Huidbehandelingen

Lasertherapie met de V beam laser

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is de V beam laser bedoeld ?

De V beam laser is bedoeld voor de behandeling van verwijde vaatjes in gezicht, hals en borst, wijnvlekken, rosacea, ouderdomsvlekken, sproeten, zonneschade, verouderde huid, littekens en striae, wratten en beperkte vormen van psoriasis.

Wat houdt V beam laser behandeling ?

WAT IS DE V BEAM LASER
De V beam laser is een zogenaamde Pulsed Dye laser (golflengte 595 nanometer) die een intense maar “zachtaardige” hoeveelheid licht afgeeft me op een selectief doelgebied van de huid. Het licht wordt geabsorbeerd door specifieke bloedvaten of pigment bevattend plekken in de huid, afhankelijk van de aandoening waarvoor wordt behandeld.

HOE GAAT DE BEHANDELING IN ZIJN WERK ?
Uw behandelaar zal het u zo comfortabel mogelijk maken. De meeste patiënten leunen achterover of in liggende positie, afhankelijk van het te behandelen gebied. Zowel de behandelaar als de patiënt zullen beschermbrillen dragen. Als de behandeling begint zal de laser eerst gekalibreerd worden. En de parameters op de juiste manier ingesteld voor de specifieke aandoening die wordt behandeld. Elke aandoening en ieder persoon is uniek en alleen met de juiste instelling kunnen maximale resultaten worden behaald.

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK ?
Er is vooraf meestal geen pijnstilling nodig. De meeste patiënten ervaren een warm of tintelend gevoel tijdens de behandeling. De huid die behandeld wordt is bovendien beschermd door de Dynamic Cooling Methode, DCD, die ervoor zorgt voor een verkoelende nevel op de huid vóórdat er een laserpuls wordt uitgestoten. De verkoelende nevel verhoogd het comfort gedurende de behandeling en beschermt de huid tegen kleine bijwerkingen zoals roodheid.

Wat zijn de verwachte resultaten van V beam laser behandeling ?

Factoren als leeftijd, huidtype en diagnose , alsmede het te behandelen gedeelte van het lichaam bepalen of de ongewenste plekken in uw huid kunnen worden verwijderd. Sommige aandoeningen kunnen al na één behandeling verdwijnen, anderen hebben meerdere behandelingen nodig. Uw behandelaar kan u een indicatie geven hoeveel behandelingen er over het algemeen nodig zijn, voordat u tevreden bent. Er kan bij laserbehandelingen helaas nooit een garantie vooraf worden gegeven.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van V beam laser behandeling ?

Enkele patiënten ervaren roodheid of een kleine zwelling van het behandelde gebied direct na de behandeling, meestal verdwijnt dit gevoel binnen een paar uur. Af en toe kan purpura, zich uitend als paarsrode vlekken, optreden. Dit is een soort laserkneuzing. Purpura is kortstondig en verdwijnt normaalgesproken binnen 3 tot 5 dagen.

Waar moet u op letten als u wordt behandeld met V beam laser ?

VÓÓR DE BEHANDELING
Zorgt u ervoor dat u op de dag van behandeling GEEN dag- of camouflagecrèmes op de te behandelen huiddelen aanbrengt. Deze crèmes houden laserstralen tegen waardoor de behandeling minder werkzaam wordt.

NA DE BEHANDELING
– De zwelling en roodheid die direct na de behandeling ontstaan, kunnen worden verminderd door de plekken een 10-15 minuten te koelen met coldpacks en koude kompressen. Wanneer u toch napijn ervaart, kunt u gerust een pijnstillend middel innemen.
– Wanneer grote delen van het gezicht zijn behandeld is het verstandig om de eerstvolgende nacht bij het slapen het hoofdeinde van het bed te verhogen om zwelling tegen te gaan (bijv. meerdere hoofdkussens gebruiken).
–  De huid is na de behandeling kwetsbaar en moet dus voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Gewoon voorzichtig wassen mag wel.
– Vermijd zwemmen of contactsporten wanneer er nog schilfertjes aanwezig zijn.
– Douchen is toegestaan. Echter de behandelde huid met een zachte handdoek droog deppen en niet hard wrijven !

ZONBESCHERMING
Om een maximaal resultaat te behalen is het aan te bevelen om de zon te vermijden voorafgaand en gedurende de behandeling. Een sunblock met factor 30 of hoger moet gebruikt worden tijdens deze periode. Richtlijnen voor ná de behandeling zijn afhankelijk van de aandoening die behandeld is en moeten besproken worden met uw behandelaar.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Neem bij problemen ( zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw behandelaar. Een infectie, uit zich door pijn, zwelling, roodheid en pus uit het behandelde huidgedeelte.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?