Huidbehandelingen

Verzorging van de gevoelige huid

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Het belang van een goede huidverzorging

Iedere huidtype, zowel normaal, gevoelig als extra gevoelig (“atopisch”) is gebaat bij een goede algemene verzorging. In deze folder vindt u informatie en adviezen over de dagelijkse verzorging van de gevoelige huid, in het bijzonder de droge huid.

Voor 10 tips tegen een droge huid klik hier

Hoe verzorgt u een gevoelige huid ?

DE DROGE HUID
Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen. Door de oppervlakte van de huid met een beschermende vette crème in te wrijven krijgt de huid inderdaad de kans om volledig te herstellen.
De huidarts zal u een zalf voorschrijven die het beste bij uw huidtype past. Deze zalf dient minimaal 3 keer per dag te worden aangebracht op de droge huid; ’s ochtends, na het douchen / baden en ‘s nachts vóór het slapen gaan. Indien de huid ontstoken is krijgt u van de arts een corticosteroïd zalf of crème om de ontsteking tegen te gaan. Deze dient slechts 1 keer per dag op de ontstoken huidgedeelten te worden gesmeerd.

ADVIEZEN WAT BETREFT DE DAGELIJKSE HUIDVERZORGING:
1. Douchen/baden/wassen

 • Wanneer u dagelijks doucht: niet te lang douchen en gebruik altijd lauw water !
 • Het is niet nodig uw huid dagelijks schoon te “schrobben” met behulp van allerlei hulpmiddelen (borstels e.d.) Gebruik liever zachte bad- of douchesponzen.
 • Na het douchen de huid niet droog wrijven , maar droog deppen. Smeer een vette huidemulsie (bodylotion) in binnen 3 minuten na het afdrogen. Laat uw huid dus niet uitdrogen. Een droge huid gaat namelijk jeuken, waardoor u gaat krabben en waarna eczeem kan ontstaan.
 • Een alternatief is het aanbrengen van een badolie (bijv. soja bad olie) vlak vóórdat u stopt met douchen (dus niet aan het begin van de douchebeurt !). Dit badolie brengt u gelijkmatig aan over het gehele lichaam. Dan spoelt u de overtollige olie 1 of 2 keer af met de douchekop. Op deze manier blijft er nog een laagje olie op de huid zitten. Indien u daarna de huid droog dept hoeft u de eerstvolgende 3 tot 4 uur niet in te smeren met een body lotion.
 • Het gebruik van handdoeken. De meeste mensen hebben de neiging om flink de huid met de handdoek af te drogen. Het is beter uw huid na iedere was – en douche beurt voorzichtig droog te deppen. Gebruik altijd schone, droge handdoeken. Verschoon regelmatig uw handdoek. Natte handdoeken kunnen nog zeepresten bevatten en daardoor de huid irriteren.

2. De handen:
A. Algemeen.
Door veelvuldig contact met water en irriterende stoffen, zoals zeep en (af)wasmiddelen, kunnen er scheurtjes ontstaan in de opperhuid waardoor een huidbeschadiging kan ontstaan. U kunt dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen door op de volgende punten te letten:

 • Was zo min mogelijk uw handen;
 • Indien u uw handen wast, gebruik dan lauw water en weinig zeep. Was zo mogelijk alleen de buitenkant van uw handen zonder de handruggen in te zepen. Spoel uw handen goed af en dep ze voorzichtig droog;
 • Gebruik bij het afdrogen geen halfnatte handdoek met zeepresten, maar een droge schone handdoek of papieren wegwerphanddoekjes;
 • Geef niet teveel geld uit aan dure en /of veelbelovende zepen. U kunt het beste uw handen wassen met gewone milde zeep of wasemulsie zonder parfum (wegens mogelijke overgevoeligheid voor parfumgrondstoffen).
 • Vermijd het gebruik van zeepautomaten; deze zepen zijn vaak erg agressief;
 • Na het handen wassen raden wij u aan uw handen steeds in te smeren met een vette handzalf.
 • Een handzalf die “snel intrekt” is niet geschikt voor de droge huid van de hand en vingers.

B. Bescherming bij natte werkzaamheden
Tijdens schoonmaakwerkzaamheden waarbij u in contact komt met irriterende stoffen (of alleen met water) raden wij u aan om PVC of nitrile handschoenen aan te trekken. Gewone huishoudhandschoenen bevatten rubber en bij een beschadigde huid bestaat de kans dat u een overgevoeligheid voor rubber ontwikkelt. Onder de PVC of nitrile handschoenen kunt u ook katoenen handschoenen dragen. Alle soorten handschoenen zijn verkrijgbaar bij de apotheek, sommige zelfs zonder recept.
C. Bescherming bij droge werkzaamheden
Gebruik bij droge werkzaamheden katoenen handschoenen die u in de wasmachine snel kunt wassen.

3. Het gezicht:

 • Niet te vaak uw gezicht wassen; teveel wassen kan uw gezichtshuid uitdrogen !
 • Gebruik altijd lauw water
 • Gebruik alleen uw blote handen (vermijd zoveel mogelijk het gebruik van washandjes)
 • Het gezicht daarna droogdeppen met een zacht handdoekje

4. Hypoallergene producten
Voor de algemene verzorging van uw huid raden we u aan om parfumvrije, hypoallergene producten te gebruiken.

Voor 10 tips tegen een droge huid klik hier

Wanneer merkt u effect ?

Binnen een paar dagen “smeren” merkt u al dat de conditie van de huid is verbeterd. Dan komt voor vele patiënten het moeilijkste gedeelte, namelijk het in stand houden van deze goede conditie. Men dient de invettende zalf minimaal 3 keer per dag TE BLIJVEN smeren, ‘s ochtends, na het douchen / baden en vóór het slapen gaan.

Kunnen vette zalven bijwerkingen hebben ?

Zalven tegen de droge huid hebben bijna geen bijwerkingen. Mensen die een te vette zalf of olie gebruiken kunnen op de huid een soort acné of folliculitis ontwikkelen.
Zeer zeldzaam treden er contactallergische reacties op tegen zalfbestanddelen (bijv. conserveringsmiddel) of tegen corticosteroïden.

Advertenties
 • Werkzaam tegen de gevoelige huid

  Eucerin Urea Repiar Plus 2016
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?