Huidbehandelingen

Flebectomie volgens Müller

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is flebectomie volgens Müller bedoeld ?

Mooie benen

De ambulante flebectomie volgens Müller (ook wel kortgezegd “Müller”) wordt vooral gedaan bij spataderen van een grote zijtak of bij spataderen die op de voetrug of over de knie lopen. Belangrijke voordelen zijn dat de therapie onder lokale verdoving wordt uitgevoerd en dat er een snelle genezing optreedt na de behandeling.

Wat houdt flebectomie volgens Müller in ?

Onder plaatselijke verdoving worden kleine incisies (sneetjes) van 1-2 mm gemaakt in de huid boven de ader. Door deze kleine gaatjes wordt met een haakje het vat in stukken naar buiten getrokken. Deze behandeling heeft de grootste kans op blijvend resultaat met een snelle genezing. Nadeel is dat per behandeling een relatief beperkte lengte aan vat behandeld kan worden.

Om nabloeding te voorkomen worden de wondjes afgeplakt met kleine pleisters die de huid samentrekken. Op de plaats waar de ader loopt worden kompressen en eventueel wattenrollen aangebracht. Daaroverheen draagt u twee antitrombose kousen. U draagt gedurende één week beide kousen overdag en de onderste kous onafgebroken (dus ook ´s nachts!). Na één week mogen de pleisters, kompressen en eventuele wattenrollen er afgehaald worden en hoeft u de antitrombose kousen niet meer te dragen. Bij klachten zoals pijnlijke/harde plekken draagt u beide antitrombose kousen één week extra overdag. De antitrombose kousen zijn onderdeel van de behandeling en krijgt u van de afdeling direct na de behandeling. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten. 

Wat zijn de verwachte resultaten van flebectomie volgens Müller ? 

Indien de spatader met succes via deze methode is verwijderd, komt deze niet meer terug. De operatie leidt niet echter altijd tot vermindering van klachten, zoals een moe of zwaar gevoel in de benen, krampen etc. ! Tevens kan geen garantie gegeven worden dat in de toekomst geen nieuwe spataderen zullen ontstaan.

De spatader wordt aangehaakt en verwijderd
Beeld van een spatadertje dat net verwijderd is
De kleine insteekopeningen worden afgeplakt
Gaasverband over het behandeld gebied
Vóór de behandeling
Twee maanden na de behandeling

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van flebectomie volgens Müller ?

Er kunnen rondom de behandelde ader onderhuidse bloeduitstortingen optreden die onschuldig zijn en op den duur vanzelf wegtrekken. In zeldzame gevallen kan er direct na de operatie een nabloeding uit de ader optreden. Om deze laatste reden blijft u gedurende 30 minuten  onder observatie op de dagopname afdeling.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen tijdens deze behandeling ?

VOOR DE BEHANDELING

 • U kunt uw benen 1 tot 2 dagen voor de ingreep ontharen. Dit beperkt de kans op infecties.
 • Geen crèmes of zalven aanbrengen op de dag van de ingreep, anders hechten de pleisters zich niet goed.
 • Indien u overgevoelig bent voor pleisters, verdovingsvloeistof en/of desinfecterende middelen dit graag 1 week van te voren doorgeven.
 • Indien u bloedverdunnende medicijnen (zoals acenocoumatrol of acetylsalicylzuur) gebruikt dit ook graag doorgeven aan uw arts.

NA DE BEHANDELING

 • Het is van belang dat u een week na de ingreep rustig aan doet. Wel dient u in beweging te blijven, om de kans op een trombosebeen te beperken. U mag de eerste week na de ingreep dus niet intensief sporten, u kunt wel wandelen of fietsen.
 • Langdurig staan en zitten moet u zoveel mogelijk vermijden. Ook adviseren wij u niet met de benen over elkaar te gaan zitten.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Bij zeldzame bijwerkingen zoals een zeer grote bloeduitstorting of tekenen van infectie (roodheid, koorts, pijn) kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?