Nieuws
15 november 2015

Verdwijnt atopisch eczeem door pillen te slikken ?

Print E-mail

Verdwijnt atopisch eczeem door pillen te slikken ?

Nieuw veilig middel tegen jeukende huidaandoening

Atopisch eczeem is een chronische, erfelijke jeukende huidaandoening die al op vroege leeftijd kan ontstaan en tot ver in de middelbare leeftijd kan aanhouden. Ongeveer 75% van de patiënten is zelfs jonger dan 20 jaar. Geschat wordt dat ongeveer 400.000 mensen in Nederland deze huidaandoening hebben. Een persoon met atopisch eczeem heeft last van jeukende rode plekken, bultjes en blaasjes op de huid die gemakkelijk kunnen kapot gaan, bloeden, pussen, korsten of zweren. De voorkeursplaatsen zijn het gezicht, hals , elleboogplooien en knieholtes. De eerste keus behandeling van atopisch eczeem bestaat uit corticosteroïd zalven, gecombineerd met vette en vocht inbrengende zalven en soms een antiallergische tablet (antihistaminicum). Ook dient de patiënt rekening te houden aan de algemene adviezen voor huidverzorging. Dat houdt in niet te lang en niet te heet douchen en wassen en het gebruik van hypoallergene, parfumvrije producten. Deze lokale middelen werken helaas niet altijd en vele patiënten ervaren het smeren van de huid als onaangenaam en onpraktisch. Volwassen patiënten met aanhoudend ernstig eczeem kunnen in aanmerking komen voor tabletten therapie. De meeste tabletten tegen atopisch eczeem zijn over het algemeen wel werkzaam, maar kunnen ook bijwerkingen hebben. Zo heeft kan het middel ciclosporine nierfunctiestoornissen veroorzaken en kan methotrexaat de lever nadelig beïnvloeden

De laatste tijd verschijnen er vele publicaties over nieuwe orale middelen tegen atopisch eczeem. In deze studie is de werkzaamheid van het nieuwe middel tofacitinib citraat bestudeerd in een kleine groep van 6 patiënten met ernstig atopisch eczeem. Tofacitinib remt de ontstekingsreactie bij atopisch eczeem via een nieuwe weg; het middel werkt als een zogenaamde “Janus kinase remmer”. Bij alle 6 patiënten werden de volgende veranderingen geconstateerd: vermindering van het lichaamsoppervlak aangetast door het eczeem en een afname van de roodheid, zwelling, bultjes, verhardingen en krabeffecten. De patiënten werden 8 tot 29 weken behandeld. Gedurende de gehele behandelperiode werden er geen ongewenste bijwerkingen gerapporteerd. De studie concludeerde dat de orale Janus kinase remmer tofacitinib citraat nuttig kan zijn bij de behandeling van matige tot ernstige atopisch eczeem.

Opmerking van Huidarts.com

In Nederland is tofacitinib nog niet verkrijgbaar. Uiteraard is een studie bij 6 patiënten bij lange na niet genoeg om een uitspraak te doen over de werkzaamheid en (lange termijn) veiligheid van dit middel. Meer studies zullen nodig zijn om deze aspecten verder te onderzoeken.  Dit nieuwe middel zal alleen geregistreerd worden voor volwassen patiënten met aanhoudende ernstige vorm van atopisch eczeem.

 

Bron

Levy LL, Urban J, King BA Treatment of recalcitrant atopic dermatitis with the oral Janus kinase inhibitor tofacitinib citrate. J Am Acad Dermatol. 2015 Sep;73(3):395-9. doi: 10.1016/j.jaad.2015.06.045. Epub 2015 Jul 17.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.