Huidbehandelingen

Bleomycine krastherapie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Bleomycine krastherapie bedoeld ?

Voor patiënten met hardnekkige voetwratten die niet reageren op de gebruikelijke methoden zoals vloeibare stikstof en anti-wrattentinctuur.

WANNEER MAG U DEZE THERAPIE NIET KRIJGEN ?
Indien u overgevoelig bent voor bleomycine mag u hiermee niet worden behandeld.

Wat is Bleomycine ?

Bleomycine is een cytostaticum (=celremmend middel) dat gebruikt wordt bij de behandeling van kwaadaardige aandoeningen. Hierbij wordt het middel via een infuus toegediend. Bij de behandeling van voetwratten wordt bleomycine echter op de wrat gedruppeld en vervolgens in de huid gekrast.

Hoe wordt Bleomycine toegediend ?

Een paar druppels bleomycine wordt met behulp van een injectiespuit op de wrat aangebracht. Vervolgens wordt er op de huid gekrast of geprikt om te zorgen dat de druppels bleomycine in de afwijkende opperhuid terechtkomt. Na de behandeling wordt de wrat afgedekt met een speciaal wondverband. Dit verband kunt u na 2 dagen verwijderen. Deze behandeling wordt over 1 of 2 weken weer herhaald, net zo lang totdat de wrat is verdwenen.

Hoe werkt Bleomycine ?

Bleomycine remt de groei van de afwijkende opperhuidcellen waarin zich de wrat ontwikkeld heeft. Hierdoor gaan deze opperhuidcellen te gronde.

Wat zijn de verwachte resultaten van Bleomycine krastherapie ?

Studies met bleomycine hebben laten zien dat tussen 60-75% van de hardnekkige voetwratten na 1 tot 3 behandelingen zijn verdwenen. De wrat wordt eerst rood en wat gezwollen; soms kan er een bloedblaar ontstaan. Na een paar dagen wordt het zwart en sterft het af. De genezing gaat zonder littekenvorming gepaard.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Bleomycine krastherapie ?

– Plaatselijk in en rondom de behandelde wrat kunt u wat branderigheid of zelfs enige napijn verwachten.
– Doordat bleomycine in de huid wordt gekrast en niet ingespoten blijft de concentratie van bleomycine die in de bloedbaan terechtkomt minimaal. Hierdoor is de kans op lichamelijke bijwerkingen te verwaarlozen.

Waar moet u op letten als u Bleomycine krastherapie krijgt ?

– Bij veel napijn kunt u paracetamol gebruiken
– Indien er meerdere grote voetwratten tegelijk worden behandeld, is het raadzaam om een begeleider mee te nemen, die u naar huis kan brengen. Meestal wordt er echter 1 wrat tegelijk behandeld, zodat u zonder problemen zelf naar huis kan lopen, fietsen of rijden.

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
Bleomycine veroorzaakt in hoge dosering kanker bij proefdieren. Om deze reden wordt de behandeling afgeraden tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding. Hoewel de kans zeer klein is dat de gebruikte lage dosis bij een eventuele ongeboren vrucht, schade veroorzaakt, nemen we dus het zekere voor het onzekere. 

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Neem bij problemen (zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?