Nieuws
11 september 2016

Psoriasis patiënten krijgen vaker huidkanker

Print E-mail

Psoriasis patiënten krijgen vaker huidkanker

huidkanker bij psoriasis

“Overbelichting” wordt afgestraft

Psoriasispatiënten hebben een verhoogde kans om huidkanker te ontwikkelen. Volgens Deense onderzoekers hebben patiënten met milde psoriasis een grotere kans op een melanoom en op niet-melanoom huidkanker (grootste groepen zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom). Patiënten met ernstige psoriasis of psoriasis met betrokkenheid van de gewrichten hebben alleen meer kans op niet-melanoom huidkanker.

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid en komt voor bij ongeveer 2% van de bevolking. Het is inmiddels bekend dat psoriasis wordt veroorzaakt door een gestoord afweersysteem. Om deze reden wordt psoriasis behandeld met middelen die het afweersysteem onderdrukken, zoals lichttherapie en medicijnen. Deze behandelingen zouden tot een verhoogd risico op huidkanker kunnen leiden, maar eerdere studies hiernaar leverden wisselende conclusies op.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van ruim 5,5 miljoen Deense volwassenen. Uit hun analyse komt toch een (mild) verhoogd risico op huidkanker naar voren. Alertheid bij dokters is op zijn plaats wanneer patiënten langdurig met lichttherapie of met medicijnen die de afweer onderdrukken, worden behandeld.

 

Reactie Huidarts.com
Uit deze studie komt naar voren dat niet de aandoening psoriasis zelf maar juist de behandelingen die psoriasis patiënten ondergaan kunnen leiden tot het ontwikkelen van een huidkanker. Huidarts.com benadrukt daarom patiënten om geen andere afweerremmende handelingen (zoals extra zonnen of zonnebanken) buiten de voorgeschreven behandeling uit te voeren.

 

Met dank aan
Niels Kruyt, arts-journalist

 

Bron

Egeberg, J.P. Thyssen, G.H. Gislason, L. Skov. Skin cancer in patients with psoriasis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Aug;30(8):1349-53

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!