Huidbehandelingen

Dovobet® gel

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is Dovobet® Gel bedoeld

Dovobet® Gel is gemaakt voor de behandeling van psoriasis plekken zowel op het lichaam als op de hoofdhuid (psoriasis capitis).

Wat houdt de behandeling met Dovobet® Gel in ?

Dovobet® Gel is een medicinale gel die gericht de psoriasisplek(ken) aanpakt. Dovobet® Gel is een combinatie van twee actieve componenten: een van vitamine D afgeleide stof (calcipotriol) en een corticosteroïde (betamethason). Calcipotriol remt de deling van de huidcellen en betamethason brengt de ontsteking tot rust.

VOOR PLEKKEN OP HET LICHAAM

Gebruik Dovobet® Gel 1x daags op het lichaam volgens de volgende instructies:

 1. Schud het flesje voor gebruik en verwijder de dop.
 2. Breng Dovobet® Gel direct met het flesje of met uw vinger aan op uw psoriasisplekken.
 3. Wrijf de gel zachtjes uit totdat de psoriasisplek geheel bedekt is met een dun laagje gel.

Om een optimaal effect te bereiken, is het aanbevolen om na het aanbrengen van Dovobet® Gel niet te douchen of te baden. Was na het aanbrengen uw handen.

VOOR PLEKKEN OP DE BEHAARDE HOOFDHUID

Stap 1 Aanbrengen met de vingertop(pen)

 • Schud de flacon goed voor elk gebruik.
 • Maak zo nodig een scheiding in uw haar zodat Xamiol® uw huid goed kan behandelen.
 • Neem een kleine hoeveelheid gel op uw vinger(s). Breng de gel dun aan op het aangedane deel van de hoofdhuid.
 • Wrijf de gel zachtjes in met uw vingertop(pen).
 • Mocht de gel in uw gezicht komen, verwijder deze in dat geval eenvoudig met een doekje.
 • Was uw handen na gebruik.

Stap 2 Geruime tijd laten inwerken

 • Bijvoorbeeld: de gel ’s avonds aanbrengen, ’s nachts laten inwerken en de volgende ochtend indien gewenst uitwassen.

Stap 3 Uitwassen

 • Breng uw gebruikelijke shampoo aan op de droge haren en hoofdhuid, vooral op de plekken waar u de gel had aangebracht.
 • Dovobet ® is een gel op oliebasis. Een shampoo werkt in dit geval beter indien deze eerst goed wordt ingemasseerd zonder gebruik te maken van water.
 • Laat de shampoo vervolgens een paar minuten inwerken.
 • Was en spoel de shampoo hierna eenvoudig uit met water.

TOEDIENINGSVORM
Dovobet® Gel is beschikbaar in een flacon en applicator en kan zowel op het lichaam als op de behaarde hoofdhuid toegepast worden. De keuze in toedieningsvorm is afhankelijk van de voorkeur van de patiënt. 

Wat zijn de verwachte resultaten van Dovobet® Gel

Wanneer u zich houdt aan de voorschriften van uw arts, ziet u met Dovobet® Gel meestal snel resultaat, binnen een week worden de psoriasisplekken minder rood en schilferig. U kunt de behandeling op het lichaam van eenmaal daags smeren 8 weken voortzetten. Voor gebruik op de hoofdhuid is de behandelingsduur 4 weken. Daarna kan uw arts beslissen om door te gaan met behandelen, adviseren minder vaak te smeren of (tijdelijk) te stoppen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Dovobet® Gel

Veruit de meeste patiënten verdragen Dovobet® Gel goed.Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Dovobet® Gel bij juist gebruik normaalgesproken geen ernstige bijwerkingen geeft. De praktijk bevestigt dit. U kunt soms wat jeuk, een branderig gevoel of wat roodheid krijgen. Het blijkt moeilijk te achterhalen of dit door de psoriasis zelf komt, of door de gel. Mocht uw huid geïrriteerd raken, overleg dan even met uw arts. Bij een zeer langdurig dagelijks gebruik kan de huid dunner worden. Ook kunnen rood-blauwe plekken ontstaan, doordat bloedvaatjes in de huid verwijden. Uw arts houdt hier in zijn advies rekening mee. Twijfelt u, overleg dan met uw arts. Dovobet® Gel is gemaakt voor de behandeling van psoriasisplekken. Wanneer per ongeluk eens een beetje gel op de gezonde huid terechtkomt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Probeer het wel zoveel mogelijk te vermijden.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen als u Dovobet® Gel gebruikt ?

– Waar mag ik Dovobet® Gel niet gebruiken? Dovobet® Gel is gemaakt voor de behandeling van gewone psoriasis op het lichaam en psoriasis op de hoofdhuid. Omdat Dovobet® Gel een corticosteroïde bevat, mag u de gel niet in uw aangezicht gebruiken (het gebied tussen de wenkbrauwen en de adamsappel). Mocht de gel per ongeluk toch op uw gezicht terechtkomen, was het er dan af. Ook is de gel niet bedoeld voor huidplooien zoals oksels en knieholtes.

– Is Dovobet® Gel ook geschikt voor gebruik bij matige tot ernstige psoriasis? Dovobet® Gel is ook effectief bij matige tot ernstige psoriasis. U mag alleen niet meer dan 100 gram gel per week gebruiken, omgerekend zou u 1,5 flacon van 60 gram per week moeten gebruiken om aan dit maximum te komen. Gebruik van meer dan 100 gram per week zou kunnen leiden tot verhoging van het kalkgehalte in het bloed en dat is niet wenselijk. Uw arts stemt zijn/haar advies hierop af.

– Laat Dovobet® Gel vlekken na? Dovobet® Gel is kleur- en geurloos en trekt snel in uw huid. Als Dovobet® Gel goed in uw huid is ingetrokken is de kans op vlekken in uw kleding niet groot, dit is echter ook afhankelijk van de gebruikte kledingstof. Om eventuele problemen te voorkomen kunt u onderkleding dragen die u op een temperatuur van 60 graden kunt wassen.

– Mag ik na het insmeren met Dovobet® Gel de zon in? Op dit moment is nog niet onderzocht wat het effect is als u direct na het gebruik van Dovobet® Gel uitgebreid in de zon gaat. Voor uw dagelijkse activiteiten buiten de deur is er geen speciale maatregel nodig.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen

Waarschuw uw arts wanneer u (bij)verschijnselen bemerkt die u niet vertrouwt of waar u vragen over heeft.

Download

Alles wat u moet weten over Dovobet Gel

Xamiol is hetzelfde als Dovobet Gel

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?