Huidbehandelingen

Tacrolimus zalf / Protopic® zalf

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is Protopic zalf en waarvoor wordt het gebruikt ?

Tacrolimus zalf (merknaam Protopic ®) wordt gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige atopische eczeem bij kinderen boven de 2 jaar én volwassenen die niet afdoende reageren op conventionele behandelingen of deze niet verdragen. Tacrolimus is een witte tot licht gele zalf. Het is verkrijgbaar in tubes met 30 g of 60 g zalf. Tacrolimus is verkrijgbaar in twee sterktes (tacrolimus 0,03% en tacrolimus 0,1% zalf).

Wanneer mag u niet worden behandeld met Protopic zalf ?

 • Als u overgevoelig (allergisch) bent voor tacrolimus of voor één van de andere bestanddelen van de zalf of voor antibiotica van de macrolidegroep (bv. azithromycine, clarithromycine, erythromycine ).
 • Patiënten jonger  dan 2 jaar. Er is geen ervaring met het gebruik van tacrolimus bij kinderen jonger dan 2 jaar .
 • Als u geïnfecteerde wondjes heeft. De zalf mag niet op geïnfecteerde wondjes worden aangebracht.
 • Bij leverfalen.
 • Als u een erfelijke afwijking heeft van de barriérefunctie van de huid zoals het Netherton’s syndroom of als u lijdt aan een veralgemeende erytrodermie (ontsteking met roodheid en afschilferen van de gehele huid).

Hoe werkt Protopic zalf ?

De werkzame stof, tacrolimus, is een zogenaamde “immunomodulator ”. Bij atopische dermatitis veroorzaakt het te sterk reageren van het afweersysteem van de huid huidontsteking (jeuk, roodheid, droogheid). Tacrolimus wijzigt de abnormale afweerreactie en neemt de huidontsteking en de jeuk weg.

Hoe gebruikt u Protopic zalf ?

 • Volg bij gebruik van tacrolimus nauwgezet de instructies van uw arts. Raadpleeg bij twijfel uw arts of uw apotheker. Als u de indruk heeft dat de werking van de zalf te sterk ofte zwak is, licht dan uw arts of apotheker in.
 • Breng tacrolimus in een dunne laag aan op de aangetaste delen van uw huid
 • Tacrolimus kan op de meeste plekken van het lichaam worden aangebracht, met inbegrip van het gezicht en de hals en in de holtes van de ellebogen en de knieën.
 • Vermijd het gebruik van de zalf in de neus, mond of in de ogen. Als de zalf toch op deze plaatsen terecht komt, moet u de zalf grondig verwijderen en/of met water wegspoelen.
 • De behandelde huid mag niet verbonden of ingebonden worden.
 • Was uw handen na het aanbrengen van tacrolimus tenzij uiteraard de handen zelf behandeld dienen te worden.
 • Na het nemen van een bad of een douche moet de huid volledig droog zijn vooraleer tacrolimus aan te brengen.

Uw arts zal beslissen welke sterkte (tacrolimus 0,03% of tacrolimus 0,1% zalf)  het beste past voor u:
VOLWASSENEN (vanaf 16 jaar) : Tacrolimus 0,1% zalf, tweemaal daags, éénmaal  ‘s morgens, éénmaal ‘s avonds. Uw arts zal u aangeven voor hoelang u de zalf kan gebruiken.
KINDEREN (vanaf 2 jaar): Tacrolimus 0,03% tweemaal daags. Uw arts zal u aangeven voor hoelang u de zalf kan gebruiken.

-Afhankelijk van het resultaat van de zalf op uw eczeem kan de arts beslissen of de frequentie van toepassing verminderd kan worden.
– Behandel elke aangetaste zone van de huid tot het eczema is verdwenen.
– Vermijd contact met de ogen of de slijmvliezen (in de neus of mond).

Wat zijn de verwachte resultaten van Protopic zalf ?

Verbetering van het eczeem (minder jeuk, minder roodheid, minder droogte) wordt meestal binnen 1 week gezien. Indien na twee weken behandeling geen verbetering optreedt, dient u uw arts te raadplegen over andere mogelijke behandelingen. De behandeling met tacrolimus kan herhaald worden als de symptomen heroptreden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Protopic zalf ?

– Ongeveer de helft van de patiënten die tacrolimus gebruiken hebben enige vorm van huidirritatie op de plaats van aanbrengen van de zalf. Branderig gevoel, jeuk en roodkleuring van de huid komen zeer vaak (> 10%) voor. Deze symptomen zijn gewoonlijk mild tot matig en verdwijnen in het algemeen binnen de week na aanvang van de behandeling met tacrolimus.
– Andere vaak voorkomende (> 1%) nevenwerkingen zijn verhoogde gevoeligheid van de huid en huidtintelingen, folliculitis ( ontstoken of geïnfecteerde haarfollikels), acne en herpes simplex infecties (koortslip).  Het blozen van het gezicht of huidirritatie na het drinken van alcohol komt ook vaak voor .

Waar moet u op letten als u met Protopic zalf wordt behandeld ?

TACROLIMUS EN VACCINATIES
Vooraleer u zich laat vaccineren moet u de arts inlichten over het gebruik van tacrolimus. Tijdens de behandeling en gedurende een zekere periode na de behandeling met tacrolimus zouden er geen vaccins mogen toegediend worden. Voor levende verzwakte vaccins (zoals mazelen, bof, rubella of orale polio) bedraagt de wachttijd 28 dagen, voor geïnactiveerde vaccins (zoals tetanus, difterie, kinkhoest of griep) 14 dagen.

TACROLIMUS EN ZONLICHT
Vermijd blootstelling van de huid gedurende lange periodes aan zonlicht of kunstmatig zonlicht zoals zonnebanken. Indien u na het aanbrengen van tacrolimus buitenshuis gaat, dient u een beschermende zonnecrème aan te brengen en gepaste kledij aan te trekken die de huid beschermen tegen het zonlicht. Vraag tevens uw arts om advies over andere doeltreffende bescherming tegen de zon. Als u een lichttherapie volgt op voorschrift van de arts, dient u uw arts op de hoogte te brengen van het feit dat u tacrolimus gebruikt. Het is namelijk niet aan te raden tacrolimus te gebruikten samen met lichttherapie.

TACROLIMUS, VOEDSEL EN DRANK
Als u tacrolimus gebruikt kan het drinken van alcohol de huid of het gezicht laten blozen, roodkleuren en warm laten aanvoelen.

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
Gebruik tacrolimus NIET als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.

TACROLIMUS EN ANDERE GENEESMIDDELEN OF COSMETICA
Licht uw arts of apotheker in als u andere geneesmiddelen gebruikt of onlangs heeft gebruikt, ook als het geneesmiddelen betreft, waarvoor geen voorschrift noodzakelijk is.
U mag vochtregulerend crèmes en lotions gebruiken gedurende de behandeling met tacrolimus. Deze producten mogen echter niet binnen de twee uur vóór of na het aanbrengen van tacrolimus zalf aangewend worden. Het gelijktijdig gebruik van tacrolimus met andere huidmiddelen of met orale corticosteroïden (bijv. prednisolon) of geneesmiddelen die het afweersysteem beïnvloeden werd niet onderzocht.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Als uw lymfeklieren opzwellen tijdens de behandeling met tacrolimus moet u uw arts raadplegen.
– Als u andere bijwerkingen constateert die niet in deze bijsluiter worden vermeld, licht dan uw arts of apotheker in.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?