Nieuws
4 april 2017

Nieuw anti-eczeem medicijn in Amerika goedgekeurd

Print E-mail

Nieuw anti-eczeem medicijn in Amerika goedgekeurd

Dupilumab: de redder in nood?

De US Food and Drug Administration (FDA) heeft op 28 maart 2017 de nieuwe biological dupilumab officieel goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met matig ernstige tot ernstige vormen van atopisch eczeem.

Atopisch eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid die al begint op vroege kinderleeftijd en kan aanhouden tot ver in de volwassen leeftijd. Van alle vormen van eczeem is atopisch eczeem veruit de allerbekendste vorm. Bij het ontstaan van atopisch eczeem spelen zowel genetische, immunologische als omgevingsfactoren een rol. In de huid ontstaan ontstekingen die eruit zien als rode schilferende gezwollen plekken, bultjes, blaasjes en plakkaten die extreem veel jeuk geven. Door het krabben gaat de huid gemakkelijk stuk, natten en niet zelden bloeden of korsten. Uiteindelijk verhardt de huid zich met vorming van littekens. In veel gevallen helpen plaatselijke middelen met o.a. corticosteroïden niet meer en dienen patiënten te worden behandeld met orale afweerremmende middelen zoals ciclosporine of mycofenolaat mofetil. Deze orale middelen dragen echter meer gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een verhoogde vatbaarbeid voor infecties en nierschade.

Hoe werkt dupilumab?

Dupilumab is een antistof die via huidinjecties wordt toegediend. Het medicijn werkt door het ontstekingseiwit interleukine-4 te remmen, een eiwit die een sleutelrol speelt bij het ontstaan van eczeem. De FDA heeft de goedkeuring voornamelijk gebaseerd op de resultaten van drie placebo gecontroleerde studies met in totaal 2.119 volwassen patiënten. In deze studies is onomstotelijk bewezen dat dupilumab effectief en veilig genoeg is voor de behandeling van atopisch eczeem.

Wanneer komt dupilumab naar Nederland?

Wanneer dupilumab in Nederland geregistreerd en goedgekeurd wordt, is nog niet helemaal zeker. De verwachting is in de loop van 2018. Patiënten met hardnekkig atopisch eczeem die “nergens” meer op reageren moeten dus nog even wachten op dit nieuwe middel. Maar dat we aan de vooravond staan van een grote doorbraak in de behandeling van atopisch  eczeem staat wel vast.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!