Huidaandoeningen

Erythema dyschromicum perstans / Ashy dermatosis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is erythema dyschromicum perstans ?

Ashy Dermatosis gezicht

Erythema dyschromicum perstans (letterlijk: “roodbruine blijvende verkleuringen van de huid”)  is een zeldzame progressieve maar goedaardige pigmentstoornis van de huid die veel cosmetische problemen geeft. Vanwege de asgrauwe verkleuringen die men hierbij ziet wordt de ziekte ook wel “ashy dermatosis” genoemd oftewel “as-huid”. De ziekte werd aanvankelijk gezien bij mensen in Centraal Amerika met een wat donkere tint (mediterrane types); inmiddels zijn er ook gevallen gemeld onder Aziatische en blanke huidtypen.  Mannen en vrouwen zijn even vaak aangedaan. Hoewel de aandoening vooral voorkomt bij volwassenen zijn er ook kinderen beschreven met dezelfde pigmentstoornis.

Hoe ontstaat erythema dyschromicum perstans ?

De oorzaak is helaas nog onbekend. Een infectie is tot nu toe nog niet aangetoond; vooralsnog wordt er dus aangenomen dat de aandoening niet besmettelijk is. Andere factoren die in verband zijn gebracht met de ziekte zijn trauma’s aan de huid en contact met bepaalde chemicaliën.

Hoe ziet erythema dyschromicum perstans eruit ?

We zien scherp begrensde grillig gevormde as-grauwe tot blauw-bruine vlekken van verschillende grootte voornamelijk gelokaliseerd op het gelaat, borst en ledematen. In het begin hebben de vlekken vaak een rode rand, die meestal al verdwenen is zodra de patiënt bij de dokter zit. Kenmerkend is dat de vlekken geen klachten geven; er is geen jeuk of pijn. De algemene gezondheid van de patiënt is niet aangetast.

Blauwgrijze plekken op de rechterwang
Blauwgrijze plekken op de rechterwang
Ashy dermatosis aan de bovenbenen
Ashy dermatosis aan de bovenbenen

Hoe wordt erythema dyschromicum perstans vastgesteld ?

Hoewel de diagnose op grond van de kliniek al kan worden vermoed, wordt er altijd een huidbiopsie genomen om deze te bevestigen. Bloedonderzoek is niet zinvol; dit levert geen afwijkingen op.

Wat is de behandeling van erythema dyschromicum perstans ?

Het resultaat van behandeling is wisselend.  Uitwendige middelen (zoals corticosteroïden en hydrochinon) zijn niet effectief gebleken. Geprobeerd kan worden:

1.Clofazimine. Dit oraal middel heeft een niet-specifieke ontstekingremmende werking en kan in ieder geval bij sommige patiënten de uitbreiding van de ziekte doen stoppen.
2. Pigmentlaser. Voor sommige patiënten effectief. Aangeraden wordt om eerst een proefplek te laten doen.

Wat kunt u zelf doen tegen erythema dyschromicum perstans ?

Er bestaan geen maatregelen die je zelf kunt treffen om het natuurlijk beloop van een as-huid te beïnvloeden.

Hoe verloopt erythema dyschromicum perstans ?

De ziekte kan abrupt beginnen, maar breidt zich langzaam uit. Spontane remissie wordt slechts zeer zelden waargenomen. Tot nu toe is er in een as-huid nog nooit huidkanker ontstaan.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?