Nieuws
31 december 2017

Tranexaminezuur effectief bij melasma

Print E-mail

Tranexaminezuur effectief bij melasma

Einde aan zwangerschapsmasker?

Tranexaminezuur is een middel die tijdens operaties wordt toegediend om bloedingen te voorkómen bij patiënten die bekend zijn met een stollingsstoornis. Meerdere onderzoeken uit Azië hebben onlangs aangetoond dat dit middel indien lokaal of oraal toegediend, huidblekende eigenschappen kan hebben.

 

Wat is melasma?

Melasma is een verworven aandoening waarbij de huid van het gezicht grillige donkere verkleuringen vertoont. Tot nu toe bestaat er nog geen universeel middel die effectief, veilig en ook voorgoed met deze pigmentstoornis kan afrekenen.

Lees hier meer over melasma

Er zijn inmiddels meerdere publicaties verschenen over de gunstige effecten van tranexaminezuur bij melasma. Het werkingsmechanisme is echter nog niet duidelijk. Het middel zou middels het stollingssysteem het sleutelenzym tyrosinase afremmen waardoor er minder pigment wordt aangemaakt in de huid. Ook bestaat er geen consensus over hoe het gebruikt zou moeten worden bij melasma.

Literatuuronderzoek

Een systematische review van de literatuur tot maart 2016 liet zien dat tranexamine wel zeker een rol heeft in de behandeling van melasma. De onderzoekers includeerden daartoe 11 studies met in totaal 667 deelnemers.  Er werd een significante vermindering waargenomen van het overmatige pigment zowel door de proefpersonen als door de onderzoekers. De bijwerkingen waren minimaal. Een paar proefpersonen meldden toegenomen menstruatie, milde buikklachten en voorbijgaande huidirritatie.

Verschillende toedieningsvormen

Meerdere toedieningsvormen werden onderzocht waaronder crèmes, sera, injectievloeistoffen en tabletten. Iedere vorm had haar specifieke voor-en nadelen. Ook werd tranexamine gecombineerd met andere blekende middelen zoals kojic acid of l-ascorbinezuur en ook met lasertherapie. De auteurs concludeerden dat tranexamine alleen of in combinatievorm effectief en veilig genoeg is in de behandeling van melasma. Wat nog ontbreekt is het meest effectieve behandelprotocol in de praktijk. Ongetwijfeld zal dit de komende tijd ook bekend worden gemaakt. We houden u op de hoogte!

Bron

Kim HJ, Moon SH, Cho SH, Lee JD, Kim HS. Efficacy and Safety of Tranexamic Acid in Melasma: A Meta-analysis and Systematic Review. Acta Derm Venereol. 2017 Jul 6;97(7):776-781.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!