Huidbehandelingen

Minoxidil

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is minoxidil bedoeld ?

Minoxidil is het enige plaatselijke haargroeimiddel dat goedgekeurd is door de FDA (Federal Drug Administration) voor de behandeling van haaruitval en uitdunnend haar bij mannen én vrouwen.

Hoe werkt minoxidil ?

De haargroei bevorderende werking van minoxidil werd voor het eerst opgemerkt tijdens een klinisch onderzoek naar hoge bloeddruk. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat minoxidil in pilvorm behalve het doen verlagen van de bloeddruk ook een hele positieve bijwerking heeft; Het hergroeien van verloren haren. De onderzoekers besloten toen om minoxidil tot een haargroeimiddel-lotion te ontwikkelen wat geleid heeft tot de vele minoxidil-producten die nu verkrijgbaar zijn. Maar hoe Minoxidil precies werkt op de haargroei is nog steeds onderwerp van discussie.

Wat is de dosis van minoxidil ?

Minoxidil is verkrijgbaar als lotion en schuim in twee sterktes, 2% en 5%. De 5% sterkte werkt beter maar kent ook meer bijwerkingen. Minoxidil dient tweemaal per dag te worden aangebracht.

Hoe gebruikt u minoxidil ?

  • Zorg dat uw haar en hoofdhuid volkomen droog zijn voordat u de lotion aanbrengt. Na aanbrengen moet het haar en de hoofdhuid nog vier uur droog blijven.
  • Er zijn verschillende toedieningsvormen op de markt, zoals een verstuiver, een pipet of een depper. Welke toedieningsvorm het geschiktst voor u is, hangt af van de grootte van het te behandelen oppervlak en de hoeveelheid haargroei.
  • Gebruik een paar plastic of latex handschoenen om de vloeistof uit te smeren. Als u de vloeistof met uw blote vingers of handen aanraakt, was dan uw handen daarna grondig, anders kunt u daar ook meer haargroei krijgen.
  • De alcohol in de lotion geeft irritatie als het in aanraking komt met de ogen, de lippen, de binnenkant van de neus of op open wondjes. Komt de lotion per ongeluk in de ogen, de neus, de mond of in een wondje, spoel dan direct met veel water.

Wat zijn de verwachte resultaten van minoxidil ?

Minoxidil vermindert de haaruitval en bevordert na enkele maanden bij sommige mensen de haargroei. Het haar heeft vaak wel een wat andere kleur en structuur dan het oorspronkelijke haar. Minoxidil werkt het beste bij mannen jonger dan veertig jaar die nog niet zo veel haarverlies hebben. Minoxidil vermindert de haaruitval bij een op de drie mannen en bij een op de twee vrouwen. Het eerste effect is soms pas na 3 maanden merkbaar. Na een jaar is het maximale effect bereikt. Voor een blijvend effect moet u dit medicijn elke dag gebruiken. Als u stopt, kunnen de nieuw gevormde haren weer verdwijnen. Merkt u na een jaar gebruiken nog geen enkele groei, dan is verder gebruik zinloos.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van minoxidil ?

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

SOMS
Hoofdpijn. Een pijnstiller kan hierbij helpen.

ZELDEN
-Overmatige haargroei op andere plaatsen dan waar dit medicijn is opgebracht, zoals op de armen of benen of in het gezicht. Dit gaat weer over als u met dit medicijn stopt.
-Huidirritatie, zoals droge huid, jeuk, huiduitslag en acne. Meestal komt het doordat de alcohol in de lotion de huid kan uitdrogen. Zeer zelden komt dit door een allergische reactie op het medicijn en moet u met het medicijn stoppen.
-Spierpijn, dikke enkels of benen en benauwdheid. Waarschuw in dit geval uw arts.

ZEER ZELDEN
– Toename van het haarverlies tijdens de eerste weken van het gebruik. Meestal stopt dit na twee tot zes weken. Soms komt dit doordat onder invloed van dit medicijn oud haar uitvalt en nieuw haar hiervoor in de plaats komt.
– Overgevoeligheid voor dit medicijn of één van de bestanddelen van dit huidmiddel. U kunt dit merken aan huiduitslag, jeuk en galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er bij allergie ook opgezwollen lippen, tong of gezicht. Stop dan meteen het gebruik en waarschuw een arts. Bij allergie mag u dit medicijn niet meer gebruiken.
– Heeft u een hart- of vaataandoening, zoals angina pectoris (pijn op de borst), een versnelde hartslag of een hartritmestoornis? Dit medicijn kan de hart- of vaataandoening verergeren. Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts.

Waar moet u op letten als u minoxidil gebruikt ?

-Zwangerschap. 
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Wel is bekend dat minoxidil overmatige haargroei bij de baby teweegbrengt. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.
-Borstvoeding
. Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven, zoals overmatige haargroei. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Hoe bestelt u minoxidil ?

Er bestaan vele websites waar u minoxidil lotion of schuim. Ook bestaan er vele merken met minoxidil als actieve bestanddeel. Bekende merken zijn Regaine en Kirkland.

Websites waar u Minoxidil kunt bestellen:
www.minoxidil.nl
www.minoxidil-bestellen.com

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?