Huidbehandelingen

UVB 311 nm therapie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is UVB 311 nm therapie bedoeld

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende huidafwijkingen w.o. psoriasis, atopisch eczeem, vitiligo, seborrhoisch eczeem, photodermatosen (PMLE, urticaria solaris), pityriasis lichenoides, parapsoriasis en plaque, mycosis fungoides, pityriasis rosea, subcorneale pustuleuze dermatose, pruritic folliculitis of pregnancy, pruritus (door uremie), prurigo nodularis, lichen ruber planus.
Omdat voor de UVB behandeling van vitiligo andere “regels”gelden is er een speciale informatie folder . Lees hiervoor “UVB (311 nm) therapie voor vitiligo”.

Wat houdt UVB 311 nm therapie in ?

Tijdens de UVB therapie staat u in een gesloten lichtcabine. De bestralingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De optimale dosering is bereikt wanneer de huid een licht-roze kleur krijgt. Omdat in de huid gewenning optreedt kan het voorkomen dat in de loop van de tijd de dosering nog iets verder wordt opgehoogd opdat een nieuwe optimale dosis wordt behaald. Als iemand te veel UVB krijgt, kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. Vooral het gezicht is hiervoor gevoelig. De verbrande huid wordt dan niet verder belicht (bijv. afdekken van het gezicht) totdat er een algeheel herstel heeft plaatsgevonden. Bij de eerstvolgende behandeling zal deze huid worden belicht met een dosering gelijk aan de begin dosering. Bij de volgende sessies wordt de dosering dan voorzichtiger opgehoogd.
De behandeling vindt 3 keer per week plaats. Tussen de opeenvolgende bestralingen in, adviseren wij minimaal 1 rustdag , zodat de huid voldoende de tijd krijgt zich te herstellen. Eventuele klachten en/of veranderingen wat betreft uw huid dient u zo spoedig mogelijk aan de arts te melden. De duur van een behandelkuur is afhankelijk van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. Gedurende de lichtbehandeling “in de kast” moet u een speciale bril dragen, die uw ogen beschermt. Ook dient u een UVB werende kap op uw hoofd te dragen om uw gezichtshuid te beschermen.

Wat zijn de de verwachte resultaten van UVB 311 nm therapie ?

-Het aantal benodigde behandelingen per kuur om een goed resultaat te bereiken verschilt per huidziekte . Bedenk verder dat ieder persoon weer verschillend kan reageren op de behandeling. Er zijn zeker gevallen waarbij de behandeling helemaal niet helpt. In overleg met uw arts zullen dan andere behandelmethoden worden besproken.
-Het feit dat de huidafwijking na een kuur met UVB therapie verdwijnt betekent echter niet dat de huid voorgoed genezen is. Integendeel, UVB therapie wordt beschouwd als een symptomatische behandeling en niet als een oorzakelijke behandeling. Na een rustperiode van 3 tot 6 maanden is het heel goed mogelijk dat de huidziekte in alle hevigheid weer terugkomt. Het wordt daarom aangeraden om tijdens deze stopperiode de door uw arts voorgeschreven onderhoudstherapie met medicinale zalven door te gebruiken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van UVB 311 nm therapie ?

KORTE TERMIJN BIJWERKINGEN
Enkele mogelijke bijwerkingen die tijdens een UVB behandeling kunnen optreden: droge huid, jeuk, roodheid. Verbrandingsverschijnselen treden niet op, mits u zich en wij ons aan de genoemde voorschriften houden.

LANGE TERMIJN RISICO
Het is bekend dat langdurige, overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en ook huidkanker kan veroorzaken. Extra zonnebaden of langdurige blootstelling van de huid aan de zon wordt tijdens UVB therapie dan ook sterk afgeraden. Het risico op het ontstaan van huidtumoren op de geslachtsdelen is groter dan op andere delen van het lichaam. Geadviseerd wordt dan ook om geslachtsdelen af te dekken (bijv. door het dragen van een “string”).

Waar moet u op letten als u wordt behandeld met UVB 311 nm therapie ?

TIJDENS DE BEHANDELING
-Bescherming van ogen met UV bril, beschermen van de geizichtshuid met een plastic kap en afdekken van geslachtsdelen (string).

NA DE BEHANDELING
-Vermijden van onnodige zonblootstelling (met name tussen 11.00-15.00 tijdens zonnige dagen) op zowel behandel-als niet behandeldagen.
-Gebruik van sunscreens op zon-blootgestelde delen

ANDERE MAATREGELEN
-Bij griep of koortsende ziekte tijdelijk geen behandeling
-Voor psoriasis patiënten: ontschilferen vóór de fototherapie, bijv. met salicylzuur 10% in vaseline of paraffine-vaseline zalf of  een warme (zout) bad nemen voor 10 minuten. 

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen

– Als u griep of koorts heeft is het aan te raden om telefonisch contact op te nemen met de afdeling fototherapie van uw ziekenhuis. Uw afspraak zal dan geannuleerd worden.
– Indien u na een behandeling toch verbrand bent, dient u uw arts te waarschuwen. Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid (“enige” roodheid is toegestaan), zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel. Een eerste hulp bestaat uit veel drinken, en een after sun koelende gel aanbrengen op de verbrande huid. Eventuele verdere acties kunt u met uw arts overleggen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?