Nieuws
11 maart 2021

Lichttherapie bij vitiligo verhoogt risico op huidkanker niet

Print E-mail

Lichttherapie bij vitiligo verhoogt risico op huidkanker niet

 

Geruststellend nieuws!

Lichttherapie met smalspectrum UVB is één van de belangrijkste therapieën bij de behandeling van vitiligo, echter was er over de veiligheid op lange termijn nog niet veel bekend. Een recente studie toont aan dat smalspectrum UVB-therapie op de lange termijn niet leidt tot een verhoogd risico op huidkanker bij patiënten met vitiligo en dat het dus als een veilige behandeling kan worden beschouwd.

Lees hier meer over vitiligo

Aan het grote onderzoek in Zuid-Korea deden maar liefst 60.321 patiënten met vitiligo mee. Het onderzoek liep van 1 januari 2007 tot 31 december 2017. Patiënten werden ingedeeld in 5 groepen op basis van het aantal lichttherapiesessies met smalspectrum UVB, variërend van 0 tot 500 of meer sessies.

Bij alle deelnemers van de studie werd er geen toegenomen risico gezien op verschillende vormen van huidkanker. Het risico op actinische keratose nam wel toe voor patiënten die 200 of meer lichttherapie sessies hadden ondergaan.

Concluderend kan smalspectrum UVB-lichttherapie veilig worden ingezet bij de behandeling van vitiligo. Dit is geruststellend nieuws voor vitiligo patiënten die behandeld worden met deze vorm van lichttherapie.

 

Bron

Jung Min Bae, Hyun Jeong Ju, Ro Woo Lee, et al. Evaluation for Skin Cancer and Precancer in Patients With Vitiligo Treated With Long-term Narrowband UV-B Phototherapy. JAMA Dermatol. 2020 Mar 11;156(5):1-9. doi: 10.1001/jamadermatol.2020.0218.Online ahead of print.

 

Met dank aan

Annelie Musters

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.