Huidaandoeningen

Atheroomcyste

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een atheroomcyste ?

Atheroomcyste

Een atheroomcyste is een veel voorkomende goedaardig huidgezwelletje die voornamelijk bij volwassenen voorkomt. Het woord “atheroom” verwijst naar de inhoud van de cyste namelijk een “vettige substantie”.

Hoe ontstaat een atheroomcyste ?

Een atheroomcyste ontstaat door een abnormale ingroei van hoorncellen in de diepe lagen van de lederhuid, waarbij er een holte ontstaat. Deze holte is gevuld met een witgele verweekte hoornsubstantie, die bij het openen van de cyste een zeer onaangename geur afgeeft. Het ontstaan ervan is nog niet helemaal duidelijk; waarschijnlijk is er sprake van verstopping van het talgklieruitvoergangetje bij de haarwortel. De cyste wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een redelijk stugge cystewand.

Hoe ziet een atheroomcyste eruit ?

We zien één of meerdere 0,5 tot 3 cm grote ronde tot ovale, wat harde huidkleurige gezwelletjes, die meestal goed begrensd en verschuifbaar zijn ten opzichte van het onderliggende huidweefsel. Voorkeursplaatsen zijn het behaarde hoofd, het gezicht, de nek, de borst en soms de ledematen.  De cyste geeft normaliter geen klachten. In sommige gevallen kan de cyste gaan ontsteken met daarbij pijn, roodheid en toename van de zwelling. Wanneer de cyste éénmaal ontstoken is geweest zal deze wat meer “vastgebakken” aanvoelen in de huid.

Hoe wordt de diagnose gesteld van een atheroomcyste ?

De diagnose wordt gesteld op het blote oog.

Wat is de behandeling van een atheroomcyste ?

De enige werkzame remedie is een operatieve verwijdering van de cyste inclusief de cystewand. Wanneer de cyste echter ontstoken is zal er eerst in de cyste worden ingesneden en de inhoud worden leeggemaakt. Een antibioticakuur is daarbij niet ongebruikelijk. In een rustige fase zal dan de cystewand worden verwijderd.

Wat kunt u zelf doen aan een atheroomcyste ?

De cyste niet uit knijpen. U loopt daarbij de kans op dat de cyste gaat ontsteken.

Kan een atheroomcyste kwaadaardig worden ?

Atheroomcysten zijn langzaam groeiende gezwelletjes van de huid die nooit kwaadaardig worden. Een cyste die niet geheel verwijderd is, heeft grote kans om weer terug te komen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?