Huidbehandelingen

UV thuisbehandeling via Eurocept Homecare

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is UV thuisbehandeling bedoeld ?

UVB-lichttherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van verschillende huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo en atopisch eczeem. Heeft u één van deze huidaandoeningen, dan is het mogelijk om behandeling met lichttherapie te bespreken met uw dermatoloog. Wilt u daarvoor niet elke keer naar het ziekenhuis, dan kan Eurocept Homecare u daarbij helpen. Eurocept Homecare is uw ziekenhuis thuis en biedt u de mogelijkheid om lichttherapie thuis te volgen. 

Wat zijn de voordelen van UV thuisbehandeling

 • Geeft u meer rust en privacy tijdens het belichten.
 • U heeft geen extra reistijd en/of extra reiskosten.
 • U hoeft geen vrij te nemen van uw werk of opleiding om te belichten.
 • U bent niet gebonden aan bepaalde (openings)tijden, want u kunt zelf het tijdstip van behandeling bepalen.
 • Bij vragen of signalen heeft u een vast contactpersoon.

Wat houdt de UV thuisbehandeling in ?

UVB-lichttherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van verschillende huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo en atopisch eczeem. Heeft u één van deze huidaandoeningen, dan is het mogelijk om behandeling met lichttherapie te bespreken met uw dermatoloog. Wilt u daarvoor niet elke keer naar het ziekenhuis, dan kan Eurocept Homecare u daarbij helpen. Eurocept Homecare biedt u de mogelijkheid om lichttherapie thuis te volgen. Bij Eurocept Homecare wordt gebruik gemaakt van apparatuur die voorzien is van TL01-lampen. Deze belichtingsapparatuur wordt ook gebruikt in de Nederlandse ziekenhuizen. Afhankelijk van de plaats die belicht moet worden, kunnen er verschillende soorten apparatuur worden geleverd. 

Aanvraagprocedure
Voor de start van uw behandeling moet uw dermatoloog eerst een aanvraag indienen (zie ‘Betaling en rol zorgverzekeraar’). Zodra duidelijk is hoe de betaling van de therapie verloopt, wordt de belichtingsapparatuur bij u thuis geplaatst. Na het plaatsen van de apparatuur, komt een verpleegkundige van Eurocept Homecare u instructie geven over het gebruik van de apparatuur en het te volgen belichtingsschema. Bent u met de therapie gestart, dan neemt deze verpleegkundige regelmatig contact met u op om te vragen of de therapie naar wens verloopt. De verpleegkundige is tevens uw vaste contactpersoon voor vragen.

Welke vormen van UV thuisbehandeling zijn er mogelijk ?
Bij Eurocept Homecare wordt gebruik gemaakt van apparatuur die voorzien is van TL01-lampen. Deze belichtingsapparatuur wordt ook gebruikt in de Nederlandse ziekenhuizen. Afhankelijk van de plaats die belicht moet worden, kunnen er verschillende soorten apparatuur worden geleverd: Lichtunit; voor de behandeling van het hele lichaam. Deelbelichtingsapparaat; voor de behandeling van voeten en/of handen, gezicht of een ander specifiek deel van uw lichaam, of de Psorakam; voor de behandeling van uw hoofdhuid.

Betaling en rol van uw zorgverzekeraar
Thuisbelichting valt onder de basisverzekering. Hierdoor is er in veel gevallen een vergoeding voor mogelijk. Met de meeste ziekenhuizen heeft Eurocept Homecare afspraken gemaakt over de vergoeding van thuisbelichting. Is er geen of slechts een gedeeltelijke vergoeding mogelijk, dan informeert Eurocept Homecare u graag over de mogelijkheden om de behandeling op eigen kosten of gedeeltelijke op eigen kosten te starten.

Terugkoppeling naar uw dermatoloog
Bij de instructie van de belichtingsapparatuur ontvangt u van Eurocept Homecare een handig en overzichtelijk schema waarop u de uitgevoerde belichtingen (hoe lang en hoe vaak) kunt bijhouden. Dit schema kunt u dan bij een bezoek aan uw dermatoloog overhandigen. Aan de hand van deze gegevens en controle van uw huid kan de dermatoloog bepalen of de behandeling het gewenste effect heeft. Het advies is om zeker twee weken voor het einde van de therapie een poliklinische afspraak met uw dermatoloog te maken. Het is ook mogelijk dat er belichtingsapparatuur met een iModem wordt geleverd. Medizorg heeft deze specifieke lichtunits voorzien van een modem. De gegevens uit de modem wordt met een GSM-module verzonden naar een centrale server. Via een beveiligde webpagina kunnen de gegevens door de dermatoloog, verpleegkundige of patiënt worden ingezien en bijgehouden. Voordeel hiervan is dat u niets meer op hoeft te schrijven en de informatie over uw behandeling niet kwijt kan rake

Na afloop van de therapie
Wanneer de therapie is afgerond en u de belichtingsapparatuur niet meer nodig heeft dient u Eurocept Homecare hierover te informeren. Zij halen de apparatuur dan bij u thuis op.

Wat zijn de verwachte resultaten van UV thuisbehandeling?

Het aantal benodigde behandelingen per kuur om een goed resultaat te bereiken verschilt per huidziekte. Daarnaast kan iedere persoon verschillend reageren op de behandeling. In overleg met uw arts zullen de verschillende behandelmethoden worden besproken. Het feit dat de huidafwijking na een kuur met UV-thuisbehandeling verdwijnt betekent niet dat de huid voorgoed genezen is. UV-thuisbehandeling wordt beschouwd als een symptomatische behandeling en niet als een oorzakelijke behandeling. Na een rustperiode van 3 tot 6 maanden is het heel goed mogelijk dat de huidziekte terugkomt. Het wordt daarom aangeraden om tijdens deze stopperiode de door uw arts voorgeschreven onderhoudstherapie met medicinale zalven te gebruiken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van UV thuisbehandeling ?

 • Korte termijn bijwerkingen
  Enkele mogelijke bijwerkingen die tijdens een UV thuisbehandeling kunnen optreden zijn: droge huid, jeuk, roodheid. Verbrandingsverschijnselen treden niet op, mits u zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt.
 • Lange termijn bijwerkingen
  Het is bekend dat langdurige, overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en ook huidkanker kan veroorzaken. Extra zonnebaden of langdurige blootstelling van de huid aan de zon wordt tijdens UV thuisbehandeling daarom sterk afgeraden.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen tijdens de UV thuisbehandeling ?

Tijdens de behandelingen wordt aangeraden om uw ogen te beschermen met een UV bril en uw geslachtsdelen te bedekken (bijv. door het dragen van een string).

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Indien u na een behandeling toch verbrand bent, dient u contact op te nemen met uw arts en de verpleegkundige van Eurocept voordat u verder gaat met de therapie. Een verbranding herkent u aan (ernstige en) pijnlijke roodheid (“enige” roodheid is toegestaan), zwelling en eventueel blaarvorming van het behandelde huiddeel. Eerste hulp bestaat uit veel drinken, en een after sun koelende gel aanbrengen op de verbrande huid. Eventuele verdere acties moet u met uw arts overleg. Als u griep of koorts heeft is het aan te raden om een paar dagen geen lichtbehandeling te volgen.

Eurocept Homecare

Eurocept Homecare is uw ziekenhuis thuis. Wij zijn één van de grootste aanbieders van medisch specialistische thuisbehandelingen in Nederland. We combineren een farmaceutische groothandel, een apotheek, een landelijk netwerk van verpleegkundigen en een op patiënten toegespitste logistieke service. We leveren naast medisch specialistische geneesmiddelen, ook medische hulpmiddelen. Onze diensten worden uitgevoerd in opdracht van medisch specialisten, ziekenhuizen, diëtisten, verpleegkundigen, patiënten, zorgverzekeraars en farmaceutische bedrijven. Ons doel is het leven van patiënten te veraangenamen door een hoge kwaliteit zorg te leveren in de thuissituatie. Bij Eurocept Homecare staat innovatie in de zorg voorop. Wij werken daarbij vanuit maatschappelijk belang kostenbewust samen met ziekenhuizen en zorgverzekeraars. 

Meer informatie 

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bezoek dan onze website www.eurocept-homecare.nl. Wilt u de medewerkers van Eurocept Homecare liever persoonlijk spreken, dan kunt u ze op werkdagen bereiken tussen 08.00 – 18.00 uur.

Contactgegevens 

Eurocept Homecare
Loodsboot 7
3991 CJ Houten
Tel: 030 – 669 2111
E-mail: [email protected]
Website: www.eurocept-homecare.nl 

Download machtigingsformulier

Machtigingsformulier-UV-thuisbehandeling-Eurocept

Advertenties
 • Eurocept thuisbelichting, uw ziekenhuis thuis!

  Eurocept banner
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?