Nieuws
4 februari 2018

Melanoom op de geslachtsdelen

Print E-mail

Melanoom op de geslachtsdelen

Melanoom geslachtsdelen

Vaak verstopt en daardoor te laat herkend

Volgens een Frans onderzoek komt melanoom op de slijmvliezen (met name op de geslachtsdelen) zelden voor. Echter, omdat het verstopt is en anders uitziet dan de meeste melanomen wordt het vaak te laat herkend.

Een groep onderzoekers uit Saint Etienne bestudeerden de kenmerken van 86 melanomen die in slimvliezen werden vastgesteld in vier Franse universiteitsziekenhuizen over een periode van 15 jaar.

De meeste melanomen kwamen voor bij vrouwen (72%) en werden het vaakst gezien in de schaamstreek (46,5%). Eén vijfde van de melanomen betrof een amelanotisch melanoom. Dit is een melanoom die niet bruin is of zwart maar huidkleurig of rozerood.

Lees hier meer over het a-melanotisch melanoom

Melanoom op de vulva. Vaak te laat herkend.

81% van de melanomen had een Breslowdikte ≥1mm. Alle melanomen van de eikel en de meeste melanomen op de vulva hadden echter een Breslowdikte ≤1mm. De overleving was 54% na 3 jaar.

Lees hier meer over de Breslowdikte

Deze studie bevestigde dat melanomen op de slijmvliezen zeldzaam zijn. Het diagnosticeren kan uitdagend zijn, omdat het vaak amelanotische varianten zijn en ze op verscholen lokalisaties voorkomen. De meeste melanomen waren dik op het moment van diagnosticeren. Melanomen op de eikel en in de vulva waren dunner, waarschijnlijk omdat ze zichtbaarder zijn. De aanwezigheid van uitzaaiingen op het moment van diagnosticeren was geassocieerd met een slechtere prognose. Dat onderstreept het belang van een vroege diagnose.

Advies huidarts.com

Heeft u al eerder een melanoom gehad, kijk dan ook regelmatig uw geslachtsdelen na. Een melanoom kan zich ook daar verstoppen!

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.