Nieuws
31 januari 2016

Oxybutinine maakt einde aan overmatig zweten

Print E-mail

Oxybutinine maakt einde aan overmatig zweten

Pillen slikken om droog te blijven

Overmatig zweten van de oksels komt veel voor. Overmatig zweten van (bijna) het hele lichaam is minder frequent en kan leiden tot schaamte en sociale beperkingen. Plaatselijke behandelingen zoals deodorants of inspuitingen met botuline toxine A zetten geen zoden aan de dijk. Het middel oxybutinine remt plaatselijk de onwillekeurige zenuwen (dit heet “parasympathicolytisch”) en wordt al jaren gebruikt tegen urine-incontinentie en overmatig urineren. Af en toe werd het al toegepast voor behandeling van overmatig zweten maar tot nu toe is het middel nog niet goed onderzocht voor deze indicatie. Een ander woord voor overmatig zweten is hyperhidrose.

In deze studie werden 62 patiënten met lokale of uitgebreide hyperhidrose behandeld met of een placebo middel of oxybutinine in een dosis van 2,5 mg per dag en geleidelijk opgehoogd tot 7,5 mg per dag. De verbetering werd gescoord door middel van een klinische scoresysteem en het afnemen van een kwaliteit van leven vragenlijst.

De meeste patiënten in het onderzoek (83%) hadden uitgebreide hyperhidrose. Oxybutinine bleek effectiever dan de placebo te zijn in het verbeteren van de zweet scores. Een verbetering van ten minste 1 punt trad op bij 60% van de patiënten behandeld met oxybutynine en bij 27% van de patiënten behandeld met placebo. De kwaliteit van leven verbeterde bij de oxybutinine groep significant meer dan bij de placebo groep. De meest voorkomende bijwerking was een droge mond. De bijwerking werd gezien bij 43% van de patiënten in de oxybutyninegroep en bij 11% van de placebopatiënten.

Behandeling met lage dosis oxybutynine ( driemaal daags 2,5 mg) geeft al symptoomverlichting bij mensen met uitgebreide hyperhidrose. Bijwerkingen traden vaak op, maar waren minimaal en betroffen vooral een droge mond.

 

Opmerking Huidarts.com
Oxybutinine is alleen op recept verkrijgbaar. Lees meer over dit middel op deze pagina Oxybutinine

 

Bron

Schollhammer M, Brenaut E, Menard-Andivot N et al. Oxybutynin as a treatment for generalized hyperhidrosis: a randomized, placebo-controlled trial. Br J Dermatol 2015; 173(5): 1163-1168.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.