Huidbehandelingen

Calcitriol zalf / Silkis ® zalf

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Silkis zalf bedoeld ?

Calcitriol zalf (merknaam Silkis®) is bestemd voor een lokale behandeling (uitwendig gebruik) bij patiënten met milde tot matig ernstige vormen van plaque psoriasis (psoriasis vulgaris). Deze zalf mag uitsluitend op voorschrift van een arts gebruikt worden.

Wat zit er in Silkis zalf ?

Calcitriol is verwerkt in een zachte zalf in een concentratie van 3 microgram (0,003 mg) per gram zalf. De stof calcitriol is gelijk aan het natuurlijke, in het lichaam voorkomende, vitamine D3. Verder is calcitriolzalf samengesteld uit vloeibare paraffine, witte vaseline en α-tocoferol (deze stof verlengt de houdbaarheid).  Calcitriol zalf is verkrijgbaar in tubes van 30 gram en 100 gram.

Hoe werkt Silkis zalf ?

Calcitriol remt de snelheid van de celdeling en stimuleert de uitrijping van de huidcellen. Hierdoor zal zowel de schilfering als de dikte van de aangedane huid afnemen. Tevens heeft calcitrioleen remmende werking op de ontsteking in de huid, waardoor de roodheid zal verminderen of verdwijnen.

Hoe gebruikt u Silkis zalf ?

Calcitriolzalf moet twee maal per dag dun aangebracht worden op de aangedane huiddelen. Gebruik hiervoor niet meer dan 30 gram zalf per dag (210gram per week). Tip: breng zóveel zalf op de aangedane huid, dat deze in circa 10 tot 15 minuten is ingetrokken. De zalf dient zo lang mogelijk op de huid te blijven zitten. Hoe langer de zalf blijft zitten, des te beter de zalf zal intrekken, wat een positieve invloed zal hebben op het resultaat van de behandeling.  Het is ook belangrijk om eventuele bijzondere aanwijzingen van uw behandelende arts op te volgen.

Wat zijn de verwachte resultaten van Silkis zalf ?

Het is aan te bevelen de behandeling gedurende minimaal 6 weken aan te houden, zelfs als de symptomen al vroegtijdig verbeteren. Daarna kunt u met uw arts overleggen of u stopt, doorgaat, of calcitriol zalf  minder vaak aanbrengt. Het is geen bezwaar calcitriol zalf gedurende een lange periode te gebruiken. In het algemeen zult u na 1 à 2 weken behandelen al verbetering bemerken. Het resultaat is doorgaans optimaal na ongeveer 6 weken (bij 2x daags gebruik).

Wat zijn de verwachte bijwerkingen van Silkis zalf ?

De meeste patiënten zullen bij het gebruik van calcitriol zalf geen bijwerkingen ervaren. In enkele gevallen kan een lichte huidirritatie optreden (zoals roodheid, jeuk, of een branderig gevoel), die gewoonlijk van voorbijgaande aard is. Indien de irritatie aanhoudt kunt u uw behandelende arts om advies vragen.

Waar moet u op letten als u Silkis zalf gebruikt ?

ALGEMEEN

  • Volg altijd het voorschrift / de aanwijzingen van uw behandelende arts
  • Breng uw arts op de hoogte over stoffen / producten waarvoor u allergisch bent
  • Breng uw arts op de hoogte als u probeert zwanger te worden, zwanger bent, of als u borstvoeding geeft
  • Breng uw arts op de hoogte indien u nog andere (natuur)geneesmiddelen gebruikt

MAG U NA HET AANBRENGEN VAN CALCITRIOL  ZALF DE ZON IN?
Het is geen bezwaar om direct na het aanbrengen van de zalf naar buiten te gaan, ook niet als de zon schijnt. U mag echter niet direct na het aanbrengen van de zalf uitgebreid gaan zonnen of onder een hoogtezon gaan liggen.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?