Huidaandoeningen

Naevus van Ito

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een naevus van Ito ? 

Een naevus van Ito is een goedaardige blauw tot bruin gekleurde moedervlek die net als de naevus van Ota, meestal wordt gezien onder aziatische volkeren. De aandoening is meestal niet erfelijk. De naevus van Ito is direct na de geboorte of pas in de eerste levensjaar zichtbaar. De term naevus betekent overigens “moedervlek” en “Ito” is de naam van de Japanse arts die het voor het eerst in 1954 beschreef.

Hoe ontstaat een naevus van Ito ?

Net als een naevus van Ota en mongolenvlekken zien we onder de microscoop klompjes van pigmentcellen die zich diep in de lederhuid bevinden. Gedurende de embryonale ontwikkeling verplaatsen pigmentcellen, als onderdeel van een natuurlijke proces, naar de opperhuid om zich daar permanent te nestelen. Kennelijk vindt er juist op op de aangedane plekken, dus een soort stoornis plaats van deze migratie. In tegenstelling tot mongolenvlekken blijven deze pigmentcellen bij de naevus van Ito op deze diepe lokalisatie zitten, met als gevolg dat de moedervlek niet spontaan verdwijnt.

Hoe ziet een naevus van Ito eruit ?

We zien onscherp begrensde grillig gevormde blauwe, bruine tot blauw-zwarte vlekken typisch gelokaliseerd in de huid van de schouders, schouderbladen en rondom het sleutelbeen. Deze gebieden komen overeen met een verzorgingsgebied van een bepaalde lichaamszenuw, dus analoog aan de naevus van Ota.
De naevus van Ito kan ook deel uit maken van een aantal zeldzame syndromen, die overigens allen, andere opvallende lichamelijk en huidafwijkigen hebben, waar onder naevus pigmentovascularis, Sturge-Weber syndroom en Klippel-Trenaunay syndroom . Uw huidarts kan u hier meer over vertellen. Er zijn mensen bekend die zowel een naevus van Ota als een naevus van Ito hebben. In tegenstelling tot de naevus van Ota is een melanoom nog nooit beschreven in een naevus van Ito.

Naevus van Ito op de bovenrug
Naevus van Ito op de bovenrug

Hoe wordt de diagnose van een naevus van Ito gesteld ?

Het klinische beeld is al zo duidelijk dat er meestal geen huidbiopsie aan te pas hoeft te komen om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling van een naevus van Ito ?

De enige zinvolle therapie is verwijdering met de pigmentlaser (lees de informatiefolder “Lasertherapie van pigmentvlekken”) Dit is zeer effectief gebleken, er zijn echter meerdere behandelingen nodig. Tussen 2 behandeligen in wordt een rustpauze van 2-3 maanden geadviseerd. Omdat sommige vlekken soms een grote omvang hebben duurt het soms een jaar of 2 voordat de gehele plek naar tevredenheid is behandeld.

Wat kunt u zelf doen tegen de naevus van Ito ?

1. Camouflage. Indien de plek op een zichtbare plaats zit (bijv. schouders) kunt u een camouflage make-up gebruiken om de vlek minder opvallend te maken. Voor camouflagetherapie dient u speciaal een afspraak te maken bij de huidtherapeute.
2. Het gebruik van zonnebrandmiddelen voorkómt dat de vlek gedurende zonnige dagen donkerder wordt.

Wat is het beloop van een naevus van Ito ?

In de eerste levensjaren kan de verkleuring alleen maar toenemen. De naevus van Ito zal dus nooit spontaan verdwijnen!

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?