Huidaandoeningen

Huiduitslag

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (253)
  • Laatste update: 03-04-2024
  • E-mail

Wat is huiduitslag ?

Een huiduitslag is een term die gebruikt om een plotselinge afwijking van de huid aan te geven die gepaard gaat met roodheid, vlekken of bulten. Een huiduitslag kan met of zonder jeuk-of pijnklachten gepaard gaan. Een huiduitslag op zich is geen ziekte of diagnose maar een symptoom. Het is de taak van de dermatoloog om uit te zoeken welke mogelijk oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit ?

Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie. Een huiduitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid of soms met gevoelens van onwelbevinden, ziek –zijn en (hoge) koorts.

Roodvonk bij een klein kind
Roodvonk
Huiduitslag bij syfilis, een geslachtsziekte
Huiduitslag bij syfilis, een geslachtsziekte. Syfilis uitslag kan lijken op vele huidaandoeningen.
Galbulten oftewel netelroos
Galbulten oftewel netelroos
Psoriasis gutatta, de druppelvorm van psoriasis
Psoriasis gutatta, de druppelvorm van psoriasis

Welke vormen van huiduitslag zijn er ?

De vorm van een huiduitslag vertelt vaak ook iets over de oorzaak ervan. Het grote probleem is dat sommige vormen van huiduitslag heel erg op elkaar kunnen lijken. (Klik op de naam van de aandoening voor de bijbehorende informatiefolder).

HUIDUITSLAG DOOR INFECTIEZIEKTE

1. Kinderziekten

2. Bacteriële infecties

3. Andere huidinfecties

HUIDUITSLAG DOOR HUIDONTSTEKING

Huiduitslag kan ook optreden in het kader van een ontstekingsziekte van de huid, waarbij het afweersysteem ontspoord is (bijv een allergie) of tegen de eigen huid gekeerd is (auto-immuunziekte). Voorbeelden zijn

HUIDUITSLAG DOOR GENEESMIDDELEN

Veel geneesmiddelen kunnen na gebruik huiduitslag en jeuk geven. De meeste beruchte middelen zijn antibiotica, zoals amoxicilline. Andere middelen die relatief vaak huiduitslag geven zijn NSAIDs (zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac), epilepsie medicijnen ( zoals carbamazepine) en hartmedicijnen ( zoals beta blokkers en cholesterolverlagers). Lees meer hierover in de speciale folder “Allergie voor geneesmiddelen”.

Welke onderzoeken zijn er nodig bij huiduitslag ?

In veel gevallen kan de diagnose op het blote oog worden gesteld. Bij twijfel wordt er altijd een huidbiopsie gedaan. Soms is ook een bloed- of urine onderzoek nodig. Als er sprake is van een inwendige of reumatische aandoening wordt u doorverwezen naar de desbetreffende medische specialist.

Wat moet u doen als u huiduitslag heeft ?

Wanneer u plots ergens in uw lichaam een onverklaarbare huiduitslag ziet, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs de huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.