Huidaandoeningen

Psoriasis van de nagels

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is psoriasis van de nagels ?

Minimaal de helft van alle patiënten met psoriasis heeft ook afwijkingen aan de nagels (psoriasis unguum).  Bij psoriasis met gewrichtsklachten (=arthritis psoriatica) komen afwijkingen aan de nagels zelfs bij 85% van de gevallen voor. Slechts 5% van de mensen met nagelpsoriasis hebben daarnaast geen klachten aan de huid of gewrichten.

Hoe ontstaat psoriasis van de nagels ?

Hoe nagelpsoriasis precies ontstaat is nog onduidelijk. Er wordt aangenomen dat dezelfde oorzakelijke processen aan ten grondslag liggen als bij de huidpsoriasis.

Hoe ziet psoriasis van de nagels eruit ?

Bij nagelpsoriasis kunnen de volgende afwijkingen worden gezien. Deze kunnen zowel aan de vinger- als aan de teennagels worden gezien.

 • verdikking van de nagel (=subunguale hyperkeratose)
 • loslating aan de top (=distale onycholyse)
 • bruine verkleuringen (=olievlekfenomeen)
 • putjes in de nagelplaat
 • puskoppen in de nagelplaat
 • splinterbloedinkjes
 • nagelomloop (paronychia)

Psoriasis van de teennagels
Psoriasis van de teennagels

Hoe wordt de diagnose van psoriasis van de nagels gesteld ?

De diagnose nagelpsoriasis wordt voornamelijk op het blote oog gesteld. Desondanks zijn er een aantal andere nagelaandoeningen die erop kunnen lijken, waaronder een schimmelnagel of lichen planus. Bij twijfel wordt er soms een biopsie en/of een nagelkweek afgenomen.

Wat is de behandeling van psoriasis van de nagels ?

De behandeling is moeizaam. Sommige milde vormen kunnen goed reageren op een aantal lokale middelen. Systemische middelen worden alleen toegepast bij ernstige vormen waarbij ook huiddelen en/of gewrichten ernstig zijn aangedaan.

LOKALE THERAPIE
1. Corticosteroïden. De meest toegepaste middelen zijn corticosteroïden, hetzij in zalfvorm, nagellak of via injecties. Voorbeelden zijn betamethason 0.1% of clobetasolpropionaat. De preparaten worden vaak gecombineerd met salicylzuur in concentraties van 10 tot 20%. Salicylzuur is in staat om de nagelplaat te verweken.
2. Lichttherapie. Meest toegepast is de behandeling met topicale PUVA. De nagels worden voorbehandeld met psoraleen gel waarna belichting met UVA licht plaatsvindt. Er zijn meestal tussen de 30 en 40 behandelingen nodig.

SYSTEMISCHE THERAPIE
1. Tabletten. De tabletten bevatten middelen die de nagelgroei afremmen en/of de afweerreactie die bij psoriasis ontspoord is af te remmen. Voorbeelden zijn acitretine, ciclosporine en methotrexaat. De behandeling is langdurig, minimaal 6 maanden en bloedcontroles zijn nodig om de gezondheid van inwendige organen zoals lever en nieren te bewaken. Desondanks worden er goede resultaten bereikt.
2. Biologicals. Biologicals zijn gemodificeerde lichaamseigen eiwitten (waaronder antilichamen, cytokines en fusie-eiwitten) die ontwikkeld zijn om aan te grijpen op specifieke stappen in het verstoorde afweerproces bij psoriasis. Het doelweefsel is hierbij een speciale groep witte bloedcellen, de zogenaamde T-cellen. Er zijn aanwijzingen dat deze T-cellen een voorname rol spelen bij psoriasis. Biologicals kunnen worden toegepast wanneer de afremmende tabletten hebben gefaald. De toedieningsvorm is via herhaaldelijke injecties of infusen. De meest werkzame biologicals tegen nagelpsoriasis zijn infliximab, adalimumab en etanercept.

Wat kunt u zelf eraan doen aan psoriasis van de nagels ?

-Trauma aan de nagels vermijden. Dit kan de afwijkingen doen verergeren.
-Korthouden en regelmatig invetten
-Hoornstukjes onder de nagels niet proberen weg te schrapen met scherpe voorwerpen (zoals schaar of mesjes)
-Geen plak kunstnagels aanbrengen

Wat is het beloop van psoriasis van de nagels ?

Onbehandeld kan nagelpsoriasis leiden tot pijn, zwellingen en ontstekingsreacties aan de vingers en tenen, soms zo erg dat ze misvormd kunnen raken. Vroeg inzetten van therapie is daarom van belang. De resultaten zijn echter niet altijd even goed en na stoppen van de behandeling kunnen de afwijkingen weer terugkeren.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?