Huidbehandelingen

Imiquimod voor genitale wratten

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Waarvoor is imiquimod bedoeld ?

Patiënten met genitale wratten die zich aan de BUITENZIJDE bevinden van de geslachtsorganen en rondom de anus (tussen de billen)

Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?

 1. Gebruik imiquimod crème niet op gebieden van de huid waar zich open wonden bevinden totdat deze wonden genezen zijn.
 2. Gebruik imiquimod crème niet wanneer u wratten heeft in de urethra (de plasbuis), de vagina (het geboortekanaal), de baarmoederhals (een inwendig geslachtsorgaan bij de vrouw) of ergens binnenin de anus.
 3. U moet dit middel niet gebruiken indien u allergisch reageert op het werkzame deel imiquimod of één van de hulpstoffen van de crème .
 4. Wanneer u voorheen imiquimod crème of een ander middel tegen wratten heeft gebruikt, moet u dit aan uw arts melden voordat u aan de behandeling met imiquimod crème begint. Herhaling van een behandeling met imiquimod crème wordt niet aanbevolen. 

Hoe werkt imiquimod ?

Imiquimod is een middel dat het afweersysteem van uw lichaam helpt bij de bestrijding van het virus dat uw wratten veroorzaakt. Dit middel heeft geen directe effect op de virus zelf.

Hoe wordt imiquimod gebruikt ?

Imiquimod is verkrijgbaar in een verpakking bevattende 12 sachets, elk voor éénmalig gebruik. Gooi na gebruik de crème weg die over is na het aanbrengen. Bewaar het geopende sachet niet voor een andere dag. Één sachet bevat voldoende crème om een huidgebied met wratten van 20 vierkante centimeter te behandelen.

DOSERING
U dient de crème 1 maal daags 3 keer per week aan te brengen met een medicatievrije dag ertussen. Een voorbeeld is op maandag, op woensdag en op vrijdag. Één pakje is dus genoeg voor een behandeling van 1 maand.

 1. Breng de crème aan vlak voor het slapen gaan. Was uw handen en open een nieuw sachet. Druk de crème uit het sachet op een vingertop.
 2. Smeer een dun laagje imiquimod crème op de schone, droge wratten en wrijf voorzichtig totdat de crème in de wrat in getrokken
 3. Gooi het geopende sachet weg na het aanbrengen van de crème en was uw handen met water en zeep.
 4. Laat de imiquimod crème gedurende 6 tot 10 uur op de wratten zitten . Neem gedurende deze tijd geen bad of douche.
 5. Na 6 tot 10 uur moet de huid waar de crème op is aangebracht met water en milde zeep worden gereinigd.

Wanneer u geslachtsgemeenschap (seks) wilt hebben terwijl u nog genitale wratten heeft, moet de crème na – en niet vóór – de gemeenschap worden aangebracht. De crème kan namelijk condooms en pessaria aantasten, waardoor de betrouwbaarheid van de gebruikte anticonceptie verminderd is. Bedenk dat imiquimod crème niet beschermt tegen de overdracht van het virus op iemand anders.

GEBRUIKSDUUR
Imiquimod crème dient te worden gebruikt totdat alle wratten zijn verdwenen MAAR dient niet langer dan 16 opeenvolgende weken te worden gebruikt. De veiligheid van dit middel gedurende een langer durende gebruiksperiode dan 16 weken kan niet worden gegarandeerd. Indien het middel bij u werkzaam is, zijn de wratten gewoonlijk na 8 tot 10 weken behandeling verdwenen; soms gebeurt dit al na 4 weken.

Wat zijn de verwachte resultaten van imiquimod ?

De kans op slagen ligt tussen de 60% en 70% en is ongeveer gelijk aan alle andere vormen van niet-operatieve uitwendige behandelingen voor genitale wratten. Indien u echter goed reageert op imiquimod crème, is de kans op terugkeer van de wratten echter kleiner vergeleken met andere uitwendige antiwrat middelen. 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van imiquimod ?

KORTE TERMIJN BIJWERKINGEN
Na het aanbrengen kunt u jeuk, een branderig gevoel of zelfs wat pijn ervaren op de plaatsen waar u de crème hebt aangebracht

LANGERE TERMIJN BIJWERKINGEN
Huidreacties, zoals roodheid, dunner worden van de huid, schilfering en zwelling op de plaats waar u de crème heeft aangebracht. Andere huidreacties zoals verharding onder de huid, kleine open wonden, korstvorming tijdens het genezingsproces of kleine blaasjes onder de huid kunnen zich eveneens voordoen. Wanneer deze verschijnselen u echter teveel last bezorgen moet u de crème afwassen met water en milde zeep. Zodra de huidreacties zijn verdwenen, kunt u de behandeling hervatten. De meeste van deze huidreacties zijn mild van aard. De huid zal ongeveer 2 weken na stopzetten van de behandeling weer hersteld zijn. 

Waar moet u op letten als u imiquimod gebruikt ?

 1. De ervaring met de behandeling van genitale wratten onder of rond de voorhuid bij onbesneden mannen is nog beperkt. Niet besneden mannen die wratten onder de voorhuid willen behandelen moeten de voorhuid dagelijks terugtrekken en dit huidgebied wassen. Als dit niet gebeurt kan de voorhuid zich vernauwen, waardoor u de voorhuid niet meer kan terugtrekken. Plassen wordt dan een probleem. Deze conditie heet “phimosis” en kan alleen met behulp van een besnijdenis operatie worden verholpen.
 2. Er zijn geen geneesmiddelen (zowel inwendige als uitwendige) bekend die onverenigbaar zijn met imiquimod crème.
 3. Gebruik niet meer crème dan door uw arts is voorgeschreven. Bedek de wratten niet met pleisters of ander verband nadat u de imiquimod crème heeft aangebracht.
 4. Vanwege de nog onduidelijke risico’s wordt het afgeraden om imiquimod crème te gebruiken tijdens zwangerschap of gedurende de periode dat u borstvoeding geeft.
 5. Indien u onverhoopt te veel crème aanbrengt kunt u de crème gewoon met water en milde zeep wegwassen.
 6. Indien u een dosis vergeet, kunt u de crème gewoon aanbrengen op het moment dat u hier achter komt . Daarna gaat u gewoon weer verder met uw normale schema.
 7. Als de huid sterk reageert op de crème (bij met roodheid, zwelling, pijn, zweertjes) dient u de behandeling te staken . Het behandelde gebied kunt u gewoon wassen met lauw water en milde zeep.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Indien ongewenste bijwerkingen optreden die niet in deze folder staan vermeld dient u dit te melden aan uw arts.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?