Huidbehandelingen

Pimecrolimus crème / Elidel® crème

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is Elidel crème en voor wie is Elidel crème bedoeld ?

Pimecrolimus crème (merknaam Elidel ®) wordt gebruikt om symptomen van eczeem (atopische dermatitis) te behandelen bij kinderen vanaf 2 jaar en bij volwassen patiënten. Wanneer het wordt gebruikt bij de eerste symptomen, worden sterke verergeringen van het eczeem voorkomen, hetgeen resulteert in langere perioden zonder deze verergeringen. Pimecrolimus is verwerkt in een witachtige crème; één gram van de crème bevat 10 mg van het werkzame bestanddeel, pimecrolimus genaamd. Pimecrolimus is verkrijgbaar in tubes van 30 en 60 gram.

Wanneer mag u Elidel crème niet gebruiken ?

Wanneer u overgevoelig (allergisch) bent voor pimecrolimus of voor één van de andere bestanddelen van de crème.Andere bestanddelen (hulpstoffen) zijn triglyceriden, oleylalcohol, propyleenglycol, stearylalcohol, cetylalcohol, mono- en diglyceriden, natriumcetostearylsulfaat, benzylalcohol, citroenzuur, natriumhydroxide en gezuiverd water.

Hoe werkt Elidel crème ?

Pimecrolimus behoort tot de niet-steroid bevattende een groep van geneesmiddelen die specifiek ontstekingen van de huid behandelt. Pimecrolimus bevat géén corticosteroïden (= bijnierschorshormonen  (met o.a. een ontstekingsremmende werking)). Het werkt in de cellen van de huid die de ontsteking en de karakteristieke roodheid en jeuk van eczeem veroorzaken.

Hoe gebruikt u Elidel crème ?

U kunt pimecrolimus op alle huidoppervlakken gebruiken, met inbegrip van het hoofd, het gezicht en de nek en in huidplooien. Gebruik pimecrolimus echter niet op slijmvliezen of in de ogen. De crème moet in een dunne laag twee maal per dag worden aangebracht, bijvoorbeeld ‘s morgens en ‘s avonds. U kunt vochtinbrengende crèmes of lotions gebruiken samen met pimecrolimus. Omdat de huid van eczeem patiënten erg droog kan zijn, moet u met uw arts goede huidverzorgingsadviezen bespreken om uw huid bevochtigd te houden. Als u vochtinbrengende crèmes of lotions gebruikt, kunt u deze onmiddellijk na pimecrolimus aanbrengen. Ga niet baden, douchen of zwemmen onmiddellijk na het aanbrengen van pimecrolimus. De crème kan er dan afspoelen.

DUUR VAN DE BEHANDELING
Uw arts heeft u voorgeschreven hoe lang u met de behandeling door moet gaan. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt. Als na 6 weken geen verbetering optreedt of als het eczeem verergert, raadpleeg dan uw arts. Bij de lange-termijnsbehandeling van eczeem moet u pimecrolimus gebruiken vanaf het moment dat de eerste symptomen optreden. Dit helpt om te voorkomen dat een ernstige verergering van de ziekte optreedt. Gebruik pimecrolimus zo lang als de symptomen nog aanwezig zijn. Als de symptomen opnieuw optreden, moet u de behandeling weer starten.

WAT MOET U DOEN ALS U TEVEEL PIMECROLIMUS HEBT AANGEBRACHT:
Wanneer u teveel crème hebt aangebracht, veeg het er dan af. Het heeft geen schade tot gevolg.

WAT MOET U DOEN ALS U PER ONGELUK WAT PIMECROLIMUS HEBT INGESLIKT:
Wanneer u of iemand anders per ongeluk pimecrolimus hebt ingeslikt, neem dan contact op met uw arts.

WAT MOET U DOEN ALS U VERGETEN BENT OM PIMECROLIMUS TE GEBRUIKEN:
Wordt per ongeluk vergeten de crème aan te brengen, breng deze dan alsnog zo gauw mogelijk aan en ga gewoon door met uw normale schema.

Wat zijn de verwachte resultaten van Elidel crème ?

Verbetering van het eczeem (minder jeuk, minder roodheid, minder droogte) wordt meestal binnen 1 tot 3 weken gezien. Indien na 6 weken behandeling geen verbetering optreedt, dient u uw arts te raadplegen over andere mogelijke behandelingen. De behandeling met pimecrolimus kan herhaald worden als de symptomen weer optreden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Elidel crème ?

Zoals alle geneesmiddelen, kan pimecrolimus bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen hoeven niet bij iedereen op te treden.

 • De meest voorkomende bijwerking van pimecrolimus is een warmtesensatie en/of branderig gevoel op de plaats van aanbrengen.
 • Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn irritatie, jeuk en roodheid van de huid op de plaats van aanbrengen.
 • De volgende bijwerkingen komen zelden voor op de plaats van aanbrengen: uitslag, pijn, prikkelend gevoel, lichte schilfering van de huid, droogheid en zwelling. Deze bijwerkingen op de plaats van aanbrengen zijn gewoonlijk mild tot matig in ernst, van voorbijgaande aard en treden op in het begin van de behandeling.
 • Vaak voorkomende bijwerkingen zijn ook huidinfecties, zoals ontsteking van de haarzakjes, mogelijk pustels veroorzakend.
 • Verergering van de behandelde aandoening en huidinfecties zoals een oppervlakkige huidinfectie, veroorzaakt door bacteriën (impetigo), herpes simplex (koortsuitslag gepaard gaande met blaasjes, bijvoorbeeld koortslip), herpes zoster (gordelroos), huidkleurige knobbeltjes, veroorzaakt door een virus (molluscum contagiosum), goedaardig gezwel van de huid (huidpapilloom), wratten en steenpuisten, treden zelden op.

Waar moet u op letten als u met Elidel crème wordt behandeld ?

WEES EXTRA VOORZICHTIG MET PIMECROLIMUS

 • Wanneer u pimecrolimus in uw neus, ogen of slijmvliezen krijgt, of wanneer u het inslikt. Pimecrolimus is uitsluitend voor uitwendig gebruik. Als u het per ongeluk op deze gebieden hebt aangebracht, moet de crème grondig worden afgeveegd en/of afgespoeld met water.
 • Wanneer plekken van uw huid zijn aangedaan door een actieve virale infectie, zoals koortsuitslag (ook herpes simplex genoemd) of waterpokken.
 • Wanneer uw huid geïnfecteerd is. Uw arts zal u vragen een geschikt antimicrobieel geneesmiddel te gebruiken. Als de infectie op de behandelingsplaatsen is verdwenen, kan de behandeling met pimecrolimus worden gestart.
 • Wanneer uw huid geïnfecteerd raakt tijdens behandeling met pimecrolimus. U moet dan uw arts raadplegen. Uw arts kan u dan vragen het gebruik van pimecrolimus te staken totdat de infectie voldoende onder controle is.
 • Wanneer een ernstige herpes simplex huidinfectie optreedt.  Pimecrolimus kan samengaan met een verhoogd risico op ernstige herpes simplex infectie. Indien dit gebeurt neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Behandeling met pimecrolimus moet worden gestaakt totdat de infectie is verdwenen.
 • Wanneer u uw huid wilt bedekken. Bedek de te behandelen huid niet met pleisters, verband of zwachtels. U kunt echter wel normale kleding dragen.
 • Wanneer u in de zon gaat, of onder een zonnebank. Vermijd blootstelling van de huid gedurende lange periodes aan zonlicht of zonnebanken. Als u naar buiten moet nadat u pimecrolimus hebt aangebracht, draag dan ruimzittende kleding die de behandelde plaats beschermt tegen zonlicht; gebruik beschermende zonnebrand. Als aanvulling kunt u uw arts vragen wat voor soort bescherming tegen de zon u kunt gebruiken.
 • Wanneer u een huidaandoening genaamd het syndroom van Netherton heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u begint met het gebruik van pimecrolimus.
 • Wanneer uw huid volledig aangedaan is door het eczeem, dient u eerst uw arts te raadplegen voor Pimecrolimus te gaan gebruiken.
 • Wanneer u een warmtesensatie of een branderig gevoel krijgt op de plek van aanbrengen. Het gebruik van pimecrolimus kan deze milde en voorbijgaande reacties op de plaats van aanbrengen veroorzaken.
 • Wanneer u een verlaagd immuunrespons (afweer) heeft of wanneer u een huidtumor heeft.
 • Wanneer u de aandoening erytrodermie (roodheid van de huid) heeft, omdat de veiligheid hierbij niet is bewezen.

Raadpleeg uw arts indien één van de bovenstaande waarschuwingen voor u van toepassing is, of dat in het verleden is geweest.

ZWANGERSCHAP
Vraag uw arts of apotheker om advies voordat u een geneesmiddel gebruikt. Vertel uw arts voordat u begint met pimecrolimus dat u zwanger bent of denkt zwanger te zijn. Er zijn onvoldoende gegevens bekend over het gebruik van pimecrolimus bij zwangere vrouwen. Pimecrolimus dient hierom niet gebruikt te worden tijdens de zwangerschap.

BORSTVOEDING
Vraag uw arts of apotheker om advies voordat u een geneesmiddel gebruikt. Vertel uw arts dat u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of pimecrolimus in de melk terechtkomt na aanbrengen op de huid. Voorzichtigheid is geboden als u pimecrolimus gebruikt en borstvoeding geeft. Breng pimecrolimus niet aan op de borsten terwijl u borstvoeding geeft, omdat de baby de crème dan in de mond kan krijgen.

RIJVAARDIGHEID EN HET GEBRUIK VAN MACHINES
Pimecrolimus heeft geen bekende invloed op de rijvaardigheid en het gebruik van machines.

GEBRUIK VAN PIMECROLIMUS IN COMBINATIE MET ANDERE GENEESMIDDELEN
Let op: de volgende opmerkingen kunnen ook van toepassing zijn op het gebruik van geneesmiddelen enige tijd geleden of in de nabije toekomst.

 • Als u verschillende geneesmiddelen gebruikt, kunnen deze middelen elkaar beïnvloeden. Dit kan schadelijke gevolgen hebben. De geneesmiddelen kunnen elkaars werking versterken of verzwakken en er kunnen eerder bijwerkingen optreden. Vertel uw arts daarom altijd welke geneesmiddelen u nog meer gebruikt, ook als dit maar af en toe het geval is. Dit geldt zowel voor geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn als voor geneesmiddelen die u zonder recept kunt kopen. Uw arts en apotheker kunnen beoordelen of ze samen gebruikt mogen worden en of eventuele maatregelen nodig zijn (bijvoorbeeld het aanpassen van de dosering).
 • Als u uitgebreid eczeem heeft, dan moet de behandeling met pimecrolimus gestopt worden voor vaccinatie. U moet hierna het advies van uw arts opvolgen.
 • U moet behandeling met en blootstelling aan PUVA (behandeling met UV-A licht en psoralenen), UVA of UVB licht, azathioprine en ciclosporine A (middelen die de natuurlijke afweer onderdrukken (immunosuppressiva)) tijdens de behandeling met pimecrolimus vermijden. Omdat het selectief op de huid werkt, komt heel weinig geneesmiddel van pimecrolimus in de bloedcirculatie (waar wisselwerkingen met andere geneesmiddelen in het algemeen plaatsvinden) terecht. Daarom is de kans klein dat er een wisselwerking optreedt tussen pimecrolimus en geneesmiddelen die via de mond worden ingenomen.
 • U moet pimecrolimus niet gelijktijdig gebruiken met corticosteroiden en andere anti-inflammatoire producten (geneesmiddelen met ontstekingsremmende werking) voor toepassing op de huid.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Als u andere bijwerkingen constateert die niet in deze bijsluiter worden vermeld, licht dan uw arts of apotheker in.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?