Huidaandoeningen

Rode vlekken op de huid

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Help, ik heb rode vlekken op mijn huid !

Dit roepen vele mensen als ze plotseling een huiduitslag zien die gepaard gaat met rode vlekken. Sommige rode vlekken zitten alleen in het gezicht, en andere zitten wat uitgebreider op de rest van de romp en ledematen. Het opeens krijgen van rode vlekken op de huid roept vele vragen op. “Hoe kom ik hieraan ? ” “ Is het besmettelijk ? ”of “Gaat dit wel helemaal over ? ” Mensen worden met name angstig als er rode vlekken in het gezicht optreden. Moeders maken zich ook vaak zorgen als hun baby of kindje plots rode vlekken in het gezicht of op de romp krijgt. Huidarts.com wilt met deze informatiefolder een overzicht geven van huidaandoeningen die gepaard kunnen gaan met rode vlekken als symptoom. De lijst van deze huidaandoeningen is echter behoorlijk lang. Het is dus mogelijk dat u uw huidaandoening niet herkent op een van deze folders.

Welke vormen van rode vlekken bestaan er ?

Rode vlekken kunnen wel of niet gepaard gaan met jeuk of pijn. Tevens kunnen de rode vlekken wel of niet schilferen of zelfs kapot gaan of bloeden. Ook kunnen er blaren of puskopjes in zitten. Soms gaat het niet om rode vlekken maar om rode bultjes, bulten of plakkaten. Rode vlekken kunnen wegdrukbaar of niet wegdrukbaar zijn. In dat laatste geval zijn de vlekken vaak donkerrood of paars van kleur. Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak. Bij uitgebreide vormen denken we al gauw aan een oorzaak die van binnenuit komt , bijv. netelroos, een geneesmiddelreactie of een infectieziekte. Bij mensen die alleen rode vlekken hebben op een deel van het lichaam moeten we denken aan een lokale uitwendige oorzaak. Een voorbeeld van dit laatste is een contactallergie op een haarverfstof, waarbij de rode vlekken beperkt zijn tot de haargrenzen, nek , voorhoofd en de hoofdhuid. Wanneer de huid algeheel rood is wordt er gesproken over “erytrodermie”. Dit laatste is een ernstige situatie. Omdat patiënten met erytrodermie kans hebben op uitdroging, infecties en nierfalen, worden ze niet zelden voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis.

Rood schilferende plakkaten op de rug passend bij psoriasis
Rood schilferende plakkaten op de rug passend bij psoriasis
Rode jeukende vlekken in het gezicht door een contactallergie op een conserveermiddel in een antirimpelcrème
Rode jeukende vlekken in het gezicht door een contactallergie op een conserveermiddel in een antirimpelcrème
Rode ronde jeukende schilferende plekken op de armen passend bij nummulair eczeem
Rode ronde jeukende schilferende plekken op de armen passend bij nummulair eczeem
Ringvormige jeukende rode vlekken en plakkaten die wordt gezien bij netelroos (urticaria). De oorzaak hiervoor was een allergie op garnalen.
Ringvormige jeukende rode vlekken en plakkaten die worden gezien bij netelroos (urticaria). De oorzaak hiervoor was een allergie op garnalen.
Uitgebreide jeukende rode vlekken en bultjes door een allergie op een antibioticum (amoxicilline)
Uitgebreide jeukende rode vlekken en bultjes door een allergie op een antibioticum (amoxicilline)
Rode ovale en ronde vlekken op de romp bij huidgriep. Let op de wat grotere moederafwijking ("tache mere") links onder de navel
Rode ovale en ronde vlekken op de romp bij huidgriep. Let op de wat grotere moederafwijking (“tache mere”) links onder de navel

Indeling van rode vlekken op de huid

Rode vlekken kunnen worden ingedeeld naar de oorzaak. Door op de naam te klikken van de huidaandoening komt u terecht op de betreffende informatiefolder.

1. RODE VLEKKEN DOOR INFECTIEZIEKTEN

Deze vorm gaat vaak gepaard met algemene verschijnselen zoals onwel zijn, grieperig gevoel en koorts

 1. Kinderziekten
 1. Bacteriële infecties

2. RODE VLEKKEN DOOR HUIDONTSTEKING

Rode vlekken kunnen ook optreden in het kader van een ontstekingsziekte van de huid, waarbij het afweersysteem ontspoord is (bijv. een allergie) of tegen de eigen huid gekeerd is (auto-immuunziekte). Voorbeelden zijn

3. RODE VLEKKEN DOOR GENEESMIDDELEN

Veel geneesmiddelen kunnen na gebruik huiduitslag met rode vlekken geven. De meeste beruchte middelen zijn antibiotica, zoals amoxicilline. Andere middelen die relatief vaak huiduitslag geven zijn NSAIDs (zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac), epilepsie medicijnen ( zoals carbamazepine) en hartmedicijnen ( zoals beta blokkers en cholesterolverlagers). De rode vlekken die hierbij optreden zijn vaak uitgebreid over grote delen van het lichaam inclusief het gezicht. Lees meer hierover in de speciale folder “Allergie voor geneesmiddelen”.

Welke onderzoeken zijn er nodig als u rode vlekken krijgt ?

In veel gevallen kan de diagnose op het blote oog worden gesteld. Bij twijfel wordt er altijd een huidbiopsie gedaan. Soms is ook een bloed- of urine onderzoek nodig. Als er sprake is van een inwendige of reumatische aandoening wordt u doorverwezen naar de desbetreffende medische specialist.

Wat moet u doen als u rode vlekken heeft ?

Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.

Advertenties

 • Voor laserbehandeling van rode vlekjes in het gezicht

  David Njoo

 • Voor al uw vragen over botox behandeling

  Botoxamersfoort
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?