Huidaandoeningen

Nummulair eczeem

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is nummulair eczeem ?

Nummulair eczeem (andere naam:  “eczema nummulare”) is een veel voorkomende chronische vorm van eczeem gekenmerkt door muntvormige (= nummulaire) rood-schilferende plekken op het lichaam. De aandoening komt vooral voor op volwassen leeftijd; op jong volwassen leeftijd frequenter bij vrouwen (met name op de handen), en bij ouderen vaker bij mannen. Nummulair eczeem komt vaker voor tijdens de koude maanden van het jaar.

Hoe ontstaat nummulair eczeem ?

De oorzaak is niet precies bekend. Nummulair eczeem wordt niet beschouwd als één ziektebeeld. Men neemt aan dat het een reactiepatroon is van de huid op één of meerdere oorzakelijke factoren, waar onder:

  1. Uiting van het atopisch eczeem, met name op jonge leeftijd. Op oudere leeftijd komt nummulair eczeem echter niet vaker bij atopici voor.
  2. Irritatie van de huid door gebruik van zeep, shampoo, cosmetica en andere huidverzorgingsproducten, maar ook door klimaatfactoren zoals koud weer, lage luchtvochtigheid. Nummulair eczeem komt daarom vaak voor in de winter.
  3. Uitdroging van de huid. Met name bij de oudere huid.
  4. Contactallergische factoren, met name door parfumstoffen, conserveermiddelen, metalen en epoxyharsen.

Nummulair eczeem is een uiting van winterjeuk

Omdat nummulair eczeem vaak in de koude wintermaanden voorkomt, wordt het ook ook wel beschouwd als een uiting van winterjeuk

Voor meer informatie over winterjeuk klik hier

Hoe ziet nummulair eczeem eruit ?

We zien ronde tot ovale muntgrote (nummulair) scherp begrensde eczeemplekken, die bestaan uit roodheid, schilfers, bultjes en blaasjes. In de acute fase kan het eczeem nattend zijn; in de chronische fase zien we meer schilfering en vergroving van de huid. De afwijkingen zitten vooral op de (sterkzijden) van de armen en benen, maar ook op de romp. Het aantal plekken is wisselend; de plekken zijn meestal wel symmetrisch op het lichaam aanwezig. Nummulair eczeem kan gepaard gaan met veel jeuk. Door het krabben kan de huid stuk gaan. Hierdoor kunnen de eczeemplekken gemakkelijk geïnfecteerd raken met de huidbacterie Staphyloccocus Aureus” . Hierdoor kan het eczeem plotseling verergeren met vorming van pus en korstjes.

Uitgebreid nummulair eczeem aan de bovenbenen
Uitgebreid nummulair eczeem aan de bovenbenen
Nummulair eczeem kan ook op de handruggen zitten
Nummulair eczeem kan ook op de handruggen zitten
Nummulair eczeem, secundaire infectie
Nummulair eczeem, secundaire infectie
Nummulair eczeem bij de donkere huid
Nummulair eczeem bij de donkere huid

Hoe wordt de diagnose gesteld van nummulair eczeem ?

Nummulair eczeem is over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van het klinisch beeld. Soms kan de aandoening sterk lijken op uitdrogingseczeem (met craquelé aspect), psoriasis of zelfs een ringworm. Aanvullend onderzoek is dan soms nodig. Bij verdenking van een contactallergie wordt u doorverwezen voor de bekende “plakproeven”.

Hoe wordt nummulair eczeem behandeld ?

– Lokale corticosteroïden. Alleen een sterk of zeer sterk werkende corticosteroïd zalf of crème is zinvol. Dit middel wordt éénmaal daags aangebracht.
– Bestrijding van een secundaire infectie. Hierbij krijgt u een antibiotica zalf (bijv. Fucidin ®) voorgeschreven die u driemaal daags op de geïnfecteerde plekken moet aanbrengen. Wassen met een desinfecterende zeep of shampoo is ook mogelijk om nieuwe infecteies te helpen voorkomen.
– Vette indifferente zalven. Als u last heeft van een droge huid, kunnen deze zalven de huidbarrière helpen herstellen, waardoor de huid minder snel weer uitdroogt.
– Lichttherapie. In de vorm van UVB therapie wordt soms toegepast bij ernstige, hardnekkig nummulair eczeem.

Wat kunt u zelf aan nummulair eczeem doen ?

– Vermijd irritatie en uitdroging van de huid. Kijk ook bij de folder “Verzorging van de gevoelige huid”
– Voor de algemene verzorging van uw huid raden we u aan om hypoallergene producten te gebruiken.

Gaat nummulair eczeem helemaal over ?

Nummulair eczeem heeft een chronisch beloop, d.w.z. met periodes van verergering en remissies. Vaak treedt er in de wintermaanden verergering op.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?