Huidaandoeningen

Trichoblastoom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een trichoblastoom ?

Een trichoblastoom is een zeldzaam goedaardig huidgezwelletje uitgaande van kiemcellen van de haarzakjes. Deze huidgezwel wordt vaak verward met het kwaadaardige basaalcelcarcinoom. Een trichoblastoom komt voornamelijk voor bij volwassenen van middelbare leeftijd.

Hoe ontstaat een trichoblastoom ?

Hoe een trichoblastoom kan ontstaan is onduidelijk. Er bestaat geen duidelijk verband met overmatige zonblootstelling, maar vroege huidveroudering kan een rol spelen. Een trichoblastoom wordt gezien als een variant van het trichoepithelioom. De cellen van een trichoblastoom liggen dieper in de lederhuid (zelfs tot aan het vet) dan de cellen van een trichoepithelioom. Een trichoblastoom kan ook optreden in een naevus sebaceus, dit is een zeldzame aangeboren talgklier moedervlek.

Hoe ziet een trichoblastoom eruit ?

Een trichoblastoom presenteert zich als een huidkleurig of een bruin tot blauwzwart bultje, die tussen de 1 tot 2 cm groot kan worden. Het gezwelletje zit meestal op het gezicht of op de schedel. Het bultje gaat zelden kapot.

Hoe wordt de diagnose van een trichoblastoom gesteld ?

Een trichoblastoom kan klinisch erg veel lijken op een basaalcelcarcinoom of op een trichoepithelioom. Om deze reden wordt er altijd eerst een huidbiopsie gedaan. Een microscopisch onderzoek kan dan vervolgens de diagnose vaststellen.

Wat is de behandeling van een trichoblastoom ?

Een trichoblastoom is een goedaardige aandoening en hoeft eigenlijk niet te worden verwijderd. Het algemene advies is echter om een trichoblastoom toch in zijn geheel te verwijderen en te onderzoeken en wel om de volgende redenen:

  • in een aantal gevallen blijkt het toch lastig om zelfs onder de microscoop het verschil te zien tussen een “trichoblastoom” en een “basaalcelcarcinoom”
  • direct naast een trichoblastoom kan ook een basaalcelcarcinoom zitten
  • in zeldzame gevallen kan een trichoblastoom ontaarden in het kwaadaardige trichoblastisch carcinoom, een variant van huidkanker die kan uitzaaien.

Wat is de prognose van een trichoblastoom ?

Een trichoblastoom blijft meestal goedaardig maar kan soms toch ontaarden in een vorm van huidkanker (trichoblastisch carcinoom).

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?