Huidaandoeningen

Syndroom van Wells / Eosinofiele cellulitis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is het syndroom van Wells ?

Het syndroom van Wells oftewel “eosinofiele cellulitis” werd voor het eerst beschreven door dr. G. Wells in 1971. Het is een zeldzame huidziekte, waarvan minder dan 60 gevallen in de literatuur zijn beschreven. Er bestaat geen geslachtsvoorkeur en de ziekte kan zowel op volwassen als op kinderleeftijd optreden. Patiënten vertonen geen andere (systemische) symptomen, zodat de term “ syndroom”, die in meerdere publicaties wordt gebruikt, voor dit ziektebeeld ongepast is.

Wat veroorzaakt het syndroom van Wells ?

De oorzaak is onbekend; wel zijn er verbanden beschreven met insectenbeten en infecties (parasieten, w.o. onchocerciasis en giardiasis, maar ook virussen en bacteriën) geneesmiddelen en bloedkanker.

Hoe ziet het syndroom van Wells eruit ?

De huidafwijkingen beginnen meestal plotseling. Verschillende afwijkingen kunnen er te zien zijn; roodheid, zwelling, warmte, rode bultjes die ringvormig gerangschikt zijn , galbulten of blaren. De afwijkingen kunnen sterk jeuken. Patiënten voelen zich echter niet ziek. Voorkeursplaatsen zijn de romp en de ledematen. De afwijkingen kunnen genezen met achterlaten van donkerbruine tot grijsgroene vlekken. Een dergelijke aanval kan een paar dagen tot weken duren. De huidziekte kan weer spontaan verdwijnen binnen enkele maanden om weer in alle hevigheid meestal op dezelfde plaatsen terug te keren.

Hoe wordt de diagnose van het syndroom van Wells gesteld ?

Er dient altijd een huidbiopsie te worden genomen om de diagnose te bevestigen . De aandoening kan namelijk sterk lijken op bepaalde huidinfecties, urticaria, insectenbeten, geneesmiddelbijwerking of bepaalde blaarziekten. Vanwege de (zeldzame) relatie met bloedkanker wordt er altijd routine bloed onderzoek gedaan.

Wat is de behandeling van het syndroom van Wells ?

In de literatuur zijn een aantal behandelmethoden met wisselende resultaten beschreven, w.o. prednisolon, dapson, cyclosporine, minocycline, cetirizine. Dit zijn allemaal middelen die u moet slikken voor een bepaalde periode. Ook lichttherapie met PUVA is mogelijk Uw huidarts zal met u bespreken voor welke behandeling u in aanmerking komt.. Uitwendige behandeling met mentholzalven of corticosteroïd is doorgaans niet werkzaam

Wat kunt u zelf doen aan het syndroom van Wells ?

Er bestaan geen maatregelen die je zelf kunt treffen om het natuurlijk beloop van de syndroom van Wells te beïnvloeden. Vitamine pillen of dieet helpen dus allemaal niet !

Gaat het syndroom van Wells vanzelf over ?

Spontane genezing is mogelijk, maar dit kan maanden tot jaren duren.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?