Huidaandoeningen

Pilomatrixoma

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (220)
  • Laatste update: 05-04-2024
  • E-mail

Wat is een pilomatrixoma ?

Een pilomatrixoma is een goedaardig huidgezwel dat uitgaat van de cellen van een haarwortel. Dit gezwelletje wordt veel gezien op kinderleeftijd maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Andere benamingen zijn pilomatricoma of pilomatricoma van Malherbe of Malherbe tumor.

Hoe ontstaat een pilomatrixoma ?

Een pilomatrixoma bestaat uit haarwortelcellen die door onbekende oorzaak zijn gaan verkalken en verharden.

Pilomatrixoma onder het rechter oog
Pilomatrixoma onder het rechter oog
Pilomatrixoma op het scheenbeen
Pilomatrixoma op het scheenbeen

Hoe ziet een pilomatrixoma eruit ?

Het gezwelletje voelt hard en botachtig aan, lijkt vaak op een ontstoken cyste en is meestal te vinden op het gezicht, schouders of aan de armen. De favoriete plaatsen zijn de wenkbrauwen en de slapen. De cyste kan gaan barsten waarbij er kalkkorreltjes uitkomen. Daarbij kan de cyste ontstoken raken. Het gezwelletje kan enkele millimeters tot een centimeter groot zijn. Zeldzaam is het voorkomen van meerdere pilomatrixomen tegelijk. Dit verschijnsel is een symptoom van de erfelijke aandoening myotone dystrofie (syndroom van Curschmann-Steinert). Bij dit syndroom kunnen ook symptomen optreden van spierkramp, kaalheid aan het voorhoofd, staar en verkleining van de testikels.

Hoe wordt de diagnose van een pilomatrixoma gesteld ?

De diagnose pilomatrixoma kan alleen worden vastgesteld door microscopisch onderzoek. Hiervoor wordt een huidbiopsie genomen. Het gezwelletje kan namelijk sterk lijken op een epidermale cyste.

Wat is de behandeling van een pilomatrixoma ?

Het gezwelletje dient operatief te worden verwijderd. Patiënten met meerdere pilomatrixomen worden doorverwezen naar de neuroloog om myotone dystrofie uit te sluiten.

Wat is het beloop van een pilomatrixoma ?

Een pilomatrixoma zal nooit kwaadaardig worden, maar gaat helaas niet vanzelf weg.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.