Huidbehandelingen

Excisie

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is een excisie bedoeld ?

Patiënten met een bepaalde vorm van huidkanker (kwaadaardigheid) of een goedaardig gezwel, die op advies van uw huidarts het beste met behulp van een operatieve verwijdering behandeld moet worden.

Wat houdt excisie in ?

DE PLAATSELIJKE VERDOVING
Nadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel, wordt het te behandelen gebied schoongemaakt met chloorhexidine (een desinfecterend middel). De betreffende huidafwijking wordt dan eerst plaatselijk verdoofd met een injectie. Hierbij voelt u eerst een klein prikje van de injectienaald. Vervolgens wordt de verdovingsvloeistof ingespoten; meestal voelt dit wat branderig aan. Door het inspuiten zal het betreffend gebiedje tijdelijk opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden; dit gebiedje is vrijwel meteen verdoofd. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is.

DE EXCISIE
Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet mag aanraken. Daarna wordt (meestal)  een ovaalvormig gebied rondom de huidafwijking uitgesneden. De wondranden worden  vervolgens aan elkaar gehecht. De wond wordt afgeplakt met een pleister die u regelmatig moet vervangen. U kunt het beste zonder pleister douchen. De wond mag gewoon met water en zeep gereinigd worden. U kunt na de behandeling gewoon weer naar huis.

EXCISIE AAN HET ONDERBEEN
Wondjes aan het onderbeen genezen over het algemeen erg langzaam. Om de genezing te bevorderen krijgt u na de behandeling een verband, vanaf uw tenen tot in de knieholte. Dit verband dient u te dragen zolang de wond bestaat of zolang de hechtingen nog in de wond zitten. Vanwege dit verband is het raadzaam een wat ruimere schoen aan te trekken.

HECHTINGEN VERWIJDEREN
Na de ingreep maakt u een afspraak om door ons de hechtingen te laten verwijderen. Afhankelijk van de lokalisatie is dit meestal na 7 of 14 dagen. Het is ook mogelijk om de hechtingen door uw huisarts te laten weghalen.

De verschillende vormen van huidbiopsie
De verschillende vormen van huidbiopsie

Wat zijn de resultaten van een excisie ?

De excisie vormt in de meeste gevallen het sluitstuk van de behandeling van uw huidgezwel. Het uitgesneden stukje huid wordt door de patholoog onderzocht. Deze bekijkt of de randen van dit stukje huid vrij is van tumorweefsel en dus of de excisie volledig is geweest. Soms raadt de patholoog op grond van zijn bevindingen aan om bij u toch een tweede excisie uit te voeren. U wordt hierover uiteraard zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht, meestal al wanneer u terugkomt om de hechtingen te laten verwijderen. Bij de operatieve behandeling van een melanoom bestaat in sommige gevallen een andere nabehandeling.

Wat zijn de verwachte bijwerkingen van excisie ?

 • De excisie gaat bijna altijd gepaard met littekenvorming, bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Bij sommige patiënten is er na een paar maanden haast niets meer te zien van het litteken. De verschillen in genezingswijze hebben vooral te maken met uw huidtype.
 • Bij eventuele napijn mag u een pijnstiller nemen (bij voorkeur Paracetamol), echter geen aspirine in verband met de kans op nabloedingen.
 • Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een huidbiopsie in het gezicht, waarbij ook meestal een zwelling optreedt.
 • Een andere complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Waar moet u op letten als u een excisie krijgt ?

 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumarol, Ascal, Aspirine of Carbasalaatcalcium dient u dit vooraf aan de arts te melden, zelfs bij voorkeur bij het maken van de afspraak.
 • Sommige patiënten hebben bij operaties antibiotica nodig i.v.m. een bepaalde hartafwijking. Als u een hartafwijking heeft dient u dit aan de arts te melden voordat de afspraak voor behandeling is gemaakt.
 • Geef aan of u een allergie heeft,(jodium, rode pleister e.d.) !
 • Omdat de behandelde huid nog dun is kan het gemakkelijk verbranden in de zon. Bovendien kan zonblootstelling ook pigmentverstoringen ter plaatse geven ; de litteken kan te donker worden. Daarom is het aan te raden om op zonnige dagen een zonwerende crème op de behandelde huid aan te brengen. Doe dit echter pas nadat de behandelde huid al weer dicht is.
 • – Houd er in de eerste dagen na de operatie rekening mee dat het litteken nog “zwak” is. De hechtingen lopen kans om te scheuren. Bepaalde dagelijkse bezigheden of bewegingen dienen te worden vermeden of voorzichtig te worden uitgevoerd. Wanneer de hechtingen zich bijv. op de rug bevinden, dient u voorzichtig te zijn bij het voorover bukken , tillen van zware voorwerpen of kleren aan- en uittrekken. Sporten wordt afgeraden

NACONTROLE
In het geval van een kwaadaardig huidgezwel,  is het  de bedoeling dat de behandelde plek en de rest van uw huid regelmatig gecontroleerd wordt. Afhankelijk van de soort huidkanker duurt deze controleperiode 5 tot 10 jaar. Deze controle gebeurt  bij de dermatoloog waar u al onder behandeling was.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Neem bij problemen ( zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?