Nieuws
27 maart 2022

Overmatig eten van citrusvruchten geeft een verhoogd risico op melanoom

Print E-mail

Overmatig eten van citrusvruchten geeft een verhoogd risico op melanoom

 

Verboden vrucht

Recent onderzoek heeft een verband aangetoond tussen de consumptie van citrusvrucht producten, zoals sinaasappelsap, en het risico op melanoom. Het blijkt dat personen met een hoge citrusvrucht-inname een hoger risico hadden op het krijgen van een melanoom, ten opzichte van personen die geen citrusvrucht producten gebruikten.

Lees hier meer over melanoom

Psoraleen is een bekend fotocarcinogeen, wat betekent dat psoraleen in combinatie met zonlicht kankerverwekkend kan zijn. Psoraleen is van nature in hoge concentratie aanwezig in citrusvrucht producten, waardoor onderzoekers het mogelijk achtten dat citrusvrucht consumptie een verhoogd risico op melanoom kan geven. Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die veroorzaakt kan worden door overmatige zonblootstelling. In deze studie werd het verband onderzocht tussen de totale citrusvrucht consumptie en het risico op melanoom, en er werd gekeken naar het verband tussen individuele citrusvrucht producten en melanoomrisico. Er werden gegevens gebruikt van 1.592 patiënten met melanoom en 197.372 gezonde controlepersonen. Het onderzoek toonde aan dat personen die meer dan 2 porties per dag aan citrusvrucht producten innamen een verhoogd risico hadden op melanoom ten opzichte van deelnemers die geen citrusvrucht producten gebruikten. Met betrekking tot specifieke citrusvrucht producten hadden deelnemers die meer dan 1 sinaasappel per dag aten of meer dan 1 portie sinaasappelsap dronken verhoogd melanoomrisico in vergelijking met degenen die dit niet consumeerden. Personen met een lichte of zeer lichte huid en een hoge citrusvrucht consumptie hadden een nog groter risico op melanoom. Concluderend was een hoge citrusvrucht consumptie geassocieerd met een verhoogd risico op melanoom in dit onderzoek. Echter zullen toekomstige nieuwe studies deze resultaten moeten bevestigen.

Bron

A R Marley, M Li, V L Champion, Y Song, et al. The association between citrus consumption and melanoma risk in the UK Biobank. Br J Dermatol. 2021 Aug;185(2):353-362. doi: 10.1111/bjd.19896. Epub 2021 May 9.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.