Huidaandoeningen

Psoriasis capitis / Psoriasis van de hoofdhuid

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is psoriasis capitis / psoriasis van de hoofdhuid ?

Psoriasis capitis, oftewel psoriasis van het behaarde hoofdhuid, komt zeer vaak voor onder patiënten met psoriasis. Met name de haargrenzen aan de voorzijde en aan de slapen zijn hierbij aangedaan. Zowel mannen als vrouwen kunnen psoriasis van de hoofdhuid krijgen. Psoriasis van de hoofdhuid is vaak lastig te behandelen, met name bij mensen die flink behaard zijn.

Voor algemene informatie over psoriasis klik hier.

Hoe ontstaat psoriasis capitis ?

Psoriasis komt relatief vaak voor aan de hoofdhuid. De oorzaak van psoriasis van de hoofdhuid is gelijk aan die van gewone psoriasis. Het ontstaat door een combinatie van een versnelde celdeling van de huidcellen en een afwijkende afweerreactie die tegen deze huidcellen is gericht. Ook ligt de oorzaak in de erfelijke aanleg. Er zijn inmiddels al diverse psoriasis genen ontdekt.

Voor meer informatie over de oorzaak van psoriasis klik hier .

Hoe ziet psoriasis capitis eruit ?

De meest typische plaatsen voor psoriasis capitis zijn de (voorste) haargrenzen, de nek en de slapen. De plekken strekken zich ook zo’n 1 tot 2 cm uit naar de omliggende gezichtshuid. De kenmerkende grijswitte schilfers kunnen ontbreken wanneer de persoon vettig hoofdhaar heeft. Wanneer de schilfers en de roodheid niet zo uitgesproken zijn is psoriasis capitis moeilijk te onderscheiden van seborrhoisch eczeem. Meestal is er geen sprake van haaruitval. Maar in ernstige, landurige en therapieresistente vormen kan op sommige plekken de haren toch gaan uitvallen met achterlating van ontsierende littekens op de haarloze gebieden.

Kan psoriasis capitis ook  jeuk aan de hoofdhuid geven ?

Doordat de cellen van de hoofdhuid sneller zich sneller delen ontstaan er schilfers op de hoofdhuid. Deze schilfers vormen dikke plakkaten die kunnen uitdrogen, kloofjes en scheurtjes vertonen. Hierdoor ontstaat er veel jeuk aan de hoofdhuid.  Veel mensen kunnen zich niet bedwingen en gaan dan krabben waardoor de plakkaten soms opengekrabd worden en bloeden.

Typische lokalisatie op de achterhoofd- en nekregio
Typische lokalisatie op de achterhoofd- en nekregio
Dreigende haaruitval op plaatsen waar psoriasis zit
Dreigende haaruitval op plaatsen waar psoriasis zit
Milde plekken op hoofd moeilijk te onderscheiden van ernstige roos
Milde plekken op hoofd moeilijk te onderscheiden van ernstige roos

Hoe wordt de diagnose gesteld van psoriasis capitis ?

Op grond van de huidafwijkingen alleen kan uw huidarts op het blote oog direct de diagnose stellen. Bij twijfelgevallen wordt er toch een huidbiopsie gedaan.

Hoe wordt psoriasis capitis behandeld ?

LOKALE MIDDELEN
De behandeling van psoriasis capitis vergt een speciale aanpak. Indien er zich dikke schilfers op het hoofd bevinden, dienen deze eerst verwijderd of opgelost te worden. Hiervoor bestaan er diverse ontschilfermiddelen die het middel salicylzuur bevatten, bijvoorbeeld salicylzuur 5-10% in axungia of Akerat 30 ® (van het merk Avène). Ook kan een middel op basis van de weekmakende dimethicon (Loyon ®) worden gebruikt. Het ontschilfermiddel dient voor een paar dagen tot een week op het behaarde hoofd iedere avond te worden ingemasseerd. Het middel moet men vervolgens de gehele nacht laten inwerken. Pas de volgende ochtend mogen de haren worden gewassen met een milde shampoo of met een teer bevattende shampoo. De nabehandeling kan bestaan uit een corticosteroïd bevattend middel (lotion, emulsie, foam, gel of shampoo). Middelen die vaak worden voorgeschreven zijn o.a. Topicorte ® , Elocon®, Dermovate®, Clarelux foam® of Dovobet® gel. Deze laatstgenoemde middelen mogen bij aanwezigheid van geringe hoeveelheid schilfering ook direct op de hoofdhuid worden aangebracht. Lees ook de folder “Drie-staps therapie voor psoriasis capitis”.

EXCIMER LAMP
Hardnekkige plekken die niet al te dik en uitgebreid zijn kunnen worden behandeld met een speciale UVB uitstralende lamp. Deze Excimer lamp is in staat om gericht de plekken op de hoofdhuid te behandelen.

TABLETTEN TEGEN PSORIASIS
Voor wat betreft de diverse werkzame tabletten tegen psoriasis capitis verwijzen wij u naar de algemene folder over psoriasis

Wat kunt u zelf aan psoriasis capitis doen ?

  • In het algemeen is het goed om de hoofdhuid met vettige zalven en badolie (tijdens het bad nemen) te behandelen. Hierdoor raken de schilfers makkelijker van de huid los, waardoor uitwendige middelen (corticosteroïden en vitamine D middelen) beter de huid kunnen doordringen en daardoor werkzamer worden.
  • Emotionele stress lijkt bij de meeste patiënten een rol te spelen. Dit is de reden waarom ontspanning (vakantie, zon en zee) een gunstige invloed heeft op de huidziekte.
  • Niet krabben, omdat door krabben of een verwonding op de plaats van de huidbeschadiging nieuwe psoriasisplekken kunnen ontstaan.

Wat is het beloop van psoriasis capitis ?

Zoals eerder vermeld kan psoriasis niet genezen worden. Behandelingen kunnen de psoriasis tijdelijk onderdrukken en daarmee het leven van de patiënt een stuk draaglijker maken. Psoriasis heeft een golvend beloop hebben met rustige periodes, afgewisseld door tijden waarin de aandoening actief is en de huid ernstig is aangedaan. In de loop van de tijd kunnen de uitgebreidheid en de ernst van de hoofdhuidafwijkingen sterk veranderen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?