Huidaandoeningen

Myiasis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (237)
  • Laatste update: 31-03-2024
  • E-mail

Wat is myiasis ?

Myiasis is een veel voorkomende parasitaire infectie van de huid die door (vakantie) reizigers uit tropische gebieden kan worden meegenomen. De naam myiasis komt van het Griekse woord “myia ”, wat vlieg betekent.

Wat veroorzaakt myiasis ?

Bij myiasis treden larven van verschillende soorten vliegen het lichaam en veroorzaakt zo een ontstekingsreactie. De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.

DE VERWEKKER
In Zuid – en Midden – Amerika is een larve van de Dermatobia hominis vlieg (=botvlieg) de belangrijkste verwekker van huidmyiasis. Het verspreidingsgebied van de vlieg is geheel Centraal- en Zuid-Amerika van Mexico tot Argentinië en Chili. Deze vlieg lijkt veel op een blauwe bromvlieg en komt veel voor in tropische regenwouden waar de luchtvochtigheid het hoog is. In Afrika komen Cordylobia soorten vaker voor, zoals de “tumbufly”. De vrouwelijk vlieg hiervan legt haar eieren op met urine en faeces besmette zandgrond maar ook op wasgoed dat buiten hangt.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond. Bij de indirecte route maakt de vlieg gebruik van een drager insect, zoals muskieten of andere bloedzuigende insecten. Bij dit laatste vangt de vlieg een stekend insect in de lucht en legt dan de eitjes op de buik van de drager. Dit verschijnsel wordt hitchhiking genoemd. Op deze manier zorgt de vlieg ervoor dat het niet zelf wordt doodgeslagen door de mens. Op het moment dat de bijtende insect de huid van de gastheer bijt, laten de eitjes los waarna deze direct uitkomen in de huid. Door de warmte van de huid zijn de larve in staat om binnen 30 minuten de huid binnen te dringen waarbij ze gebruik maken van kaakhaken die ze op hun kop hebben. Ook kunnen de larven het steekgaatje van de drager insect hiervoor gebruiken.

Dermatobia hominis vlieg
Dermatobia hominis vlieg
De larven van de D.hominis
De larven van de D.hominis

GROEICYCLUS
In de huid ontstaat een soort steenpuist met in het midden een opening waardoor de larve kan ademen. Na een duur van ongeveer 50 tot 60 dagen zijn de larven volgroeid en verlaten ze de gastheer. De larve verlaat de gastheer meestal in de nacht zodat de kans klein is dat ze door de gastheer worden gedood. Vervolgens verpoppen ze op de grond en na een week ontpoppen ze zich weer tot een vlieg. De cyclus kan dan opnieuw beginnen.

Hoe ziet myiasis eruit ?

Bij de huidmyiasis zien we een enkele of meerdere op steenpuist gelijkende bulten in de huid waar centraal een of meerdere openingen zitten. De steenpuist kan ook secundair geïnfecteerd raken met bacteriën waardoor het in eerste instantie lijkt dat we te maken hebben met een wondroos. De puisten kunnen pijnlijk zijn of jeuken. In sommige gevallen ontstaat er koorts of een plaatselijke lymfeklierzwelling. Een insectensteek is niet altijd opgemerkt door de gastheer. Soms kunnen we door de opening de kop van de larve zien bewegen.

Hoe wordt myiasis vastgesteld ?

De larve kan naar buiten worden gelokt door de opening af te sluiten met vaseline en een doorzichtige pleister. De larve kan dan geen lucht krijgen en kruipt via de opening naar buiten. Wanneer de larve moeilijk naar buiten komt dient de larve door middel van een kleine operatieve ingreep te worden verwijderd. Na het maken van een kleine snede wordt de larve door middel van een pincetje voorzichtig naar buiten getrokken, zodat deze in zijn geheel wordt verwijderd.

Hoe wordt myiasis behandeld ?

Na verwijdering van de larve(n) is de gastheer genezen. Er is in principe geen aanvullende behandeling nodig. Indien de wond secundair is geïnfecteerd met een bacterie kan eventueel met een antibioticum lokaal of oraal worden na behandeld.

De opening van de puist wordt afgesloten met vaseline, waarna de larve met een pincet wordt verwijderd
De opening van de puist wordt afgesloten met vaseline, waarna de larve met een pincet wordt verwijderd
Na verwijdering van de larve blijft er een gaatje achter dat spontaan geneest
Na verwijdering van de larve blijft er een gaatje achter dat spontaan geneest

Wat kunt u zelf  doen als u myiasis bij uzelf vermoedt ?

Komt u terug van een trip uit de tropen en ontdekt u een wat pijnlijke onverklaarbare bult of puist in de huid, dan adviseren we u om dit zo snel mogelijk aan een arts te laten zien. Er kan sprake zijn van een myiasis.

Wat zijn de vooruitzichten voor myiasis ?

Indien onbehandeld kunnen de larven voor systemische klachten zorgen zoals koorts of lymfeklierzwelling. Er bestaat geen immuniteit voor deze parasieten.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.