Huidaandoeningen

Ouderdomswratten / Verruca seborrhoica

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat zijn ouderdomswratten ?

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar). De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar komen bij gekleurde rassen veel minder voor. De Latijnse benaming is verruca seborrhoica (Engels: seborrheic keratosis).

Hoe ontstaan ouderdomswratten ?

Ouderdomswratten ontstaan waarschijnlijk als gevolg van het ouder worden van de huid. Bij uitgebreide vormen speelt ook een erfelijke factor een rol. Tot nu toe is er geen relatie aangetoond tussen ouderdomswratten met virussen,  bacteriën of parasieten, zonblootstelling of voeding.

Wat is het Leser-Trélat syndroom?

Bij het zeer zeldzame Leser-Trélat syndroom ontstaan er binnen een korte periode talrijke ouderdomswratten op de romp. Het syndroom wordt vaak gezien bij oudere mensen. De meeste patiënten hebben daarbij ook veel jeuk op en rondom de wratten. Het syndroom is gerelateerd aan een onderliggende kanker van de inwendige organen, met name maag en darm maar ook aan borstkanker, lymfomen en leukemie. Het mechanisme is nog onduidelijk maar men denkt dat de wratten zijn ontstaan door de groeifactoren die door de tumorcellen worden gemaakt. Sommigen zeggen weer dat dit syndroom niet bestaat en dat het gewoon een toevallige samenloop is van twee omstandigheden. Oudere mensen kunnen immers zonder enige oorzaak vele ouderdomswratten krijgen. Ook hebben oudere mensen sowieso meer kans op het krijgen van een vorm van kanker.

Hoe zien ouderdomswratten eruit ?

In het begin zijn het meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin, bruin tot zwart; ze bereiken soms een grootte van 2-3 cm. Met het ouder worden worden ze ook meer bloemkoolachtig, wratachtig met een ruwe oppervlak; men spreekt dan van een “rijpe ouderdomswrat”. De afwijkingen kunnen bijna overal voorkomen, maar zijn toch vooral gelokaliseerd op de slapen en op de romp. Meestal zijn ze meervoudig en soms zijn ze in zeer grote aantallen aanwezig.

Bruinige wrat
Bruinige wrat
Gelige wrat
Gelige wrat
ouderdomwrat korstig
Een wrat met een korstje dat gemakkelijk open gaat en bloedt, vaak aangezien voor huidkanker

VARIANTEN:
– Stuccokeratosen: Deze ouderdomswratten zitten met name op de handruggen, onderarmen, onderbenen, enkels en de voetruggen. Het zijn meerdere kleine verhoornde , droog aanvoelende wat vlakke bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin.
– Dermatosis papulosa nigra: Dit zijn kleine bruine tot zwarte vormseltjes die vooral voorkomen bij de donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras). De voorkeursplaats is het gelaat (m.n. slapen en voorhoofd). Ze kunnen allerlei vormen en grootte hebben en veroorzaken soms cosmetische bezwaren,

Hoe wordt de diagnose gesteld van ouderdomswratten ?

Ouderdomswratten zijn over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van het klinisch beeld. Aanvullende diagnostiek is vrijwel nooit nodig. Bij twijfel wordt er soms een huidbiopsie verricht.

Wat is de behandeling van ouderdomswratten ?

Omdat de aandoening goedaardig is, is een operatieve verwijdering NIET noodzakelijk. Indien de wratten gaan jeuken of bloeden (door bijv. wrijving van kleding) of kosmetische bezwaren geven worden ze nog wel eens verwijderd. De meeste gebruikte operatieve methodes zijn : uitlepelen, wegkrabben, coagulatie of zelfs wegsnijden (met of zonder hechting).

Meerdere ouderdomswratten verwijderen

Sommige mensen kunnen helemaal onder de wratten zitten. De wratten zitten dan niet alleen in het gezicht maar ook op de romp en ledematen. Met de CO2 laser is het mogelijk om al deze wratten tijdens één of twee sessies te verwijderen. Grotere wratten worden dan eerst plaatselijk verdoofd.

Lees hier meer over de verwijdering van ouderdomswratten met de CO2 laser

Wat kunt u zelf aan ouderdomswratten doen ?

Er valt niets te doen om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkómen. Afgeraden wordt om bestaande wratten zelf af te krabben, doordat het zo ontstane wondje kan gaan infecteren. Indien u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.

Gaan ouderdomswratten vanzelf weg ?

Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen echter wel groter worden en soms irriteren.

Kunnen ouderdomswratten kwaadaardig worden?

Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk en kunnen ook niet kwaadaardig worden.

Advertenties
  • Maak een afspraak voor de gefractioneerde CO2 laser door op de logo te klikken

    Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?