Huidbehandelingen

Finasteride / Propecia®

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is finasteride bedoeld ?

Finasteride (merknaam: Propecia ®) is een geneesmiddel die via de mond dient te worden ingenomen bij de behandeling van androgene alopecia bij mannen. Finasteride is voornamelijk werkzaam bij haaruitval die gelokaliseerd is aan de top van de scalp. Propecia® is in Nederland echter een NIET GEREGISTEREERD GENEESMIDDEL voor alopecia androgenetica.

FINASTERIDE IS NIET GESCHIKT VOOR DE BEHANDELING VAN ALOPECIA ANDROGENETICA BIJ VROUWEN OF ALOPECIA BIJ KINDEREN ! 

Hoe werkt finasteride ?

Mannen met haaruitval hebben een toegenomen concentratie van en gevoeligheid voor het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT wordt geproduceerd in de mannelijke geslachtsdelen via een enzym genaamd 5-alpha-reductase. Uit onderzoek is gebleken dat bij kalende mannen dit enzym in hogere concentratie aanwezig is dan bij niet- kalende mannen. Finasteride verstoort de werking van  5-alpha-reductase waardoor de omzetting van testosteron in het meer potente DHT wordt geremd. Hierdoor wordt een belangrijk proces in de ontwikkeling van haar uitval bij mannen geblokkeerd. Finasteride wordt in een hogere dosis (5 mg) ook gebruikt bij de behandeling van prostaatvergroting en is dan bekend onder de merknaam Proscar ®.

WAT IS DHT
DHT is één van de mannelijke hormonen van het menselijk lichaam en is betrokken bij de vorming van uitwendige geslachtsdelen bij mannelijke foetus. In de volwassen leeftijd veroorzaakt DHT:

 • androgene alopecia
 • verkorting groeifase van het haar
 • verkleining van haarzakjes
 • vermindering aantal zichtbare haren
 • prostaatvergroting
 • acne

Hoe gebruikt u finasteride ?

De aanbevolen dosis is 1 mg per dag, ingenomen met of zonder maaltijd. Hogere doses hebben geen betere werkzaamheid laten zien.

Wat zijn de verwachte resultaten van finasteride ?

Studies hebben laten zien dat het continue gebruik van finasteride na 2 jaar heeft geleid tot:
– remming van de haaruitval , bij ongeveer 80% van de gevallen
– hergroei van het uitgevallen haar , bij ongeveer 55% van de gevallen vooral aan de top van de scalp.
Ook werd er waargenomen dat de kwaliteit van het haar is verbeterd (dikker). De bekende “Geheimratsecken”” (inhammen)  reageren echter niet op dit middel. Omdat het hoofdhaar zo’n 1 cm per maand groeit, duurt het ongeveer 6 maanden voordat deze resultaten zichtbaar worden. Sommige mannen merken al effect na 3 maanden gebruik. Lang niet alle mannen zullen dus baat hebben bij dit middel. Het is dan ook aan te raden om ook deze behandeling te combineren met andere vormen van haarcorrigerende methoden (hairweaving, transplantatie etc..)

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van finasteride ?

Uit klinische studies zijn bijwerkingen ZELDZAAM gebleken. Minder dan 2% merkt bijwerkingen op seksueel gebied, namelijk libidoverlies (geen zin hebben in seks) en impotentie. Andere bijwerkingen zijn verminderd volume van het ejaculaat, ejaculatiestoornis en pijnlijkheid van de borst. Verder zijn gemeld (tot 1%): moeheid, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, diarree, pijn in testes, vergroting borsten, overgevoeligheidsreacties (waaronder zwelling van de lippen, huiduitslag (pruritus, urticaria), milde en voorbijgaande leverfunctiestoornis. Alle bijwerkingen blijken te verdwijnen na stoppen van dit middel.

Waar moet u op letten als u finasteride gebruikt ?

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
Finasteride is niet werkzaam gebleken voor vrouwen zowel in de vruchtbare leeftijd als in de post-menopauzale leeftijd. Het innemen van finasteride tijdens de zwangerschap is SCHADELIJK voor de ongeboren vrucht, daar het de normale ontwikkeling van mannelijke geslachtsdelen kan verstoren.

INTERACTIE MET ANDERE MEDICIJNEN
Tot nu toe zijn er geen medicijnen bekend die een wisselwerking kunnen hebben met het middel finasteride

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Waarschuw uw arts of apotheker indien bij u een bijwerking optreedt die niet wordt vermeld in de bijsluiter.

Link

http://www.propecia-finasteride.nl

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?