Nieuws
28 oktober 2015

Psoriasis is niet besmettelijk !

Print E-mail

Psoriasis is niet besmettelijk !

Wereld Psoriasis Dag 2015

Donderdag 29 oktober 2015 is uitgeroepen tot Wereld Psoriasis Dag. Psoriasis komt bij ongeveer 2-4 % voor van de wereld bevolking en vormt één van de meest bekende chronische huidaandoeningen. Geschat wordt dat meer dan 125 miljoen mensen over de hele wereld lijden aan psoriasis en/of artritis psoriatica. Psoriasis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van dikke grijze schilferende en rode plakkaten op het gezicht, de romp en ledematen. De plekken kunnen jeuken en/of pijn geven. Ongeveer 20% van de patiënten heeft gewrichtsklachten.

Grijzige plakkaten op de knieën
Grijzige plakkaten op de knieën.
Typische plekken aan de ellebogen
Typische plekken aan de ellebogen

Doelstellingen
De Wereld Psoriasis Dag is bedoeld om mensen met psoriasis te laten weten dat zij er niet alleen voor staan en dat de medische wereld voortdurend bezig is om onderzoek te doen naar de oorzaken en naar nieuwe vormen van behandeling. Deze dag wil patiënten beter informeren over bestaande behandelingsmogelijkheden en hoe zij in contact kunnen komen met behandelaars van psoriasis. Ook wil deze dag het publiek informeren over deze aandoening en bepaalde misverstanden over psoriasis de wereld uit helpen.

Psoriasis is niet besmettelijk !
Uit onderzoek blijkt mensen terughoudend zijn in het aangaan van een relatie of vriendschap met een patiënt (7 procent), niet met hem/haar wil lunchen of dineren (18 procent), weigert een wangzoen te geven bij een kennismaking (30 procent) of zelfs het geven van een hand (28 procent). Daarnaast wil 44 procent van de ondervraagden geen seksuele relatie beginnen met een psoriasispatiënt. Dit gedrag komt vermoedelijk voort vanuit het foutieve denkbeeld dat psoriasis besmettelijk is.

Video
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerelogie (NVDV) heeft een film gemaakt om deze misverstand te illustreren.

Laat de persoon met psoriasis niet in de kou staan. Steun de Wereld Psoriasis dag door deze You Tube video te bekijken, te liken en te delen !

Video: Psoriasis is niet besmettelijk

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.