Huidaandoeningen

Dermatofibroom / Histiocytoom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (178)
  • Laatste update: 02-04-2024
  • E-mail

Wat is een dermatofibroom ?

Een dermatofibroom is een veel voorkomende goedaardige huidtumoren. Een “tumor” is de Latijnse benaming voor een “zwelling” en zegt dus niets over de goed- of kwaadaardigheid ervan. Deze huidtumor wordt meestal bij jonge, volwassen vrouwen gezien aan de onderbenen. Omdat een dermatofibroom in veel gevallen sterk kan lijken op een maligne melanoom worden patiënten hiermee  naar de huidarts doorverwezen. Een andere medische naam is “histiocytoom”.

Hoe ontstaat een dermatofibroom ?

Hoe een dermatofibroom ontstaat is niet geheel duidelijk. Vaak bestaat er een verband met een eerdere huidtrauma  bijv. na een insectenbeet. Een infectie met een virus of bacterie is tot nu toe nog niet aangetoond; de tumor is dus niet besmettelijk.

Hoe ziet een dermatofibroom eruit ?

Het gaat hier om een ronde 0.1 tot 3.0 cm in doorsnee grootte roodbruine (soms paarskleurige) vast aanvoelende tumor die meestal iets boven de huid verheven is. De randen zijn meestal wat donkerder gekleurd. De tumor is meestal goed verschuifbaar boven het onderliggend weefsel. Een dermatofibroom geeft bijna nooit klachten; een enkele keer voelt men steken of jeuk. Een dermatofibroom zit meestal aan de onderbenen, maar soms ook wel aan de armen en de romp. Door het aan weerskanten te knijpen aan de bult ontstaat er in het midden een indeuking. Dit zogenaamde “dimpling-fenomeen” is typisch voor een dermatofibroom.

Dimpling fenomeen
Dimpling fenomeen
Een platte vorm van dermatofibroom
Een platte vorm van dermatofibroom
Een bijna huidkleurige dermatofibroom
Een bijna huidkleurige dermatofibroom

Hoe wordt de diagnose van een dermatofibroom gesteld ?

De diagnose wordt gemakkelijk door uw huidarts op het blote oog gesteld. Bij twijfel wordt de tumor in zijn geheel eruit gesneden, waarna de wondranden aan elkaar wordt gehecht. Dit laatste heet een “excisiebiopsie” en geschiedt altijd onder plaatselijke verdoving.

Wat is de behandeling van een dermatofibroom

Een dermatofibroom is goedaardig en hoeft dus niet persé verwijderd te worden. Een excisie wordt over het algemeen afgeraden omdat de tumor vaak terugkomt op dezelfde plaats. Ook kan er na een excisie een ontsierend litteken ontstaan. Wanneer de plek echter voortdurend irriteert kan deze uiteraard altijd worden verwijderd.

Wat kunt u zelf doen als u een dermatofibroom heeft ?

Probeer wrijving of irritatie te vermijden. Pas op tijdens het scheren indien het fibroom op het onderbeen zit (bij vrouwen).

Wat is het beloop van een dermatofibroom ?

Een dermatofibroom kan snel groeien in een kort tijdsbestek. Sommige blijven jarenlang hetzelfde eruitzien. Een enkele wordt de tumor spontaan kleiner en laat het een donkere of een lichte vlek achter. Een dermatofibroom zal nooit kwaadaardig worden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.