Huidaandoeningen

Mongolenvlek

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (228)
  • Laatste update: 08-04-2024
  • E-mail

Wat is een mongolenvlek ?

 

Een mongolenvlek is een goedaardige “moedervlek” die al tijdens de geboorte of snel na de geboorte zichtbaar is. De term werd voor het eerst gebruikt door een Duitse hoogleraar in 1885 die de moedervlek waarnam bij Japanse babies en toen beweerde dat de moedervlek kenmerkend is voor de Mongolische ras. Een mongolenvlek heeft echter GEEN enkel verband met een “mongooltje” oftewel het “syndroom van Down” ! Mongolenvlekken worden gezien bij 80 tot 100 % van alle Aziatische en donkere kinderen. Ook zou de moedervlek bij 1 tot 15% van blanke kinderen zijn gezien. Mongolenvlekken komen vaker bij jongens voor. De meeste mongolenvlekken verdwijnen spontaan.

Hoe ontstaat een mongolenvlek ?

De ontstaanswijze van mongolenvlekken is nog onduidelijk. Onder de microscoop kunnen we in een mongolenvlek klompjes van pigmentcellen zien die zich diep in de lederhuid bevinden. Gedurende de embryonale ontwikkeling verplaatsen pigmentcellen, als onderdeel van een natuurlijke proces, naar de opperhuid om zich daar permanent te nestelen. Kennelijk vindt er tijdelijk, op bepaalde plaatsen in de huid, dus een soort vertraging plaats van deze migratie, waardoor deze pas in de eerste levensjaren voltooid wordt.

Hoe ziet een mongolenvlek eruit ?

De vlek kan verschillende grootte en vorm hebben. Vaak gaat het om onscherp begrensde ronde, ovale tot grillig gevormde, grijze, blauwe of blauwzwarte vlekken met een glad oppervlak. Meestal zijn er meer dan 1 vlek aanwezig. Voorkeursplaatsen zijn de stuit, billen en rug. Andere meer zeldzame plaatsen zijn de borst, buik, armen en schouder. Soms kunnen mongolenvlekken zo groot of zo uitgebreid zijn dat ze (bijna) een heel lichaamsdeel bedekken.

Hoe wordt de diagnose van een mongolenvlek gesteld ?

Het klinische beeld is al zo duidelijk dat er geen huidbiopsie aan te pas hoeft te komen om de diagnose te bevestigen. Een klassiek en hilarisch voorbeeld van een miskende diagnose is die van de moeder die met haar pasgeboren kindje naar de eerste hulp gaat vanwege de “blauwe plekken” en die daar door de eerste hulp arts of verpleegkundige wordt beticht van kindermishandeling.

Mongolenvlek op de linker bil
Mongolenvlek op de linker bil
Zeldzaam : Een mongolenvlek aan het linker onderbeen
Zeldzaam : Een mongolenvlek aan het linker onderbeen

Hoe wordt een mongolenvlek behandeld ?

Mongolenvlekken behoeven geen behandeling.

Wat kunt u zelf doen aan een mongolenvlek ?

Er bestaan geen maatregelen die je zelf kunt treffen om het natuurlijk beloop van een mongolenvlek te beïnvloeden.

Gaat een mongolenvlek vanzelf over ?

Een mongolenvlek zal in de meeste gevallen spontaan verdwijnen. De vlek wordt eerst donkerder in het eerste levensjaar. In het 2e levensjaar bereikt de vlek haar maximum grootte en verdwijnt dan geleidelijk in de eerste 7 levensjaren. Tegen de leeftijd van 10 jaar zijn de meeste mongolenvlekken verdwenen. Bij 3-4% van de kinderen zullen de mongolenvlekken echter niet verdwijnen; de oorzaak hiervoor is onbekend

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.