Huidaandoeningen

Merkelcelcarcinoom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een Merkelcelcarcinoom ?

Een Merkelcelcarcinoom is een zeldzame zweervormende huidkanker die vaak bij oudere blanke mensen wordt gevonden. Deze huidkanker komt vaker bij vrouwen voor.

Hoe ontstaat een Merkelcelcarcinoom ?

De naam suggereert dat de huidkanker afkomstig is van Merkelcellen. Dit zijn huidzenuw cellen die normaliter in de huid voorkomen. Uit onderzoek is echter gebleken dat de kankercellen kunnen lijken op Merkel cellen maar ook hiermee verschillen vertoont. De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van een Merkelcelcarcinoom is langdurige en overmatige zonblootstelling. Veelvuldige behandelingen met PUVA lichttherapie kan ook het risico vergroten op het krijgen van een Merkelcel carcinoom

Hoe ziet het Merkelcelcarcinoom eruit ?

We zien een roodbruin bultje, knobbeltje of gezwel in het gezicht of ergens op de schedel. Deze gezwellen zijn een aantal centimeters groot en groeien snel. Meestal ontstaan er al zweren in de gezwel alvorens de diagnose is gesteld.

Hoe wordt de diagnose van het Merkelcelcarcinoom vastgesteld ?

De diagnose Merkelcelcarcinoom kan alleen worden vastgesteld door microscopisch onderzoek. Hiervoor wordt een huidbiopsie genomen

Wat is de behandeling van het Merkelcelcarcinoom ?

Het gezwel dient operatief worden verwijderd met ruime marges. Soms is aanvullende radiotherapie noodzakelijk. Indien het gezwel toch terugkeert is chemotherapie aangewezen.

Wat is de prognose van het Merkelcelcarcinoom ?

De prognose is over het algemeen somber te noemen. In het eerste jaar na de operatie is de kans op plaatselijke terugkeer en uitzaaiing naar de plaatselijke lymfeklier in beide gevallen 50%. Bijna alle patiënten met een lymfeklier uitzaaiing komen binnen enkele maanden tot jaren te overlijden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?