Nieuws
11 juni 2023

Verandering van leefstijl geeft verbetering van hidradenitis suppurativa

Print E-mail

Verandering van leefstijl geeft verbetering van hidradenitis suppurativa

 

Blijf in beweging, blijf gezond

Een Amerikaans onderzoek toont aan dat door gezond te blijven en door te blijven bewegen de symptomen van hidradenitis aanzienlijk kunnen verbeteren.

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische, inflammatoire huidaandoening die de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk vermindert.

Klik hier voor meer informatie over hidradenitis suppurativa

Veel HS-patiënten vragen hun dermatoloog naar mogelijke aanpassingen van hun leefstijl, zoals het volgen van bepaalde diëten of het vermijden van specifieke producten, in een poging hun symptomen te verlichten. Er is echter onvoldoende onderzoek gedaan om goede informatie en adviezen te kunnen geven over leefstijlaanpassing, en patiënten neigen naar aanbevelingen vanuit steungroepen op sociale media. Daarom probeerden de auteurs te verduidelijken welke veranderingen in leefstijl in staat waren om symptomen van HS te verbeteren. Aan de hand van enquêtes werd onderzocht wat de risicofactoren waren en vervolgens werd de ernst van HS vastgesteld en aan de risicofactoren gerelateerd. Vijfhonderdeenennegentig patiënten met HS namen deel aan een online-enquête waarin de ernst van hun HS-symptomen voor en na verschillende leefstijlinterventies werd beschreven. De subjectieve en objectieve beoordelingen van de ernst van de symptomen werden als gemiddelde weergegeven, en statistische verschillen -in verbeteringsniveaus tussen verschillende categorieën van leefstijlinterventies- werden bepaald.

Talrijke leefstijlinterventies, waaronder aanzienlijk gewichtsverlies, stoppen met roken, gebruik van zachte huid- en ontharingsproducten en regulatie van de menstruatie, werden geassocieerd met zowel subjectieve als objectieve verbeteringen in ernst van de symptomen. De resultaten duiden erop dat patiënten met HS een significante verbetering kunnen verkrijgen door de eigen leefstijl aan te passen, waarop de klachten die zij van HS ervaren worden verminderd.

Bron

Macklis  P, Tyler K, Kaffenberger J et al. Arch Dermatol Res 2022 Apr;314(3):293-300

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.