Huidaandoeningen

Zwangerschapsjeuk

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (244)
  • Laatste update: 22-03-2024
  • E-mail

Wat is zwangerschapsjeuk ?

Zwangerschapsjeuk is een veel voorkomende klacht in de zwangerschap. Ongeveer 1 op de 5 zwangeren heeft er in gedurende de zwangerschap last van. Zwangerschapsjeuk is een verzamelnaam van een aantal jeukende aandoeningen in de zwangerschap. De meeste van deze aandoeningen zijn niet ernstig, alleen erg vervelend voor de moeder zelf. De jeuk komt meestal voor op de buik, borsten, armen, benen, handen en voeten. Soms ook in de slijmvliezen.

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk ?

De jeuk kan ontstaan doordat de groei van je buik / borsten / billen / benen sneller gaat dan dat die huid kan oprekken. Je opperhuid en onderhuids bindweefsel scheuren een stukje, dat heet ‘striae’. Striae ziet eruit als roodpaarse strepen. Meestal ontstaat de jeuk juist voordat je de strepen ziet, jeuk is dan het teken dat je huid de rek niet meer aankan. De striae strepen gaan helaas niet meer weg, ze verbleken en worden wit na de bevalling. Je kunt niets doen om striae te voorkomen (veel in gewicht aankomen en erfelijke aanleg verhoogd wel de kans op striae). Jeuk kan ook gepaard gaan met huiduitslag; bulten, eczeem-achtige plekken of blaasjes op de huid.

Vormen van zwangerschapsjeuk

Er bestaan een aantal vormen van zwangerschapsjeuk. De meeste vormen zijn onschuldig een aantal kunnen risico;s opleveren voor moeder en kind. Hieronder volgt een lijst met daarbij de links naar de bijbehorende informatiefolders.

Een van de aandoeningen die onder zwangerschapsjeuk valt kan soms wel slecht zijn voor de gezondheid van je kindje; ICP (Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy = zwangerschapscholestasis). Deze vorm komt heel erg weinig voor (2% van de zwangerschappen) en alleen in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Deze aandoening ontstaat door een lichte stuwing van de lever onder invloed van hormonen. Soms is de jeuk alleen op de buik, soms overal. Over het algemeen heb je geen uitslag bij deze aandoening. Soms kan de huid en het oogwit wat gelig kleuren, dit gebeurt lang niet in alle gevallen van ICP. Bij de diagnose ICP wordt je de rest van je zwangerschap door de gynaecoloog gecontroleerd. Je moet het wel eerst altijd melden aan je verloskundige als je denkt dat je ICP zou kunnen hebben. 

Wat kunt u zelf aan zwangerschapsjeuk doen ?

  • Probeer niet te krabben! Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan maar het wordt alleen maar erger als je krabt. Als het op één plek zit kun je het met verband verbinden zodat je er niet zo makkelijk bij kunt.
  • Mentholpoeder/gel geeft soms een verlichtend effect.
  • Baden met bijvoorbeeld amandelolie kan je huid een beetje rust geven.
  • Niet al te vaak douchen/baden want daarmee droog je de huid uit en dan gaat je huid nog meer jeuken. Je huid vet houden werkt soms verlichtend, doe dit wel met ongeparfumeerde verzorgingsproducten, de parfums etc. kunnen je (toch al gevoelige) huid nog meer irriteren.
  • Katoenen kleding dragen en je bed opmaken met katoenen beddengoed; huid lucht geven. Synthetische stoffen sluiten de huid af.
  • Veel water drinken; 2 liter,(afvalstoffen wegspoelen), niet te vet eten, dan moet je lever nog harder werken…

Wanneer moet ik een arts waarschuwen ?

Krijgt u behalve jeuk ook bultjes of zelfs blaasjes en blaren dient u zo spoedig mogelijk uw arts of verloskundige te waarschuwen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.