Nieuws
6 september 2015

Henna tatoeages, toch niet zo onschuldig ?

Print E-mail

Henna tatoeages, toch niet zo onschuldig ?

Toename van contactallergie voor zwarte kleurstof in henna

Een acute contact-allergisch reactie op de zwarte kleurstof para-phenyleendiamine (afgekort als PPD) uit zich in jeuk, roodheid, zwellingen, blaasjes en soms grote pussende blaren bij de gedupeerde persoon. Soms kunnen deze reacties zo heftig zijn dat mensen hiervoor opgenomen dienen te worden. Voordat iemand een contactallergie voor een bepaalde stof ontwikkelt moet deze persoon eerst (meermalen) in aanraking komen met de stof. Deze gebeurtenis wordt “sensibilisatie” genoemd.

Deze Nederlandse studie onderzocht bij welke groepen mensen een relevante sensibilisatie kan optreden voor de stof PPD. Hiervoor werd plaktesten uitgevoerd met deze stof bij een groep mensen in een testgroep en in een controlepopulatie. Er werd gekeken naar hoe vaak en hoe ernstig een sensibilisatie optrad en tevens onderzocht wat de bronnen waren van de sensibilisatie. Resultaten werden vergeleken met die van eerdere studies uit Midden-Europese onderzoekscentra.

PPD sensiblisatie kwam voor in 3,3% van de plaktest populatie en in 1,3% van de algehele populatie. Kappers hadden een 4,4 x zo grote kans te worden gesensibiliseerd door PPD , terwijl mensen met zwarte henna tatoeages een 2,3 x zo grote kans hebben op sensibilisatie. Zwakkere reacties kwamen voor bij kappers en klanten. Personen met zwarte henna tatoeages toonden significant meer (tot extreem) sterke plaktest reacties na provocatie. Het vóórkomen van sensibilisatie in de plaktest- en de algehele populatie in Nederland bleek vergelijkbaar te zijn met de cijfers uit Midden-Europese centra.

Sensibilisatie voor PPD wordt eerder vaak toegeschreven aan haarverf. Deze studie laat echter zien aan dat personen die door zwarte henna tatoeages zijn gesensibiliseerd juist zeer ernstige huidreacties vertonen. De auteurs pleiten er zelfs voor om henna tatoeages op de markt te verbieden.

Ernstige reactie op henna tatoeage met blaarvorming
Ernstige reactie op henna tatoeage met blaarvorming

Henna tatoeages, toch niet zo onschuldig ?

Henna tatoeages zijn aantrekkelijk voor (jonge) mensen omdat deze snel aan te brengen en tijdelijk zijn. Ook het aanbrengen ervan is aanzienlijk minder pijnlijk dan het inzetten van echte tatoeages . Henna tatoeages worden vooral door jongeren aangebracht tijdens verblijf in populaire vakantielanden, zoals in Spanje en Turkije. In henna wordt echter kleurstoffen zoals PPD toegevoegd om de donkere kleur te versterken. Huidarts.com waarschuwt daarom jonge volwassenen voor de gevaren van een henna tatoeage. De hoeveelheid PPD in henna tatoeage kan dus leiden tot ernstige contact-allergische reacties van de huid.

Bron

Vogel TA, Coenraads PJ, Bijkersma LM, Vermeulen KM, Schuttelaar ML, EDEN Fragrance Study Group. p-Phenylenediamine exposure in real life - a case-control study on sensitization rate, mode and elicitation reactions in the northern Netherlands. Contact Dermatitis. 2015 Jun;72(6):355-61. doi: 10.1111/cod.12354. Epub 2015 Mar 30.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.