Huidbehandelingen

Veregen zalf

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is Veregen zalf bedoeld ?

Veregen zalf wordt gebruikt voor de lokale behandeling van genitale wratten op het huidoppervlak van de genitaliën (geslachtsorganen) en rond de anus. Veregen wordt gebruikt bij volwassenen met een immuunsysteem dat normaal werkt. Hoewel niet officieel geregistreerd, blijkt Veregen zalf ook te werken tegen sommige gevallen van gewone wratten en waterwratten.

Hoe werkt Veregen zalf ?

Veregen zalf is een plantaardig geneesmiddel dat alleen op de huid gebruikt mag worden. De werkzame stof is een extract van groene theebladeren waarin epigallocatechinegallaat zit.

Hoe gebruikt u Veregen zalf ?

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
De gebruikelijke dosering is maximaal 0,5 cm zalf uit de tube (250 mg) voor alle wratten samen, drie keer per dag aangebracht (in de ochtend, middag en avond).

WAS UW HANDEN VOOR EN NA HET AANBRENGEN VAN DE ZALF

 • Breng een kleine hoeveelheid Veregen zalf zachtjes deppend met de vingers op iedere wrat aan 
en zorg ervoor dat de wratten volledig bedekt zijn en er een dun laagje zalf achterblijft.
 • Breng de zalf niet inwendig (in de anus, urinebuis of vagina) aan.
 • Bedek het behandelde gebied niet met gaas of verband nadat u de zalf heeft  aangebracht.
 • Het is niet nodig om de zalf van het behandelde gebied te verwijderen voordat u een nieuwe laag 
aanbrengt. Wanneer u het behandelde gebied wast of wanneer u doucht, breng de zalf dan daarna 
aan.
 • Breng Veregen zalf driemaal daags (in de ochtend, middag en avond) aan.
 • Tijdens de behandeling kunnen er nieuwe wratten ontstaan, die op dezelfde wijze behandeld 
moeten worden.
 • Genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa); u kunt dus uw partner via 
seksueel contact besmetten. U moet bij seksueel contact condooms gebruiken tot alle wratten 
verdwenen zijn. Het gebruik van condooms voorkomt ook dat u opnieuw geïnfecteerd wordt.
 • Veregen zalf kan condooms en pessaria aantasten. Voorafgaand aan seksueel contact moet u de zalf zorgvuldig met warm water en milde zeep verwijderen en daarna het condoom omdoen. 
Vraag uw arts naar aanvullende anticonceptiemiddelen.
 • Vrouwelijke patiënten die tijdens de menstruatie tampons gebruiken: breng de tampon in voordat 
u de zalf aanbrengt. Wanneer u de tampon wilt verwisselen terwijl de zalf nog op de huid zit, zorg er dan voor dat de zalf niet in de vagina komt. Wanneer de zalf per ongeluk toch in de vagina wordt aangebracht, verwijder deze dan onmiddellijk met warm water en een milde zeep.
 • U moet met de behandeling met Veregen zalf doorgaan tot alle wratten volledig verdwenen zijn, maar niet langer dan 16 weken, zelfs als er tijdens de behandeling nieuwe wratten ontstaan. Wanneer de wratten niet verdwijnen of als zij na de behandeling terugkomen, neem dan contact op met uw arts.

Wat zijn de verwachte resultaten van Veregen zalf ?

Uit studies is gebleken dat volledige genezing van de wratten wordt bereikt bij 53,6% van de patiënten. Ongeveer 12 weken na stoppen van de behandeling kunnen de wratten echter terugkeren. Dit gebeurt echter slechts bij 6,5% van de gevallen. 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Veregen zalf ?

De meeste bijwerkingen van Veregen zalf zijn het gevolg van de lokale werking op de huid en komen voor op of rond het te behandelen gebied met wratten. Bij veel patiënten komen roodheid, jeuk, irritatie, pijn en zwelling voor in de eerste weken van de behandeling.. Lichte reacties zijn te verwachten en zouden na de eerste weken van de behandeling moeten afnemen. Maar wanneer de intensiteit van de lokale huidreacties gevolgen heeft voor uw dagelijkse activiteiten of wanneer er blaasjes optreden, neem dan contact op met uw arts. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om de behandeling te onderbreken. Wanneer de huidreactie weggetrokken is, kan de behandeling worden voortgezet. Wanneer er huidreacties met blaasjes in het te behandelen gebied optreden, neemt u contact op met uw arts.
Wanneer u ernstige lokale bijwerkingen heeft die een onacceptabel ongemak veroorzaken, bijv. lokale ontsteking/infectie, open zweertjes, zwelling van de lymfeklieren of andere ernstige bijwerkingen (bijv. vernauwing van de voorhuid of urinebuis, moeite met plassen of erge pijn) moet u met de behandeling stoppen, de zalf met warm water en een milde zeep verwijderen en onmiddellijk contact opnemen met uw arts.

Waar moet u op letten als u Veregen zalf gebruikt ?

WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN?
– U bent allergisch voor één van de stoffen die in dit geneesmiddel zitten

WANNEER MOET U EXTRA VOORZICHTIG ZIJN MET DIT MIDDEL?

 • Neem contact op met uw arts als u klachten aan uw lever of uw immuunsysteem heeft. U mag Veregen zalf niet gebruiken wanneer u een verminderde leverfunctie heeft of wanneer uw immuunsysteem is verzwakt (door ziekte of door andere geneesmiddelen die u gebruikt).
 •  Gebruik Veregen zalf niet voordat het te behandelen gebied volledig is genezen na eerdere operatieve of medicinale behandeling.
 • Vermijd contact met ogen, neusgaten, lippen en mond. Wanneer de zalf per ongeluk op of in deze gebieden terechtkomt, moet het weggeveegd en/of afgespoeld worden met water.
 •  Niet aanbrengen op een open wond of een kapotte of ontstoken huid.
 •  Veregen zalf mag niet worden aangebracht op slijmvliezen. Daarom mag het niet gebruikt 
worden als behandeling voor wratten in de vagina, baarmoederhals, urinebuis of in de anus.
 • Vrouwelijke patiënten met genitale wratten rond de schaamlippen moeten de zalf zeer voorzichtig aanbrengen omdat bij behandeling in dit gebied vaker ernstige lokale bijwerkingen 
kunnen optreden.
 • Mannen die niet besneden zijn en die wratten onder de voorhuid behandelen moeten de 
voorhuid terugtrekken en het gebied dagelijks goed schoonmaken om fimose (voorhuidsvernauwing) te voorkomen. Wanneer de eerste tekenen van afsluiting optreden (bijv. open zweertjes, verharding van de huid of het wordt steeds moeilijker om de voorhuid terug te trekken), moet u de behandeling stoppen en contact opnemen met uw arts.
 • Veregen zalf doodt het humaan papillomavirus (HPV) niet en voorkomt ook overdracht van de aandoening (besmetting) niet en daarom moet u voordat u seksueel contact hebt extra voorzorgsmaatregelen treffen
 • Wanneer uw seksuele partner geïnfecteerd (besmet) is met genitale wratten is het wenselijk dat hij/zij ook behandeld wordt. Hiermee kan worden voorkomen dat u opnieuw geïnfecteerd raakt.
 • Stel het gebied dat behandeld wordt niet bloot aan zonlicht en gebruik geen hoogtezon en zonnebank.
 • Veregen zalf laat vlekken achter op kleding en beddengoed.

GEBRUIK MET ANDERE MEDICATIE
Veregen zalf mag niet samen met een andere behandeling in het gebied van de wratten gebruikt worden. U mag Veregen zalf niet gebruiken voordat uw huid na andere behandelingen is genezen .

ZWANGERSCHAP, BORSTVOEDING EN VRUCHTBAARHEID

 •  Veregen zalf mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en bij vrouwen die zwanger kunnen worden en geen anticonceptie gebruiken
 • Borstvoeding. 
Het is niet bekend of Veregen zalf of de metabolieten van dit middel in de moedermelk wordt/worden uitgescheiden. Risico voor zuigelingen kan niet worden uitgesloten.
 Er moet worden overwogen of de borstvoeding moet worden gestaakt of dat behandeling met Veregen zalf moet worden gestaakt dan wel niet moet worden ingesteld, waarbij het voordeel van borstvoeding voor het kind en het voordeel van behandeling voor de vrouw in overweging moeten worden genomen.
 • Vruchtbaarheid. 
Er is geen bewijs voor dat Veregen een effect heeft op de vruchtbaarheid als u dit geneesmiddel gebruikt zoals voorgeschreven.

VEREGEN BEVAT ISOPROPYLMYRISTAAT EN PROPYLEENGLYCOLMONOPALMITOSTEARAAT
Veregen zalf bevat naast andere ingrediënten ook grote hoeveelheden isopropylmyristaat (IPM), dat irritatie en sensibilisering van de huid kan veroorzaken, en propyleenglycolmonopalmitostearaat, dat huidirritaties kan veroorzaken.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Raadpleeg uw arts of uw apotheker als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 

Download

Gebruiksaanwijzingen Veregen zalf

Banner-VEREGEN

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?