Huidaandoeningen

Allergie voor henna

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is allergie voor henna 

Allergie voor henna

Een allergie voor henna is in feite een contactallergie (vertraagde type allergie) voor de kleurstof die in verwerkt is in onder andere tijdelijke henna tatoeages en  zwarte henna haarverf. Tijdelijke tatoeages zijn populair in westerse landen en worden voornamelijk gebruikt door kinderen en jonge volwassenen. Deze tatoeages slijten meestal al binnen 3 weken van de huid af.

Hoe ontstaat allergie voor henna

HENNA
Henna is een plantaardige kleurstof met een bruinrode tint. Het gebruik is afkomstig van de Arabische en Indiase cultuur. De blaadjes van de plant Lawsonia inermis worden vermalen en met water vermengd tot een pasta, waarna het op de huid aangebracht kan worden.

PARAPHENYLEENDIAMINE (PPD)
De contactallergische reactie op henna bevattende producten wordt veroorzaakt doordat er kleurstoffen toegevoegd worden aan henna om de kleur te versterken. Eén van de kleurstoffen die frequent huidreacties geeft is paraphenyleendiamine (afgekort PPD). Een ander kleurstof is paratolueen diamine. Commerciële hennaproducten waar mogelijk ook de stof PPD zijn verwerkt zijn tijdelijke tatoeages en haarverf. PPD kan dus contactallergieën geven bij kapsters, klanten van kapsters en mensen met die “zwarte henna” tatoeages gebruiken.

Hoe ziet allergie voor henna eruit ?

Op de plaats van de huid waar de henna tattoo geplaatst is zien we jeuk, roodheid, zwelling en niet zelden blaarvorming. Bij een contactallergie voor haarverf zien we dezelfde huidreacties aan de haargrenzen (voorhoofd, slapen, achter de oren en in de nek) en op de oogleden.

Matig ernstige reactie op henna tatoeage
Matig ernstige reactie op henna tatoeage
Ernstige reactie op henna tatoeage met blaarvorming
Ernstige reactie op henna tatoeage met blaarvorming
Positieve reactie op de stof PPD tijdens een plaktest
Positieve reactie op de stof PPD tijdens een plaktest

Hoe wordt allergie voor henna vastgesteld

PLAKTESTEN
Om een contactallergie aan te tonen  krijgt u een afspraak voor een allergieonderzoek, de bekende “plaktesten”. Hierbij wordt de Europese standaardreeks van stoffen getest. Op de eerste dag worden de te testen stoffen in kleine vierkanten hokjes, de zogenaamde “kamertjes”, met een pleister op de rug geplakt. Op de vierde dag in diezelfde week wordt er gekeken of de geteste stoffen een allergische reactie hebben veroorzaakt. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen)  ter plaatse een ontstekingsreactie (roodheid met eventueel bultjes) veroorzaakt.

Wat is de behandeling voor allergie voor henna

1. Uitwendige hormoonpreparaten, in de vorm van een zalf of crème. Deze dient u één keer daags dun aan te brengen op de huidafwijkingen.
2. Stootkuur prednisolon. Dit wordt allen bij ernstige, uitgebreide vormen van contactallergie voorgeschreven.
3. Lichttherapie, bijv. UVB.  Zelden voorgeschreven, vooral bij hardnekkige vormen.

Wat kunt u zelf tegen allergie voor henna doen

– De kleurstof PPD geeft relatief vaak contactallergische reacties. Wanneer u regelmatig uw haar verft loopt u hier dus meer kans op dan een ander die dat niet doet. PPD kan ook verwerkt zijn in andere producten, foto-ontwikkelaars, sommige fotokopieer systemen en in drukkleurstoffen (krantenpapier!). Probeer dus zoveel mogelijk ook deze producten te vermijden.
– Kinderen en tieners die al eerder huidreacties hebben ondervonden na gebruik van henna tatoeages worden aangeraden om deze niet meer te gebruiken.  Bij een hernieuwd contact kunnen de huidreacties ernstiger worden waarbij pijnlijke blaarvorming kan optreden

Wat zijn de vooruitzichten voor allergie voor henna

Een contact allergie voor de kleurstof PPD behoudt u de REST VAN UW LEVEN ! Het is daarom zaak om de tips die u van uw huidarts heeft gekregen goed op te volgen en zoveel mogelijk contact met de genoemde stoffen te vermijden; de verwachting is dat hiermee het eczeem langzamerhand zal afnemen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?