Huidaandoeningen

Seniele angiomen / Ruby spots

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (235)
  • Laatste update: 11-04-2024
  • E-mail

Wat zijn seniele angiomen ? 

Seniele angiomen zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes. Al op tienerleeftijd kunnen deze rode zwellinkjes optreden en met de leeftijd in aantal toenemen. Bij vrijwel alle 60 jarigen zijn er wel één of meerdere seniele angiomen op de huid aanwezig. Het wordt dus beschouwd als een verouderingsverschijnsel van de huid. Andere benamingen zijn “angioma senilis” , “ruby spots” of “cherry spots”

 Hoe ontstaan seniele angiomen ?

De aandoening ontstaat door een plaatselijke toename van kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid. Er is geen sprake van een infectie of een kwaadaardigheid. Seniele angiomen zijn een gevolg van huidveroudering.

Hoe zien seniele angiomen eruit ?

We zien enkele millimeters grote, robijnrode, kleine, vaatzwellinkjes, die meestal in grote aantallen voorkomen op de romp. Soms vinden we ze ook in het gezicht of in de nek.

Hoe wordt de diagnose van seniele angiomen gesteld ?

De diagnose wordt op het blote oog gesteld.

Wat is de behandeling van seniele angiomen ?

Seniele angiomen zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (zogenaamde “coagulatie”) of nog beter, worden behandeld met een geschikte vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn voorbeeld Nd:YAG long pulsed laser, V-beam pulsed dye laser of een KTP laser.

Wat kunt u zelf doen aan seniele angiomen ?

Er bestaan geen maatregelen of leefadviezen om het ontstaan of het verder in aantal toenemen van deze onschuldige vaatzwellinkjes te voorkómen.

Kunnen seniele angiomen kwaadaardig worden ?

Seniele angiomen zullen nooit kwaadaardig worden, maar kunnen wel in de loop der jaren in aantal toenemen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.