Huidaandoeningen

Genitale wratten

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat zijn genitale wratten ?

Wratten op of rond de geslachtsdelen (of de anus) komen veel voor. De medische term is “condylomata acuminata”. Deze aandoening wordt beschouwd als een SOA. Per jaar worden ongeveer 25.000 mensen met deze aandoening besmet.

Hoe ontstaan genitale wratten ?

De veroorzaker van genitale wratten is een virus (= HPV: humaan papilloma virus) dat bijna altijd wordt overgebracht via onveilig seksueel contact. Het virus is besmettelijk. Het gebruik van een condoom beschermt echter niet altijd tegen besmetting. Het virus kan zich namelijk ook bevinden op plekken in de huid van of rondom de geslachtdelen die niet bedekt zijn met het condoom. Door huid-huid contact tijdens de vrijpartij(en) kan zo toch de virus worden overgedragen. Het kan enkele weken tot zelfs meer dan een jaar na infectie duren voordat de eerste wratten ontstaan. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groter worden en zich uitbreiden. Ze doen geen pijn, maar kunnen jeuken. Omdat de wratten soms inwendig zitten, worden ze niet altijd opgemerkt. Vooral als de wratten inwendig zitten kan het virus gemakkelijk ongemerkt worden doorgegeven. Bovendien kan het virus zich ook eenvoudig verspreiden, omdat er een lange periode ligt tussen infectie met het virus en het ontstaan van de wratten. Je kunt de wratten ook krijgen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een handdoek of washand van iemand die genitale wratten heeft.

Genitale wratten
Genitale wratten rondom de anus
Detailfoto van genitale wratten
Detailfoto van genitale wratten
Genitale wratten op de onderbuik
Genitale wratten op de onderbuik

Hoe zien genitale wratten eruit ?

Een genitale wrat ziet meestal uit als een bloemkoolachtig, soms gesteelde, huidkleurige of bruine vormseltje dat rond de anus en/of de geslachtsorganen voorkomt. Genitale wratten ontstaan enkele weken tot zelfs meer dan een jaar na infectie met het virus. Bij vrouwen zitten de wratten op of rond de schaamlippen, in de vagina en/of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis . Bij mannen en vrouwen in of rond de anus. Een heel enkele keer zitten ze in de mond. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groter worden en zich uitbreiden. Ze doen geen pijn, maar kunnen jeuken. Bij vrouwen kunnen de klachten erger worden tijdens de menstruatie of de zwangerschap. Je kunt genitale wratten hebben zonder dat je dat weet, omdat je de wratten soms moeilijk zelf kunt ontdekken. Bij vrouwen kunnen de wratten inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven.

BESTAAT ER EEN RELATIE TUSSEN GENITALE WRATTEN EN BAARMOEDERHALSKANKER ?
De HPV typen 16, 18, 33 spelen een rol bij het ontstaan van de baarmoederhalskanker en mogelijk ook aan de penis, maar veroorzaken echter géén genitale wratten. Oftewel: de aanwezigheid van genitale wratten is geen reden voor ongerustheid op een grotere kans op baarmoederhalskanker . De genitale wratten worden meestal veroorzaakt door HPV-type 6 of 11, en deze zijn niet geassocieerd met kanker vorming.

Hoe wordt de diagnose gesteld van genitale wratten ?

De arts zal de wratten goed bekijken en eventueel uitstrijkjes maken om na te gaan of er ook sprake is van andere SOA. Vaak wordt er ook meteen een volledige SOA screening uitgevoerd.

Wat is de behandeling van genitale wratten ?

Behandeling van genitale wratten kan langdurig en intensief zijn.

LOKALE BEHANDELINGEN
– Veregen zalf. Dit is een zalf die driemaal daags op de wratten wordt aangebracht voor een periode van maximaal 16 weken. De werkzame stof is een extract van groene theebladeren. Volledige genezing van de wratten wordt gezien bij meer dan de helft van de patiënten. Veregen is door de patient thuis zelf aan te brengen.
– Imiquimod. Dit is een middel dat het afweersysteem van uw lichaam helpt bij de bestrijding van het virus dat de wratten veroorzaakt. Imiquimod wordt thuis toegepast.
– Podofyllotoxine. Dit middel is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar met de merknaam Condyline en Wartec en als het merkloze Podofylline en Podofylline collodium FNA. Het is verkrijgbaar in een crème of in aanstipvloeistof opgelost in aceton of alcohol. Podofyllotoxine kan door de patiënt zelf thuis worden aangebracht.
Trichloorazijnzuur. Dit is een aanstipvloeistof en wordt uitsluitend poliklinisch toegepast. Het geeft een etsend effect op de wratten.

OPERATIEVE BEHANDELINGEN
Indien lokale middelen niet afdoende werken kunnen de wratten poliklinisch worden bevroren (vloeibaar stikstof), weggebrand (electrocoagulatie) of chirurgisch weggesneden. Dat gebeurt vaak onder verdoving.

ZWANGERSCHAP
Bij zwangerschap zijn sommige behandelingen gevaarlijk voor het ongeboren kind, dus wacht de arts met behandelen. Na de zwangerschap worden wratten vaak een stuk minder of verdwijnen vanzelf. Zo niet, dan volgt alsnog een behandeling.

Wat kunt u zelf doen als u genitale wratten heeft ?

  • Als je geen vaste relatie hebt wordt het aangeraden om bij een nieuw seksueel contact een condoom te gebruiken.
  • Het heeft bij een vaste relatie geen zin om een condoom te dragen omdat de kans groot is dat deze ook geïnfecteerd is met de wratten virus, maar misschien nog geen zichtbare wratten heeft. De vaste partner en kan zich dus het beste ook laten onderzoeken en zonodig behandelen.

Gaan genitale wratten vanzelf weg ?

De wratten kunnen vanzelf verdwijnen. Toch is behandeling aan te raden. Het virus blijft in je lichaam aanwezig. Daardoor is het mogelijk dat de wratten ook na behandeling weer terugkeren. Hoe eerder je wordt behandeld, hoe kleiner de kans dat de wratten terugkeren.

Link

www.genitalewratten.nl
website voor patiënten met genitale wratten

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?