Nieuws
12 januari 2020

Risicofactoren voor een droge huid bij volwassenen

Print E-mail

Risicofactoren voor een droge huid bij volwassenen

 

Wie is de klos?

Er is nog weinig bekend over de oorzaken en ernst van een droge huid bij gezonde mensen vanaf middelbare leeftijd. Een recente studie heeft aangetoond dat verschillende factoren het risico op een droge huid kunnen vergroten.

Lees hier meer over droge huid

In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen gegeneraliseerde droge huid, dat wil zeggen een droge huid over het gehele lichaam, lokale droge huid of geen droge huid. Er deden 5547 personen met een middelbare leeftijd of ouder mee aan het onderzoek. 60% van de deelnemers had een droge huid, van wie 20% een gegeneraliseerde droge huid.

Hogere leeftijd, vrouwelijk geslacht, donkere huidskleur, lager BMI, een lagere buitentemperatuur en behandeling met chemotherapie in het verleden gaven meer risico op zowel een gegeneraliseerde als gelokaliseerde droge huid. Onder andere roken, het gebruik van statines en diuretica en verschillende dermatologische aandoeningen verhoogden de kans op gegeneraliseerde droge huid. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een vette crème of zalf helpt een gelokaliseerde droge huid te verminderen.

Concluderend werd er in dit onderzoek een relatie gevonden tussen bepaalde gezondheidsfactoren en een droge huid bij gezonde personen vanaf middelbare leeftijd.

 

Bron

Mekić S, Jacobs LC, Gunn DA, et al. Prevalence and determinants for xerosis cutis in the middle-aged and elderly population: A cross-sectional study. J Am Acad Dermatol. 2019 Oct;81(4):963-969.e2. doi: 10.1016/j.jaad.2018.12.038. Epub 2018 Dec 23.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.