Huidbehandelingen

Botuline toxine tegen overmatig zweten

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is Botuline toxine behandeling bedoeld ?

Mensen met overmatig zweten van de oksels (axillaire hyperhidrosis) en van de handpalmen (palmaire hyperhydrosis) kunnen effectief worden behandeld met Botuline toxine injecties. Voor deze behandeling zijn in Nederland de producten Botox Allergan®, Vistabel ®, Bocouture® Azzalure ® en Dysport ® beschikbaar.

Hoe werkt Botuline toxine ? 

Botuline-toxine  is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum, die met moderne methoden gekweekt wordt. Als kleine doses in de huid gespoten worden, blokkeert dit eiwit de werking van zenuwen die de eccriene klieren prikkelen. Hierdoor wordt voorkomen dat de klieren zweet produceren. Botuline-toxine blokkeert de zenuwuiteinden, maar na iets meer dan 6-12 weken groeien er nieuwe zenuwuiteinden aan om ze te vervangen. Dit betekent dat het effect na enkele maanden vermindert en dat de behandeling daarna herhaald kan worden. Botuline-toxine beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet.

Behandeling van de oksels. Vóór de behandeling dient u 1 dag van te voren uw okselharen af te scheren. De botuline-toxine wordt in de huid van de oksels toegediend via injectie. Uw arts zal met een uiterst fijne naald een kleine hoeveelheid (0,1 – 0,2 ml) van een botuline-toxine oplossing inspuiten op 10-15 plaatsen die ongeveer 1 cm uit elkaar liggen en gelijk verdeeld zijn over elke oksel. Een behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon weer uitvoeren. Er wordt echter aangeraden om de eerste 4 uur na de behandeling niet te douchen.

Behandeling van de handpalmen. Vóór de behandeling dient u alle sieraden van de handen / polsen af te doen en een begeleider mee te nemen. Door de injecties kunnen de handfuncties (kracht en gevoel) enigszins verminderd zijn zodat u gedurende de eerste uren beter geen auto kan rijden.  Vervolgens worden de handpalmen plaatselijk verdoofd door middel van injectie bij de pols (zonder verdoving zijn de botuline-toxine injecties namelijk zeer pijnlijk !). De botuline-toxine wordt in de huid van de handpalmen toegediend via injectie. Uw arts zal met een uiterst fijne naald een kleine hoeveelheid (0,1 – 0,2 ml) van een botuline-toxine oplossing inspuiten op 10-15 plaatsen die ongeveer 1 cm uit elkaar liggen. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten.   Tot en met de dag na de behandeling kunt u beter geen zwaar of intensief arbeid of hobby verrichten.

Wat zijn de verwachte resultaten van Botuline toxine ?

Voor zowel hyperhidrosis van de oksels als van de handpalmen geldt dat iedereen wat anders reageert op de behandeling. Bij een onderzoek bedroeg de gemiddelde vermindering in zweetproductie na één week 87% en werd de transpiratie met de helft verminderd bij ten minste 95% van de patiënten. Bij inspuiten van placebo werd het zweten slechts met 30% verminderd en slechts bij 32% van de patiënten met de helft verminderd.  Het effect van botuline-toxine neemt na een paar maanden af. Als u beslist om u niet meer te laten behandelen, zal de verandering in de behandelde gebieden niet blijven en u zult geleidelijk weer even veel transpireren als voordat u met de behandeling begon. Bij goed resultaat zal de behandeling dus steeds herhaald moeten worden ( 1 X per 3-6 maanden)

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Botuline toxine ?

– Elke behandeling heeft minstens bij enkele patiënten bijwerkingen. Tijdens de klinische onderzoeken voor de behandeling van ernstige oksel hyperhidrosis met botuline-toxine meldden 11% van de patiënten een bijwerking. Ongeveer 4,5% van de patiënten namen een stijging in de zweetproductie waar op een andere plaats op hun lichaam. Dit begon meestal één maand na de aanvang van de behandeling, en verdween binnen 4 maanden bij 30% van de gevallen.
– De injectie gaat niet dieper dan de huid, zodat het effect van botuline-toxine beperkt blijft tot de zenuwen die de zweetklieren prikkelen. Heel soms kan een kleine hoeveelheid botuline-toxine zich verspreiden van de prikplaats en inwerken op een zenuw in de buurt die een spier bedient. Bij klinische onderzoeken voelde ongeveer 0,7% van de patiënten een lichte zwakte in de armen; dit hield niet aan en verbeterde zonder enige behandeling. Andere onschuldige en voorbijgaande plaatselijke huidverschijnselen zijn kleine bloeduitstortinkjes en een slap gevoel bij de prikpunten.
– Omdat botuline-toxine een eiwit is, is er een kleine kans op griepachtige symptomen (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze verdwijnen na een paar dagen. U kunt ook enig ongemak voelen op de prikplaatsen.
– Als u een effect voelt op uw armen, dient u eraan te denken dat dit een invloed kan hebben op uw vermogen om auto te besturen of machines te bedienen, dus dan moet u vermijden om deze te gebruiken  tot u zich beter voelt 

Wanneer mag u niet met Botuline toxine worden behandeld ?

U mag niet met botuline toxine worden behandeld als u bepaalde aandoeningen heeft. Ook bestaan er omstandigheden waaronder u extra voorzichtig moet zijn. Laat uw arts weten of u valt onder één van de volgende punten:

 • als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden, of als u borstvoeding geeft
 • als u lijdt aan spierproblemen
 • als u antibiotica of spierontspannende middelen gebruikt
 • als u een aandoening heeft of geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden (ook aspirine)
 • als u in het verleden al problemen gehad heeft met botox
 • als u geneesmiddelen inneemt, zelfs als ze door een arts voorgeschreven zijn
 • als u recent een tetanusinjectie heeft gehad
 • als u aan uw oksels geopereerd bent

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Als een bijwerking lastig wordt voor u of als u andere effecten waarneemt en u denkt dat deze te maken hebben met de behandeling, kunt u uw arts raadplegen.

Advertenties
 • Maak een afspraak voor een botox behandeling door op de logo te klikken

  Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?