Nieuws
27 juni 2015

De behandeling van kleine spatadertjes aan de benen

Print E-mail

De behandeling van kleine spatadertjes aan de benen

Wat werkt nou echt ?

Spataders komen veel voor. Geschat wordt dat twee miljoen Nederlanders er last van hebben , waarvan driekwart een vrouw. Ze zien eruit als verwijde soms gekronkelde adertjes of aderen aan de boven en onderbenen. Belangrijke risicofactoren voor het krijgen van spataderen zijn erfelijke aanleg, vrouwelijk geslacht, hormonale invloeden (bijv. zwangerschap) en het uitoefenen van een staand beroep.

Spataders geven regelmatig klachten van vermoeide, zware, branderige gevoelens aan de benen Sommige spataders kunnen zelfs pijn geven. Kleinere rode of (paars)blauwe spatadertjes (medische term: teleangiëctastieën) geven niet altijd klachten maar worden vooral als cosmetisch storend ervaren. De gouden standaard voor het behandelen van deze adertjes is het scleroseren. Bij het scleroseren wordt een vloeistof (= polidocanol) in de spatadertjes gespoten waarna de bloedvatwand gaat verkleven. De spatader verandert na een aantal weken in een verlittekend strengetje, waardoor geen bloed meer kan stromen. Ook bestaan er een aantal specifieke lasers (w.o. Nd:YAG laser) die deze kleine spatadertjes kunnen behandelen. De adertjes worden hierbij door specifieke hittetoediening verdampt. Tot nu toe zijn deze twee behandelingen nog niet goed met elkaar vergeleken voor wat betreft de werkzaamheid en de bijwerkingen.

In deze studie werden 56 vrouwelijke patiënten met spatadertjes aan de benen meegenomen. De aandoening, die op beide benen voorkwam, werd op het ene willekeurig toegewezen been behandeld met de lang-gepulseerde Nd:YAG laser, en het andere been met schuimsclerotherapie met polidocanol 0.5%. De behandeling geschiedde in twee sessies met 6 weken tussenruimte. De behandeling werd geëvalueerd door de behandelend arts na 6 weken en na 6 maanden. Twee onderzoekers bepaalden aan het eind van het onderzoek blind het resultaat van de behandeling aan de hand van gemaakte foto’s. De klaring van de bloedvaatjes werd beoordeeld met behulp van een 6-punts schaal van 1 (geen verandering) tot 6 (100% klaring). De patiënten rapporteerden zelf over pijn en tevredenheid over het resultaat.

Kleine blauwe en rode spatadertjes
Kleine blauwe en rode spatadertjes

Volgens de behandelende dermatoloog was bij de laatste follow-up een verbetering van 30-40% opgetreden na behandeling met de laser, en een mediaan score van 3 op de schaal (IQR 2) en een goede verbetering van 50-70% met sclerotherapie en een mediane score van 4 (IQR 2). Echter, volgens de blinde beoordeling van de twee onderzoekers, leverden beide therapieën een mediane score op de schaal van 5 op (IQR 1) met een sterk verbetering van >70%. De verbetering werd sneller bereikt met sclerotherapie, hoewel bij de laatste follow-up er volgens de experts geen verschil in klaring was tussen de twee behandelingen (P=0,84). De graad van tevredenheid bij de patiënten was zeer goed en vergelijkbaar met beide therapieën. Ten slotte was er een verschil in pijnperceptie tussen de beide behandelingen; de laserbehandeling werd significant als pijnlijker ervaren dan de sclerotherapie (P=0,003).
De auteurs concludeerden dat kleinere spatadertjes evengoed reageerden op behandeling met 1064 nm-lang-gepulseerde Nd:YAG laser als op sclerotherapie. Laserbehandeling is pijnlijker dan sclerotherapie maar is wel geschikter voor mensen met een naaldfobie, allergie voor het sclerosans vloeistof en bij zogenaamde “matting “ adertjes. Een groot voordeel van sclerotherapie is wel dat onderliggende voedende adertjes mee behandeld kunnen worden.

 

Advies Huidarts.com
Laat uw benen eerst goed onderzoeken door een ervaren specialist op het gebied van spataders zodat u niet de verkeerde behandeling krijgt. Zo krijgt u lang niet bij iedere behandelkliniek vooraf een echo-onderzoek (Duplex onderzoek) aangeboden. Met dit onderzoek kunnen grotere, dieper liggende en dus niet zichtbare spataders uitgesloten worden. Zijn deze grotere spataders bij u gevonden, dienen deze eerst te worden behandeld voordat de kleinere spatadertjes aan de benen kunnen worden behandeld.

 

Bron

Parlar B, Blazek C, Cazzaniga S, Naldi L, Kloetgen HW, Borradori L, Buettiker U. Treatment of lower extremity telangiectasias in women by foam sclerotherapy vs. Nd:YAG laser: a prospective, comparative, randomized, open-label trial. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Mar;29(3):549-54. doi: 10.1111/jdv.12627. Epub 2014 Jul 28.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.