Huidaandoeningen

Tricho-epithelioom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een tricho-epithelioom en hoe ontstaat het ?

Een trichoepithelioom is een zeldzame goedaardige huidgezwel die ontstaat uit onrijpe haarzak cellen. In de meeste gevallen komen er meerdere trichoepitheliomen voor in één persoon. Bij de erfelijke aandoening Brooke-Spiegler syndroom zijn er behalve tricho-epitheliomen ook cylindromen en spieradenomen in de huid aanwezig.

Hoe ziet een tricho-epithelioom eruit ?

We zien niet één maar meestal meerdere huidkleurige kleine ronde parelvormige bultjes in de nasolabiale plooien (neus-lip plooi) en rondom de ogen. Maar ook andere delen van het gezicht kunnen getroffen zijn, zoals de slapen en rondom de oren. De bultjes liggen vaak gegroepeerd en zijn enkele milimeters groot. Ze verschijnen op kinderleeftijd, en worden meer uitgesproken gedurende de puberteit waarna ze stabiel blijven. Soms kunnen de bultjes overgaan in een vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom. In dat geval gaan de bultjes kapot en gaan ze zweren. Sommige patiënten hebben behalve trichoepitheliomen ook cylindromen en miliae.

Trichoepitheliomen onder het rechetr oog
Trichoepitheliomen onder het rechetr oog
Tricho-epitheliomen vóör het linker oor
Tricho-epitheliomen vóör het linker oor

Hoe wordt de diagnose tricho-epithelioom vastgesteld ?

De diagnose tricho-epithelioom kan alleen worden vastgesteld door microscopisch onderzoek. Hiervoor wordt een huidbiopsie genomen. De aandoening kan klinisch lijken op syringomen, cilindromen, angiofibromen en het basaalcelcarcinoom.

Wat is de behandeling van het tricho-epithelioom ?

De behandeling is lastig omdat er vaak meerdere bultjes bij elkaar liggen. CO2 laser behandeling geeft waarschijnlijk de beste resultaten, maar meerdere behandelingen zijn vaak nodig. Bovendien is er een grote kans dat de bultjes telkens terugkomen.

Wat is de prognose van het tricho-epithelioom ?

Over het algemeen blijven tricho-epitheliomen goedaardig. Wanneer er zweertjes ontstaan moet men bedacht zijn op het ontwikkelen van een basaalcelcarcinoom. In dat geval dient er een huidbiopsie te worden genomen.

 

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?